Передплата 2024 «Добрий господар»

«Ми за набоями!»

Охочих купити зброю та постріляти у тирах не бракує

На вул.Лемківській – один з найбільш відомих у Львові магазинів з вогнепальною зброєю. Жалюзі зачинені. На них оголошення: «У зв’язку з технічними причинами, магазин не працює. Вибачте за тимчасові незручності».

Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, де у Львові можна придбати «ствол»? Жіночка, яка живе поруч з магазином, каже, що цих продавців усі шукають, дзвонять до них. «Може, вони з-під прилавка продають, по-тихому?»

… Біля магазину крутяться якісь люди. Цікавлюся, чи не знають, чому магазин не працює? «Якщо люди раніше проплатили кошти, то їм зі складу зброю видають. А так магазин не працює», - відповідає жіночка у чорному пальто. І додає, що сама до цього магазину не має жодного відношення, когось чекає…

У цей момент до магазину підходять двоє молодих чоловіків. Бачать, що жалюзі опущені. По обличчях видно, що розчаровані… Я представляюся. «А ви за чим прийшли?» - запитую. «Набоїв хотіли купити», - кажуть. «А у вас дозвіл на зброю є?» - цікавлюся. «Звичайно!» - відповідають на ходу та поспішно прощаються…

Я тим часом телефоную у цей магазин (телефон взяла з сайту). Чоловік каже, що їхня мережа не працює. «А якщо у мене є дозвільні документи, де я можу купити зброю?» - питаю. «Нічим не можу вам допомогти!». Жіночка, яка живе поруч з магазином, каже, що цих продавців усі шукають, дзвонять до них. «Може, вони з-під прилавка продають, по-тихому?» - риторично запитує.

Є у Львові так звані «перекупи». Вони купують у магазинах та у мисливців зброю дешевше та перепродують її. Я зателефонувала до одного такого торговця, але і він не зміг докладно розповісти, де зараз можна купити зброю. Казав, дзвонив до знайомих хлопців з магазину, але ті не беруть слухавки…

На одному з сайтів магазину зі зброєю побачила оголошення про продаж мисливської рушниці, її вартість – 33 тисячі 480 грн, гладкоствольна рушниця – 20-30 тисяч грн. Але є зброя й за 400 тисяч грн. Ще до війни на сайті OLX можна було купити пневматичний пістолет за 1000-3000 грн. Але тепер жодного оголошення немає.

У тирі від кожного пострілу здригаюся…

… Їду у стрілецький тир, що на вул. Промисловій. Поруч – мисливський магазин. Людей навколо – хмара! Якщо чесно, я подумала спочатку, що чоловіки стоять у черзі у кафе, щоб купити собі поїсти. Але ні, дехто прийшов за набоями. Інші – постріляти у тирі.

Бачу, що група чоловіків організовано збирає кошти. У руках тримають документи. Люди різного віку – і молоді, і старші. На контакт йдуть неохоче. Кажуть: «Не той час, щоб розмовляти…».

У тир – «колєйка». Люди між собою розмовляють про війну, іноді жартують. Спускаюся у підвал. Там інструктор навчає стріляти: «Потягніть на себе, відпустіть …». Від кожного пострілу здригаюся. Моторошно!

Чоловіки спокійно чекають своєї черги. А за склом, у невеличкому приміщенні, адміністрація тиру виписує якісь довідки, рахує гроші. Заходжу всередину. Розпитую, за що люди платять гроші?

«Зараз усі охочі можуть пройти курси з вивчення матеріальної частини зброї (вивчити правила поводження зі зброєю, виконати практичні стрільби). Ці курси проходять ті, хто хоче отримати дозвіл на володіння зброєю», - пояснює один з чоловіків.

Мої запитання про платні послуги починають чоловіків дратувати. «Ви бачите, скільки людей… Усім потрібна зброя, усі хочуть воювати».

«А скільки коштують послуги інструктора?» - питаю. «Інструктор – безкоштовно. Коштує оренда зброї і коштують набої та мішені. Оренда зброї – від 150 до 220 грн».

Старший чоловік каже, що прийшов перевірити власну зброю, постріляв. У руках тримає пістолет… Але адміністратори кажуть, що я ставлю забагато запитань, один з чоловіків переглядає моє журналістське посвідчення. Каже, воно йому не подобається… Більше на мої запитання не відповідають.

Гладкоствольна рушниця «в районі» 300 доларів! Але дуже велика черга… Ще сто одиниць помпової рушниці точно є

То чи продають у магазині на вул. Промисловій зброю? Коли виходжу з тиру, вирішую зателефонувати на один з номерів на сайті магазину:

- Я маю усі дозвільні документи, можу купити зброю? – запитую.

- Звичайно!

- А яка саме у вас є зброя?

- Гладкоствольна рушниця «в районі» 300 доларів! Але дуже велика черга… Ще сто одиниць помпової рушниці точно є. Набої є, але люди постійно їх купують. Є різні набої: куля «в районі» 2 доларів, пачка патронів «в районі» 14 доларів (25 штук). Картечі немає…

Читайте також: Хроніки місцевого опору - 2

Схожі новини