Передплата 2024 «Добра кухня»

На одного тимчасово переміщеного – не менш ніж 6 «квадратів» тимчасової площі

У Львові будуватимуть житло для 20 тисяч переселенців. Шукають, хто це профінансує

Стало відомо, як приблизно виглядатиме тимчасове житло для переселенців, яке планують споруджувати на території Львівської МТГ. Це будуть модульні будиночки, які можна буде швидко встановити, а потім швидко розібрати. Наразі йдеться про будівництво житла для близько 20 тисяч вимушених переселенців. Також попередньо визначено ділянки, де будуватимуть такі містечка, – це ділянка на 12 гектарів на вул. Величковського в Рясному, 2 га на Тракті Глинянському і 8 га у Дублянах. Відповідне рішення ухвалив виконком Львівської міськради.

«Рішення щодо земельних ділянок не остаточні, пошук можливих варіан­тів триває, – розповів “ВЗ” заступник міського голови Львова з питань міс­тобудування Любомир Зубач. – Також ще немає остаточного формату модуль­них будиночків. Управління архітектури ЛМР має зібрати пропозиції виробників. Закликаємо архітекторів подавати свої пропозиції. Місто обере найкращі типові варіанти для міста Львова. Хоча це тим­часове житло, але воно мусить відповіда­ти певним вимогам. На одну людину має припадати не менш ніж шість квадратних метрів площі, також має бути санвузол та кухня. Для будівництва ідеально було би залучити місцевих виробників. Ві­чно спати на шкільних підлогах тимчасо­во переміщені українці не можуть. Наші люди, особливо у біді, після перенесених жахів, на таке не заслуговують».

За словами Любомира Зубача, про­єкт з будівництва тимчасового житла для переселенців недешевий. Тому його фінансу­вання мало би бути окремою державною програмою. Найкращий же варіант – фі­нансування з боку міжнародних гумані­тарних організацій.

Тимчасове житло для вимушених пе­реселенців будуватимуть в усіх облас­тях України. Про це повідомив під час свого відеозвернення ввечері 25 бе­резня президент України Володимир Зеленський. За його словами, урядов­ці готують нову програму підтримки для наших переселенців із районів бойових дій. «Обласні адміністрації отримали чітке завдання – швидко виділити землю для будівництва тимчасового жит­ла для переміщених осіб, – наголосив Володимир Зеленський. – Хочу ще раз підкреслити: це тимчасове житло. Піс­ля того, як встановимо мир, почнемо масштабну відбудову нашої держави. Але зараз людям потрібен тимчасовий дім. Свій дім. І краще – дім в Україні, а не десь за кордоном». Глава держа­ви повідомив, що усі деталі цієї програ­ми представить прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте також: «Якщо підвал та умови є, то садочок працює»

Схожі новини