Передплата 2024 «Добрий господар»

Вільних квартир вже немає...

Тимчасове житло й гуманітарна допомога: куди звертатися у Львові?

Коли людина прибула евакуаційним потягом з інших регіонів на Головний залізничний вокзал у Львові, є кілька варіантів, що робити далі. Ті, хто хоче залишитися на території Львова та області (принаймні тимчасово), їдуть автобусом до стадіону «Арена Львів», де розгорнули головний штаб для біженців. Там можна ознайомитися з переліком вільних місць для тимчасового проживання, а також отримати харчі та речі першої необхідності.

Важливо – на “Арені Львів” переселенцям потріб­но пройти процедуру реє­страції та перевірки документів! Для цього на стадіоні працюють чимало операторів. І лише після реєстрації переселенців скеро­вують на проживання – у тимча­сове житло.

Крім “Арени Львів”, реєстра­цію можна пройти також у служ­бах із розселення внутрішньо переміщених осіб, розташова­них у районних державних адмі­ністраціях (РДА) Львівської ОТГ.

Адреси у місті Львові:

Франківський район – вул. Чупринки, 85

Личаківський район – вул. Костя Левицького, 67

Галицький район – вул. Шептицьких, 16; вул. Ферен­ца Ліста, 1

Залізничний район – вул. Виговського, 34

Сихівський район – вул. Червоної калини, 66; вул. Хоткевича, 16-А; Колегіум УКУ (жовтий корпус); вул. Ко­зельницька, 2-А (2-й поверх, крило зліва)

Шевченківський район: вул. Липинського, 11; вул. Величковського, 58 (Ряс­не-2).

Зареєструвавши внутрішньо переміщених осіб, відповідні служби скеровують їх до примі­щень, де біженці можуть тимча­сово оселитися.

Адреси:

вул. Городоцька 6-Є, 174

вул. Садова, 2а/1

Театр Леся Курбаса, вул. Кур­баса, 3;

школа №4 (вул. Кирила та Мефодія, 17а), школа №43 (вул. Масарика, 9), ліцей Пулюя (вул. Івана Пулюя, 16)

Біженців, що прибули на го­ловний залізничний вокзал Львова й хочуть виїхати за кор­дон, везуть автобусами до пі­ших пунктів пропуску на кор­доні з Польщею (Шегині й Краківець). Потім біженці у по­рядку живої черги перетинають кордон із Польщею. Черга на шатл-баси до пунктів пропуску формується на площі Двірцевій, проїзд безкоштовний (як і ева­куаційним потягом).

Другий варіант дістатися кордону – скористатися еваку­аційним потягом, який курсує із залізничного вокзалу. Щодня графік відправлення оновлю­ється – актуальна інформація на офіційному сайті “Укрзалізниці”. Зазвичай у напрямку Перемиш­ля поїзди зі Львова курсують 5-6 разів на добу. Також можна сіс­ти на поїзд, який прямує на За­карпаття, а вже звідти добрати­ся до Словаччини чи Угорщини.

Для дітей – наплічники ра­дості, для дорослих – одяг і про­дукти

Інформація для тих, кому по­трібна у Львові гуманітарна до­помога! Звертайтеся у головний гуманітарний центр, що у Пала­ці мистецтв на вул. Коперника, 17. Гуманітарний штаб працює цілодобово. Тут щодня допома­гають від 200 до 300 львівських волонтерів. У штабі на вул. Ко­перника, 17 переселенці мо­жуть отримати потрібний одяг, взуття, засоби гігієни, продукти тощо. Маленьким діткам волон­тери Гуманітарного штабу готу­ють “наплічники радості”: у них кладуть цукерки, іграшки, ціка­винки для малечі.

Необхідну гуманітарну допо­могу можна також одержати на стадіоні “Арена Львів”.

А тим часом...

Із 24 лютого, коли Росія ата­кувала Україну, місто Лева при­хистило понад 200 тисяч біжен­ців. “Львів уже на межі своїх можливостей і потребує допо­моги міжнародних організацій, – вважає голова Львівської ОТГ Андрій Садовий. – Це ве­личезне навантаження на міс­то Львів. Крім житла, готелів і хостелів, виділено 440 установ культури й освіти, 85 релігійних організацій, – щоб надати пе­реселенцям притулок. Комусь тимчасовий, комусь на весь пе­ріод війни. Зараз Львову по­трібні великі намети, обладнані відповідними засобами саніта­рії, щоб там можна було готува­ти їжу”.

Львівські ріелтори кажуть, вільних квартир зараз немає і найближчим часом не буде... Переселенці з Харкова, Одеси, Сум, Дніпра, Києва, Запоріж­жя взяли в оренду навіть найдо­рожчі помешкання, які раніше були майже порожніми. “Львів тріщить по швах, уже нікуди по­селяти переселенців, – сказав у коментарі для “ВЗ” ріелтор Ро­ман Андрусяк. – Квартири були розібрані в перші дні війни. А за­пити до ріелторів продовжують надходити... Радимо звертати­ся щодо оренди житла до ра­йонних центрів, може, у дале­ких від Львова селах щось ще є. Маю інформацію, що вільного житла на Львівщині немає навіть у Карпатах”.

“Гарячі лінії” для консуль­тацій переселенців у Львові

  • 032 254 60 79
  • 068 414 79 63
  • 097 182 18 60
  • 097 347 44 59

Читайте також: Велике «переселення» народів

Схожі новини