Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Полювання на волонтерів

Громадськість обурена тим, що правоохоронці переслідують активістів із бездоганною репутацією

Святослав Літинський разом з однодумцями привіз з-за кордону понад 250 автомобілів.
Святослав Літинський разом з однодумцями привіз з-за кордону понад 250 автомобілів.

Після «наїздів» на волонтерів місцева влада вирішила поспілкуватися з місцевими волонтерами, вочевидь, щоб зняти напруження у суспільстві. 12 вересня у Львівській ОВА відбулась зустріч з волонтерською спільнотою. Також запросили очільників прокуратури, СБУ та Нацполіції у Львівській області. На зустріч запросили лише 15 волонтерів. Більшість про те, що така зустріч має відбутися у стінах «білого дому» не знали… У Львівській ОВА пояснили, що з міркувань безпеки не могли зібрати усіх одночасно. Журналістів на волонтерську зустріч також не запросили…

Побував на цій зустрічі волонтер і громадський активіст Ігор Зінкевич. Журналістка «ВЗ» розпитала про подробиці у нього.

— Ми намагалися донести владі і поліції свою позицію. Якщо на машину гроші зібрав Благодійний фонд, або окремий волонтер, привіз машину з-за кордону і передав безкоштовно військовій частині, то це благодійний внесок. І звинувачувати волонтера у продажу автомобіля недоцільно. Якби справді відбулась купівля машини, її реєстрація, і машина не потрапила б до військової частини, а її продали, тоді інша річ. Але бачення правоохоронних органів, що це — продаж… Тому вимагаємо у правоохоронних органів надати роз’яснення щодо законодавчих постанов. У березні були зміни до постанов, потім — у липні. Можливо, не усі волонтери добре орієнтуються у законодавстві. Можливо, і робили помилки… Але у нас одна мета — щоби військові мали автомобілі! Тому усі помилки треба виправити. Проаналізувати декларації, чи все правильно заповнено (у декларації вписується, хто і куди везе автомобіль). До речі, ці декларації почали заповнювати лише у липні. Коли почалася війна, багато волонтерів працювали без документів. Тепер усі вони — у групі ризику…

Також потрібно дослідити, чи взяли військові автомобіль на баланс? Чи віддали волонтерам акт про передачу автомобіля? І основне — не робити підміни понять щодо постанови Кабміну № 220 («Питання надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні»), а працювати злагоджено. Якщо почнеться розбрат, кому це на руку…

Благодійні фонди як можуть допомагають армії, то держава також їм має допомогти — напрацювати зміни до законодавства. Щоб не мати проблем, які були у 2014 році. Тоді люди, які ввозили автомобілі, змушені були платити податок — 8 тисяч грн за привезений автомобіль.

Ще один промах у законодавстві… Шахраї теоретично можуть проїжджати через кордон, а у декларації вказати будь-яку громадську організацію — мою або вашу. І ми цього не будемо знати, допоки не перевіримо це через митницю (які автомобілі привезені через ГО, і скільки саме). Шахраї машину через кордон перевезли, але не передали до військової частини. А на громадську організацію буде записана ця машина…

— Чи порозумілися волонтери з владою та правоохоронцями на цій зустрічі?

— На цій зустрічі — ні! Ми почули одне одного, що є проблематика, і її треба вирішувати. Зокрема, напрацьовувати законодавство спільно з волонтерами. Моє бачення — є державні органи, які відповідають за це. Вони можуть звернутися до громади і спільно ці питання вирішити. Державні органи мають захистити волонтера, щоб кримінальних справ не було. Волонтер не має часу цим займатися. Він займається автомобілями.

Тим часом спільнота викладачів, працівників і студентів Львівського національного університету висловила беззастережну підтримку доценту цього вишу Святославу Літинському.

«Святослав Літинський — відомий громадський активіст і багаторічний волонтер, публічна особа. Ми обурені спробами компрометації його діяльності», — заявили освітяни після того, як у квартиру до волонтера Святослава Літинського о 7 ранку прийшли з обшуком київські правоохоронці.

Підтримали Святослава Літинського і військові. Записали відеозвернення, у якому подякували волонтерам, Святославу Літинському й Назару Островському, за допомогу у придбанні автомобіля. Літинський разом з однодумцями привіз з-за кордону понад 250 автомобілів!

«Автомобіль волонтери привезли з-за кордону, відремонтували й безкоштовно передали на фронт, — кажуть військові. — А тепер піддаються необґрунтованому переслідуванню з боку силових структур. Волонтерський рух є основою спротиву російській агресії. Якби не волонтери, наша служба була би значно складнішою. А може, і неможливою. Якщо не можете знайти собі гідного завдання, долучайтеся до нас».

Нагадаю, 8 вересня відомий львівський волонтер Святослав Літинський повідомив, що у його квартиру з обшуком прийшли київські правоохоронці. Удома були дружина і діти. Сам Літинський поїхав за кордон по новий автомобіль для військових. Після обшуків у квартирі дружині волонтера стало погано, її забрала до лікарні «швидка»… Правоохоронці під час обшуку вилучили з квартири 15 тисяч гривень. Обшукали в цей день і квартиру волонтера Назара Островського…

Ось що розповів журналістці «ВЗ» Святослав Літинський: «В ухвалі Голосіївського районного суду було написано, що правоохоронці фактично підозрюють Церкву у продажу гуманітарної допомоги. Зокрема підозрюють, що військовий капелан Ігор Плохой продавав гуманітарну допомогу. Якщо підсумувати, у такий спосіб розвалюють державу… Вибивають один зі стовпів нашої державності. Волонтерство — це потужний стовп!».

Після розголосу у ЗМІ відреагувала Національна поліція

«Волонтерство — незамінна форма допомоги у будь-який час, — йдеться у повідомленні Нацполіції України. — Люди, які чесно та самовіддано підтримують і рятують потребуючих, заслуговують великої поваги та честі… Але, на жаль, авторитет волонтерів використовують шахраї, які привласнюють благодійні внески чи розпродують гуманітарну допомогу. З початку повномасштабного вторгнення Національна поліція України зареєструвала 404 такі випадки. 79 осіб вже отримали підозри в межах цих кримінальних проваджень.

Як встановили поліцейські, таку схему заробітку використовують двоє чоловіків, які прикриваються низкою благодійних громадських організацій, серед яких — ГО «Незалежні», керівником якої є Святослав Літинський (він є свідком у цьому кримінальному провадженні).

Один із фігурантів, надаючи документи від ГО «Незалежні», домовлявся з благодійниками про купівлю авто за кордоном для потреб військових. Коли автівки доїжджали до кордону з Україною, псевдоволонтери розмитнювали їх через інші благодійні фонди, вказуючи, що ці машини будуть передані безкоштовно військовим частинам ЗСУ.

Військовий у пошуках авто для бойових побратимів натрапив на оголошення благодійного фонду. Однак, як виявилося, за автомобілі потрібно було заплатити — 5500 євро за дві автівки. Поліцейські у межах кримінального провадження задокументували ці факти та провели обшуки".

Поліцейські, звісно, мають вираховувати шахраїв і притягати їх до кримінальної відповідальності. Але обшуки проводять у людей з бездоганною репутацією! Інших звинувачують у продажу автомобілів, які завозили з-за кордону як гуманітарну допомогу… Як ось відомого львівського художника Олеся Дзиндру та математика Юрія Музичука, які також долучилися до волонтерського руху. Суд обрав пану Дзиндрі та пану Музичуку запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Схожі новини