Передплата 2024 «Добра кухня»

«На окупованих територіях поліціянти очолили рух допомоги росії, і саме вони здавали волонтерів…»

Київські правоохоронці прийшли з обшуком у квартиру до відомого львівського волонтера та викладача Святослава Літинського

Святослав Літинський. Фото з Фейсбуку
Святослав Літинський. Фото з Фейсбуку

Вранці, 8 вересня, відомий львівський волонтер, викладач, який багато років захищає українську мову у судах, Святослав Літинський повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, що до нього з обшуком додому прийшли правоохоронці. Вдома були лише дружина і діти. Через двері сказали дружині Святослава, що принесли повістку, а коли вона відчинила двері, — вручили ухвалу про обшук… Самого Святослава в цей час вдома не було, він поїхав за новим автомобілем для військових.

За останній місяць це не перша справа проти волонтерів. Усе відбувається за дуже схожим сценарієм. Не секрет, що волонтери і сьогодні відіграють одну з ключових ролей у війні проти рашистів. Вони забезпечують українських бійців усім необхідним: автомобілями, військовою амуніцією, харчами… Ризикують власним життям, доставляючи усе це на фронт… Хто і для чого намагається дискредитувати волонтерський рух? Невже влада боїться, що волонтери стануть настільки популярними у суспільстві, що створять свій політичний рух, і будуть конкурентами владі на виборах?

Я зателефонувала до Святослава Літинського. Ось що він розповів:

— Останні 10−15 днів я думав, що, напевно, і до мене прийдуть правоохоронці. Тому що до всіх волонтерів у Львові приходять, і пробують їх посадити… Останній місяць до нас телефонували невідомі люди і казали: «Продайте нам гуманітарну допомогу». Або: «Привезіть нам автомобіль до Львова, а ми вам гроші віддамо». По суті, підбурювання до кримінального злочину, і є кримінальним злочином! Але їм це не вдалося, тому, очевидно, вирішили прийти додому з обшуком… Можливо, думали щось підкинути…

— Це були місцеві правоохоронці?

— Ні. Усі ці люди з Києва. Голосіївський районний суд Києва виніс ухвалу про обшук. І в ухвалі було написано, що правоохоронці фактично підозрюють Церкву у продажу гуманітарної допомоги. Зокрема, вони підозрюють, що військовий капелан Ігор Плохой продавав гуманітарну допомогу. Якщо підсумувати, у такий спосіб розвалюють державу… Просто вибивають один зі стовпів нашої державності. А волонтерство — це потужний стовп!

— Вони сказали дружині, що вони шукають?

— В ухвалі суду було написано, що шукають будь-які матеріали, які можуть свідчити про злочин. Провокували-провокували — не вдалося… Тепер ось бачите, що роблять.

— Вони щось забрали з квартири, можливо, комп’ютер?

— Оглядали комп’ютер, подивились, що там ніяких матеріалів немає. Вилучили гроші і пішли. У мене було небагато коштів у євро, доларах і гривнях. Вони долари, євро не взяли… Взяли гривні - 15 тисяч! У них в ухвалі суду написано, зокрема «відшукати та вилучити кошти, здобуті злочинний шляхом». Вони чомусь вирішили, що ці 15 тисяч грн здобуті мною злочинним шляхом… Сподіваюсь, що гроші повернуть.

— До вас хтось телефонував з правоохоронців після обшуку?

— Зателефонував якийсь пан з Києва, представився, що він з відділу зв’язків з громадськістю. Основний його посил був, щоб я не нарікав на поліцію, вони чесні і ловлять злочинців.

— Тобто правоохоронці намагаються так залякати волонтерів, щоб ви не займалися волонтерською допомогою?

— Волонтери стають популярними, бо виконують роботу замість держави. Хтось вже думає про вибори наступні, мабуть… Але війну ми далеко не виграли! Якщо зараз послабити допомогу Армії, то для росії це дуже позитивно. Подивіться на міста і села, які зараз під окупацією. У цих населених пунктах фактично поліціянти очолили рух допомоги росії, і саме вони здавали волонтерів. І такі «правоохоронці» чинять все, щоб державі зашкодити.

— Тобто серед поліцейських, які працюють у більш-менш мирних містах, теж можуть бути зрадники?

— Безумовно!

— А як справи у художника Олеся Дзиндри та його колеги, математика Юрія Музичука? Волонтерів підозрюють у продажі автомобілів, які завозили з-за кордону як гуманітарну допомогу…

— Суд обрав їм м’який запобіжний захід — особисте зобов’язання. Це означає, що вони мають приходити до поліції, коли слідчий попросить.

— Після таких «наїздів» правоохоронців, руки у волонтерів, мабуть, опускаються…

— Так! В мене почали опускатися руки, коли до інших волонтерів почали приходити з поліції. А люди реально вкладають у цю справу свої кошти. Ми з хлопцями радилися, чи будемо згортати допомогу? Усі погодилися з тим, що легко згорнути, але ж ми дійсно допомагаємо Армії! І що зі страху будемо усю допомогу згортати? Вирішили все-таки продовжувати!

Після нашої розмови, у соцмережах з’явилась інформація, що після обшуків квартири, дружину Святослава Літинського забрала «швидка».

Схожі новини