Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Із УПЦ (мп) можуть розірвати угоди про оренду храмів — через те, що використовували їх не за призначенням

Підстава для таких рішень — результати обшуків, які провела СБУ

Так погано замасковану співпрацю УПЦ із російською православною церквою зобразив у своїй карикатурі рівненський художник Юрій Журавель. Малюнок Юрія ЖУРАВЛЯ
Так погано замасковану співпрацю УПЦ із російською православною церквою зобразив у своїй карикатурі рівненський художник Юрій Журавель. Малюнок Юрія ЖУРАВЛЯ

Тиждень, що минув, було позначено прискіпливою увагою Служби безпеки України до діяльності Української православної церкви, яку ототожнюють із московським патріархатом. У низці храмів цієї конфесії у Києві, на Волині, Буковині, Прикарпатті, Надзбруччі пройшли обшуки. Під час них виявлено ідеологічні методички, які використовували для пропаганди «русского міра», вихваляння країни-агресора, дезінформаційні матеріали про стан справ зі свободою совісті в Україні і поради, як виправдовувати російське вторгнення в Україну. В Івано-Франківській єпархії УПЦ (МП), на території Почаївської духовної семінарії СБУ знайшла матеріали, в яких заперечується існування українського народу, його мови, право українців на державність. Там же виявлено шеврони незаконних збройних формувань, які допомагали в окупації Донецької та Луганської областей.

У комп’ютерах служителів культу знайшли фотокопії посвідчень військовослужбовців російської федерації, які воювали проти України. Затримали і підозрілих осіб з радянськими паспортами та військовими квитками, з українськими документами, які мають ознаки підробок. Знайдено величезні суми не облікованої готівки. А в одній із келій промосковської церкви, що, як відомо, ганьбить західний світ за толерування одностатевого кохання, спецназівці застали архімандрита Нікіту, який займався плотськими утіхами з юним хористом…

Про резонансні візити правоохоронців до служителів культу зі скомпрометованої церкви розмовляємо із керівником політико-правових програм Українського центру суспільного розвитку Ігорем Рейтеровичем.

Ігор Рейтерович
Ігор Рейтерович

російська влада і церква вважають Україну своєю канонічною територією

— У храмах звучать молитви, все там має бути просякнуто любов’ю до ближніх, миром, толерантністю, злагодою. І тут раптом — СБУ.

— На це було кілька причин і один привід. Приводом, швидше за все, стала інформація про прославляння «матушки-русі» під час богослужіння у Києво-Печерській лаврі. А причини — більш глобальні. В СБУ ще раніше вивчали пропаганду УПЦ на користь країни-агресора, стратегічне поминання представників цієї країни, позицію російської православної церкви щодо війни в Україні. УПЦ фактично перебуває у підкореному стані перед рпц. Хоча статутні документи там поправили, це не змінює її суті.

У СБУ накопичили багато матеріалу, тож треба було проводити обшуки, щоб з’ясувати, що насправді відбувається у храмах УПЦ. Зібрана інформація (а оприлюднили її не всю) свідчить про те, що певні сепаратистські тенденції у релігійній пропаганді УПЦ були присутні. Це лише початок досліджень, думаю, обшуки продовжуватимуть у монастирях, храмах, парафіях загалом. І буде висунуто додаткові звинувачення.

— російська влада і церковники істерично верещать про утиски свободи совісті в Україні, про гоніння на православних, називають обшуки в УПЦ «тотальною безбожною вакханалією»…

— Така загострена реакція цілком зрозуміла. Тому що у рпц вважають УПЦ і її парафії своєю канонічною територією. Вони ж, зокрема, прессекретар путіна пєсков, прямо кажуть про те, що це — російська православна церква. Навіть не руська. А російські священники записували відео, де прямо говорили, що УПЦ — це їхня територія, що вона не має жодного відношення до України. Тобто у росії розуміють, що через церкву можна чинити вплив на населення, впроваджувати відповідні наративи. А вони відомі. московський патріарх казав, що ця війна — правильна, що росіянам потрібно вмирати за свою державу, вбивати українців…
Відтак заяви з боку росіян зрозумілі. Їм наступили на хворобливе місце. Це один з елементів їхньої пропаганди.

А щодо обшуків… Церква є інститутом громадянського суспільства. Вона повинна діяти у тому правому полі, яке існує у кожній державі. Якщо є обґрунтована підозра про вчинення протиправних незаконних дій, тоді проти тієї чи іншої церкви відкривають кримінальну справу. У західних країнах проти служителів римо-католицької церкви відкривали провадження за розбещення неповнолітніх — але ніхто через це не кричав про утиски віри, свободи совісті. У те, хто і як молиться Богу, правоохоронні органи не втручаються. Роблять це тих випадках, коли порушено законодавство. Це цілком нормальна практика, яка не є втручанням держави у сфери релігії.

УПЦ навряд чи заборонять. Будуть торгуватися

— Як на виявлені у храмах УПЦ матеріали антиукраїнського спрямування повинна відреагувати наша влада, силові органи, суд? Багато хто у нашому суспільстві побоюється, що все закінчиться попередженнями…

— Я сам бачив такі дописи від лідерів громадської думки. Мовляв, перший крок зробили, а треба справу доводити до кінця. Як повинна діяти держава? Якщо у діях священнослужителів є склад злочину, силовики повинні у межах процедури довести цю інформацію до загалу. Ці справи має бути розглянуто у судах, щодо них повинно бути ухвалено рішення, винних слід притягнути до відповідальності. Священник ти чи ні, патріарх чи не патріарх — це не повинно грати жодної ролі. Винуватці повинні відповідати за злочини, які вони безпосередньо вчинили.

