Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хочеш 76 тисяч «воєнної» компенсації? Сплати на картку 229 гривень...

Як не потрапити на гачок інтернет-аферистів?

У своїй стрічці Фейсбуку натрапила на рекламу, що закликала скористатися державною програмою підтримки українців під час війни. На перший погляд, жодних натяків на аферу. Щоб усе виглядало достовірно, рекламу прикрашали фото президента Володимира Зеленського й логотип, схожий на логотип державної установи... Автори оголошення повідомляли, що можна отримати від 17 тисяч гривень компенсації. Для цього потрібно зробити перший крок – перейти за посиланням та заповнити коротку анкету. Гроші на картку обіцяли впродовж хвилин...

Заходжу за посиланням реклами. Переді мною – сайт такого собі Єдиного компенсаційного центру повер­нення невиплачених грошових коштів. Сайт схожий на інтернет-ресурси державних установ. Для привернення уваги є навіть ко­ментарі людей, які начебто вже отримали компенсацію... Суми різні – 28 тисяч, 35, 40 і навіть по­над 100 тисяч гривень.

Фото автора
Фото автора

У першій анкеті вимагають написати електронну адре­су та останні шість цифр бан­ківської картки, якою часто ко­ристуєшся. Виконую вказівки. Після цього стартує імітація пе­ревірки інформації по базах да­них українців. На екрані вибиває суми, які мені начебто нале­жать до виплати... Спершу було 15 тисяч, згодом 28, а кінцевий варіант – 76 тисяч гривень! На­ступний крок – мій віртуальний консультант пропонував напи­сати у віконечку про те, чи впер­ше я отримую компенсацію.

За мить віртуальна юристка Валентина потішила свою “клі­єнтку”: “Я вже почала оформ­лення вам виплати, але мені по­трібна ваша анкета. Будь ласка, заповніть анкету за посилан­ням, щоб швидше отримати ви­плату”.

В анкеті вимагають вказати своє ім’я та прізвище, дату на­родження, стать і номер банків­ської картки. Юристка центру виплат повідомила, що переві­рила мою анкету, і там усе га­разд. Останній штрих – анке­ту потрібно внести до єдиного державного реєстру виплат з бюджету, а це не безкоштовна процедура. У наступному пові­домленні від мене вимагають оплатити юридичні послуги реєстрації анкети – 229 гривень. Після цього на сайті з’являється вікно, в якому можна здійснити онлайн-оплату, тобто скинути гроші на іншу картку…

Фото автора
Фото автора

На гачок аферистів я не ку­пилася, бо знала, що державні виплати переселенцям, бізнес­менам і тим, хто втратив майно через обстріли, виплачують або в додатку “Дія”, або в державних установах.

Нещодавно кіберполіція та Секретаріат Кабінету міністрів України застерегли українців від участі у сумнівних схемах “воєн­них” виплат, які вигадують афе­ристи.

«Кіберполіція повідомляє про схему шахрайства «Виплати всім жителям України». Шахраї роблять SMS-розсилки, в яких розповідають про виплату ма­теріальної допомоги, – повідо­мляє пресслужба уряду. – У по­відомленні вказують посилання на сайт, де можна оформити заявку на отримання допомо­ги. Коли людина переходить за посиланням, шахрайський ре­сурс пропонує ввести персо­нальні дані та дані про платіжну картку для зарахування коштів, що дозволить привласнити гро­ші. Подібні випадки не рідкість. Секретаріат Кабінету міністрів звернувся до правоохоронних органів щодо шахрайської схе­ми виплат допомоги українцям. Суть схеми полягає в тому, що шахраї створили на сайті, за­маскованому під Урядовий пор­тал, сторінку Державні послуги онлайн та підрубрику з виплати українцям грошей від ООН».

Як розповів “ВЗ” директор департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації Сте­пан Куйбіда, реклама у соцмережах про державні виплати усім українцям – типова афера кібершахраїв, які вирішили за­робити під соусом війни, коли люди у кризовому та шоково­му стані. “Використання карток та кодів до них – афера не нова, було вже на різну тематику, – каже чиновник. – Пропоную вам звернутися у кіберполіцію, бо це їхня компетенція – розслідувати такі злочини”.

Степан Куйбіда каже, справ­жні державні виплати можуть бути лише на офіційних сай­тах, із доменом gov.ua, і на офі­ційних серверах, зокрема у “Дії” від Мінцифри. “Якщо інформація про виплати там відображена, тоді вона достовірна, правиль­на, – пояснює чиновник. – Ще одна порада – якщо побачили якусь інформацію про виплати на якомусь інтернет-ресурсі, то уточніть це або на іншому інтер­нет-ресурсі, або зверніться по консультацію в обласну військо­ву адміністрацію. А просто пе­реходити за посиланням – не­правильно! Це якраз те, на що розраховують шахраї. Держав­ні програми не вимагають жод­ної оплати за анкету чи юридич­ні послуги”.

Схожі новини