Передплата 2024 ВЗ

У литовському кадетському ліцеї відкриють український клас

До ініціативи долучився Львівський ліцей імені Героїв Крут

У Литві відбувся Міжнародний воєнізований табір молоді «Жальгіріс-2022». Уперше за історію організації такого табору в литовському Каунасі побували й вихованці Львівського ліцею ім. Героїв Крут. Журналістка «ВЗ» зустрілася з ліцеїстами Матвієм Ковалем та Матвієм Дроздом, які таборували у Литві. Разом з ліцеїстами до Каунаса їздив бойовий офіцер, вихователь навчального взводу ліцеїстів Вадим Масовець.

Протягом тижня хлопці разом з кадетами Литовського військового ліцею імені генерала Повіласа Пле­хавічуса проходили військовий вишкіл. Участь у таборі цього року брали п’ять держав — Литва, Латвія, Естонія, Поль­ща й Україна. До Каунаса поїхали «крутя­ни», які добре вчаться та мають хороший рівень володіння англійською мовою. У військовому таборі, де усі навчання про­ходили за стандартами НАТО, ліцеїсти мали змогу поглибити знання з військо­вих дисциплін — топографії, виживання, тактичної медицини, стрільби з мало­каліберної зброї тощо. А навчали табо­ровиків інструктори Союзу литовських стрільців і курсанти Литовської військо­вої академії імені генерала Йонаса Же­майтіса.

Час табору збігся зі 100-річчям вста­новлення дипломатичних стосунків між Литвою і США. Американська дипломат­ка Ребекка Янг і керівники литовського кадетського ліцею висадили пам’ятний кедр, який символізує відносини між Литвою і США. У цей же день львівські ліцеїсти висадили клен — як символ ли­товсько-українських відносин. А зго­дом навчальні заклади висадили у Гене­ральському гаю дуби — як символ міцної дружби між обома країнами.

— Ми думали, заняття відбуватимуть­ся на території військового ліцею, але нас відвезли на військову базу НАТО, де були створені інтернаціональні взводи, — розповів «крутянин» Матвій Дрізд. — Для нас проводили тактичні навчання, показували, як треба діяти у засідці, як маскуватися тощо. День був розплано­ваний до хвилини! Перша половина дня — теорія, друга — командні ігри. Видно було, що кадети литовського військово­го ліцею мають досвід у таких вишколах. Вони у хорошій фізичній та психологічній формі. Уміють надавати першу медичну допомогу (такі заняття у них проводять у ліцеї). Максимально старалися нам все пояснити та допомогти.

Усі учасники табору цікавилися ві­йною в Україні, — веде далі Матвій. — За­питували, як живуть цивільні люди під час війни. Литовці, латвійці й естонці до­бре розуміють: якщо ми зараз не зупи­нимо росію, росія піде далі… Усіх ди­вує міць і єдність українського народу. Усі вірять у нашу перемогу! Я запитував кадетів з різних країн: «Як бачать закін­чення війни в Україні?». Багато хто ка­зав про повернення Криму, виведення російських військ з тимчасово окупова­них територій. Хтось говорив про повне економічне знищення рф, яка буде не­здатна продовжувати війну.

До розмови долучається Матвій Ко­валь.

У нас були не лише військові навчан­ня, а й різні творчі завдання. Ми співали українських пісень. «Стефанію», яка пе­ремогла на Євробаченні, знали усі учас­ники табору, тож ми співали цю пісню разом. Обмінялися з усіма учасниками табору шевронами, подарували синьо-жовті прапори. Додому ніхто не хотів їха­ти…

Директор кадетського ліцею Річар­дас Жилайтіс телефоном розповів жур­налістці «ВЗ»: «Такі табори ми організо­вуємо для своїх кадетів щороку. Наші львівські партнери з ліцею ім. Героїв Крут приїхали до нас вперше. У нас єди­на мета — щоби молода людина люби­ла свою Батьківщину, була небайдужою до своєї країни та її долі. Могла допо­могти ближньому. Цього року відкриємо у нашому військовому ліцеї український клас (навчання буде вестися україн­ською мовою). Львівський ліцей допомо­же нам з програмами та підручниками. Комп’ютерами, одягом та харчуванням ми забезпечимо. Це важливий проєкт, йдеться про долі дітей, до нього треба пі­дійти дуже серйозно».

— Нам пощастило, що Річардас Жи­лайтіс зацікавлений у конкретній робо­ті, — каже начальник Львівського вій­ськового ліцею ім.Героїв Крут Юрій Гусар. — Не просто укладаємо мемо­рандум з іншим навчальним закладом, а реально втілюємо проєкт у життя. У Каунасі є школа з викладанням росій­ською мовою, гімназія ім. Пушкіна, але немає жодної української школи. Коли ми почали тісно співпрацювати, вини­кла ідея створити у литовському вій­ськовому ліцеї український клас «кру­тян». Частину коштів на цей клас дав литовський журналіст Андрюс Тапінас, який збирав кошти на «Байрактар». До початку навчального року український клас ім. Героїв Крут планують відкрити. Буде розрахований, в першу чергу, на українців, які перебувають у Литві. Піс­ля навчання у Литві «крутяни» зможуть продовжити вчитися в Україні".

Схожі новини