Передплата 2024 ВЗ

«Деякі власники квартир, які до війни здавали їх за 500 доларів, зараз поставили 800 доларів на місяць»

Поки одні заробляють на оренді житла, інші селять переселенців безкоштовно

На популярних сайтах оголошень можна побачити квартири, які здають в оренду у Львові за «космічні» гроші – 900 доларів за добу! Є квартири, звісно, дешевші – по 6-10 тисяч грн на місяць.

Необґрунтовано завищені ціни на житло у час війни можна прирів­няти до мародерства!

Влада обі­цяла не допускати цього, а винних ка­рати.

Звісно, такі випадки поодинокі. Біль­шість львів’ян селять друзів і знайомих, які виїхали з гарячих точок, абсолют­но безкоштовно. Але здирників треба виводити на чисту воду, щоб таких ви­падків уникати в майбутньому. Бо вони ганьблять місто Лева.

Товаришка розповіла про випа­док, який трапився з нею. «У мене друг живе в Ізраїлі, – каже Оксана. – Почав розповідати, які захмарні ціни на жит­ло луплять на Закарпатті. Шукав квар­тиру для родичів, які виїжджали з Харко­ва. Чекали до останнього, але все-таки наважилися їхати. Я йому кажу, що у Львові, навпаки, усім допомагають, на­віть чужим людям, селять безкоштов­но. Але завжди знаходяться захланні і жадібні. Кажу йому, що і в Ізраїлі так би було! Люди є люди, від країни це не за­лежить. Пишу йому, щоб його родичі їха­ли до Львова, до мене. Буду щось дума­ти. Хоча і у мене, і у мами вже живуть люди. А він: «Не треба твоєї допомо­ги». Посварилися, а дружили 20 років».

Останніми днями на головному львів­ському вокзалі стало трошки менше лю­дей

Чимало переселенців поїхали за кордон. Їм у цьому допомагають во­лонтери. Отже, у Львові якісь квартири мали би звільнятися.

Рієлтори розповіли мені багато істо­рій і про пошук житла, і про самих пе­реселенців, про їхні вимоги до квартир. Утім, запевнили, що «три шкури» ніхто з людей не здирає.

«Забезпечені люди, які приїжджають до Львова на дорогих машинах, шука­ють відповідне житло, – каже рієлторка пані Ірина. – У новобудовах, щоб не було старих меблів. Якщо поганий обігрів під­логи чи стара сантехніка, то не беруть. Їм все одно яка ціна за оренду. Заробля­ють мінімум 100 доларів на день.

Люди з меншими доходами – скром­ні, з радістю селяться у квартири з ра­дянським ремонтом.

Власники хороших квартир, які до ві­йни здавали їх за 500-600 доларів, за­раз поставили ціну 800 доларів на мі­сяць (хоча не всі, дехто не піднімав ціни взагалі). Квартири менш презентабель­ні у мирний час і зараз коштують 4500-7000 грн (залежно від стану житла). Ціни на них не зросли.

Час від часу виставляють одну-дві вільні квартири

За ними черга стоїть! Хоч чимало переселенців поїхали за кордон. Чи буває конкурс, хто більше заплатить за квартиру, той її отримає? Про таке не чула… Багато львів’ян хо­чуть продати квартиру і виїхати за кор­дон. Такі клієнти телефонують. Але ре­єстри закриті, тому це ризиковано. Не зустрічала таких, хто хотів би купити за­раз квартиру...

Маю клієнта, який хоче продати осо­бняк за Львовом за 250 тисяч доларів і ви­їхати. Такі будинки в оренду здавати не­вигідно. Багато праці вкладено у ремонт. Власники побоюються, щоб дім не зни­щили. Але є власники, які все-таки здають особняки за Львовом. Наприклад, у Лапа­ївці (в будинку три кімнати) здали за 1200 доларів на місяць. Ремонт такий собі.

Особняки, якщо гарний ремонт, ко­штують від 1000 до 5000 доларів на мі­сяць (є дорожчі пропозиції, але їх не­багато). Є власники, які кажуть, що поселити можуть не більше двох людей з дитиною. Іноді селяться більше людей, тоді всі скидаються».

Читайте також: Вільних квартир вже немає...

Схожі новини