Передплата 2024 «Добрий господар»

Далекобійники побачили «світло в кінці тунелю»

Питання черг на українсько-польському кордоні «розрулювали» на найвищому міждержавному рівні

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Після візиту до Києва 9 вересня польського прем'єра Матеуша Моравецького з’явилася надія, що «хронічні» багатокілометрові черги на українсько-польському кордоні «розсмокчуться».

На пресконференції з прем'єр-міністром Польщі та президентом Латвії у Києві президент Зеленський заявив, що домовився з польською стороною щодо вирішення нею питання скорочення черг на українсько-польському кордоні, передає Interfax-Україна.

«Тут більше залежить від Польщі. Ми домовилися, що польська сторона зосередиться на допомозі нам усім вирішити це питання, щоб не було черг», — сказав Володимир Зеленський.

Домовленість також стосується питань транспортування гуманітарної допомоги та роботи прикордонних фітослужб.

Нагадаємо, на українсько-польському кордоні після закінчення «паливної кризи» виникла нова криза, зумовлена неефективною роботою польських служб фітосанітарного та ветеринарного контролю. Проблема виникла для водіїв вантажівок, причому страждали і українські, і польські далекобійники. З’ясувалося, на польському боці мало працівників фітосанітарної та ветеринарної служб, відповідно, вони пропускають мало вантажівок. Це призвело до того, що, наприклад, у пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ» черги на перетин кордону сягали 45— 50 кілометрів. Така ситуація тривала місяцями, аж врешті 5 вересня на польському ПП «Дорогуськ» розпочався страйк.

Водії вантажівок перекрили трасу. Польські перевізники приєднались до вимог українських колег щодо налагодження цілодобового режиму роботи фітосанітарного і ветеринарного контролю. Крім того, польські перевізники вимагали, щоб їхні порожні вантажівки виїжджали з України до Польщі поза чергою.

9 вересня пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ» було розблоковано. Про це повідомив у своєму ФБ заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм. «Ми все ще працюємо над вирішенням підвищення ефективності польських фітосанітарних та ветеринарних служб, але наступні декілька днів напруження на цій ділянці кордону має впасти».

Окрім того, вже домовилися про відкрите на початку жовтня ще одного місця перетину кордону — у Нижанковичах (Львівська область) для тимчасового виїзду порожніх вантажівок, у тому числі бензовозів. З чергами на кордоні збираються боротися електронною чергою. Мустафа Найєм повідомив, що у жовтні на прикордонних пунктах пропуску зʼявиться сервіс Електронної черги. На першому етапі буде запущено пілотний проєкт на одному з ПП. У тестовому режимі працюватиме web-портал з можливістю запису в чергу з будь-якої точки виїзду. До кінця року з’явиться мобільний застосунок. Система самостійно зможе управляти потоками вантажів залежно від групи товарів згідно з даними попередньої митної декларації. Використання е-черги буде безкоштовним для перевізників.

Схожі новини