Я більше схиляюся до того, що все закінчиться не стільки кримінальними справами, скільки справами нормативно-юридичного характеру. Тобто можуть переглянути документи оренди церковних споруд, які було віддано УПЦ московського патріархату — і такі рішення відмінять. На підставі того, що ці храми використовували не за призначенням. Відтак їх може бути передано в оренду іншій конфесії.

А щодо персональної відповідальності, то до неї можуть притягнути кількох осіб із числа затриманих. Але це не вирішить глобального питання — навряд чи покарають священників УПЦ, які під час своїх служб ведуть відверту пропаганду антиукраїнського характеру. Це факт підтверджується величезною кількістю записів, на яких йдеться про «братовбивчу війну, яку необхідно завершити», про потребу «прислухатися до своїх братів» тощо.

— У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 8221 «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій», який передбачає заборону в Україні рпц та її філій. Які шанси на його ухвалення і втілення?

— Складне питання. УПЦ провела перереєстрацію своїх статутних документів, з них прибрали будь-які згадки про зв’язки із російською православною церквою. Тому юридичної зачіпки для такої заборони знайти непросто. Навряд чи згаданий вами законопроєкт розглянуть найближчим часом. Тим більше, що його зареєстрували представники фракції «Європейська Солідарність». Владі невигідно буде віддавати комусь першість у цьому процесі. Це питання вивчатимуть, затягуватимуть, можливо, торгуватимуться — називаймо речі своїми іменами. Але не думаю, що невдовзі такий закон буде ухвалено. Ухвалювати його слід було раніше. На жаль, час втрачено.

— Можливо, підставою для такої заборони стануть документи, знайдені під час обшуків? А саме — пропагандистська література, російські паспорти.

— Це стане підставою не стільки для заборони проросійської церкви, скільки для покарання конкретних осіб, паспорти яких знайшли. Як би я не ставився до цієї історії, але церква як інституція не може нести відповідальність за дію окремих її членів. Звичайно, якщо не йдеться про російські паспорти вищих ієрархів.

Тут дуже важливою є реакція самої церкви. Вона теж повинна ухвалювати рішення щодо людей, які вчинили правопорушення. А що зробила УПЦ? Жодних рішень не ухвалила. Це дуже поганий сигнал для неї. З її бездіяння можна зробити висновок про те, що в УПЦ не готові виправлятися, що там погоджуються з такою діяльністю…

Плюс хлопець у ліжку з архімандритом

— І про пікантний момент обшуків у храмах УПЦ. Видання «Лівий берег» повідомило, що в одній із келій Чернівецької єпархії УПЦ співробітники СБУ застали за плотськими утіхами архімандрита Нікіту (Сторожука) із хлопцем, який співає у церковному хорі. Як відомо, рпц дуже докоряє Заходу за його толерантну політику щодо сексуальних меншин. А як бути із випадком у «дружній» до рпц церкві на Буковині? Як це зіграє?

— Це вже зіграло! Дуже багато вірян УПЦ змінили свою позицію, зрозуміли, що з такою церквою, де говорять одне, а чинять інше, — їм не по дорозі. Люди роблять розворот. Архімандрита Нікіту не відсторонили. Він потім писав якесь неоковирне виправдання своїх дій — про нібито підставу. Важливий момент: хлопцеві, з яким розважався архімандрит, лише 17 років. Він — неповнолітній. Тож при оцінці їхніх взаємин навіть не діє принцип взаємної згоди. Хлопець, який співає у хорі, є залежною особою від архімандрита…

— Чи після візитів СБУ до УПЦ там змінять свою риторику, дії? А може, «заляжуть на дно»…

— Вони вже змінилися. Почали говорити, що самі варитимуть миро — тобто будуть самостійними. Думаю, що процес дистанціювання УПЦ від російської церкви триватиме і надалі. Але чи вистачить у неї сили кардинально розірвати такі зв’язки, почати об'єднавчий діалог із Православною церквою України? У цьому я не впевнений.

А тим часом…

Петиція народного депутата Олексія Гончаренка із закликом до президента підтримати законопроєкт, який допоможе заборонити діяльність Української православної церкви московського патріархату, набрала більше необхідних 25 тисяч голосів. Про це повідомляє Релігійно-інформаційна служба України. Замість відведених для збору підписів трьох місяців днів їх вдалося зібрати всього за чотири дні.

Як зазначає автор петиції, «у законопроєкті передбачається дострокове припинення всіх документів оренди, найму або лізингу з УПЦ МП, а також з юридичними особами, власником, учасником, акціонером яких він є». На думку Олексія Гончаренка, це допоможе повернути у власність держави такі знакові об'єкти, як Києво-Печерську, Свято-Успенську Почаївську та Святогірську Лаври, які раніше належали до УПЦ МП.

Тепер петицію, яку підтримали 25 тисяч людей, повинен розглянути президент і дати на неї відповідь.

Схожі новини