Передплата 2024 ВЗ

«Чоловіків від 18 до 60 років не поселяємо!»

Про поселення біженців у Моршині та Трускавці

Люди зі східної України давно уподобали курортні містечка Львівщини – Трускавець і Моршин. Протягом року у цих оздоровницях народу не бракує. Відомо, що коли почалася війна 24 лютого, багато хто тікав від вбивчих куль і вибухів, які принесли зі собою російські солдати-вбивці. І шукали прихистку саме у Трускавці і Моршині.

Чи приймають містечка-оздоровниці чоловіків, які можуть захищати Батьківщину (18-60 років), а не відсиджуватися у теплому готельному номері, журналістка «ВЗ» запитала у мера Моршина Руслана Ільницького та керуючої справами Трускавецької міської ради Олени Петранич.

Моршин

- Поселенням у Моршині тимчасово переміщених людей з територій, де зараз ідуть активні бойові дії, займається мій заступник – Руслан Хомин з тісною координацією з обласною державною адміністрацією, - каже Руслан Ільницький. – Саме за скеруванням ЛОДА, після перевірки документів, особи чоловічої статі віком 18-60 років, звісно, не потрапляють до нас. Однак, є випадки, коли, попри все, люди їдуть до нас. Але ми кожну особу персонально погоджуємо з обласною адміністрацією. Тому у Моршині поселяємо виключно жінок з дітьми, а також старших осіб чоловічої статі, яким давно минуло 60 років. Але є й інший момент: у нас є діючі санаторії, у які люди давніше забронювали путівки і трапляються випадки, коли чоловіки за цими путівками поселяються без нашого відома. Ми зараз активно це проговорюємо з адміністраціями оздоровниць, щоб вони чоловіків від 18 до 60 років не поселяли.

- Скільки на сьогодні у Моршині прийняли біженців?

- Не менше тисячі осіб.

- Чи є ще резерв? Маєте куди заселити ще кілька сотень?

- Незначний резерв маємо, який ми погоджуємо з обласною адміністрацією, але це буквально кілька екстрених номерів. Зараз, щоправда, розглядаємо можливість поселення у школах, працюємо з громадською ініціативою щодо розташування ліжок, матраців. Але наразі це лише у планах.

- У місті спокійно, чи були випадки провокацій?

- Богу дякувати, усе добре. У місті під керівництвом батальйону організовані добровольчі загони територіальної оборони, які патрулюють місто разом з поліцією. Випадків дестабілізації наразі не було виявлено.

Трускавець

По ситуацію у Трускавці – розмова з керуючою справами Трускавецької міської ради Оленою Петранич, яка відповідає за поселення біженців у місті.

- Трускавець переповнений, - каже пані Олена. – Переповнений дуже і серйозно, але ми працюємо далі. Станом на сьогодні усі готелі, санаторії заповнені не на 100 відсотків, а на 200! За можливості облаштовують безкоштовні місця, щоб людей нагодувати і дати дах над головою.

- А приватний сектор?

- Так само. Зголошуються ті, хто може і бере біженців до себе. Але за категоричної умови: поселяємо лише жінок і дітей, якщо хлопці, то до 18 років, або старші чоловіки, яким минуло 60. Можемо поселити чоловіків від 18 до 60, якщо є проблеми зі здоров’ям. До прикладу, неповносправні чи інваліди, або якщо мають офіційний дозвіл, що вони не підлягають військовій службі.

- Перевіряєте усі документи?

- Аякже! По санаторіях і готелях нам щодня подають інформацію, хто у них поселився. А ми ці списки передаємо відповідним службам, які їх перевіряють. У тих, кого ми селимо через штаб у міській раді, та ж сама історія.

- А якщо чоловіки приїжджають з дружинами і маленькими дітьми?

- Пояснюємо їм, наскільки це можливо культурно пояснити, що ми не поселяємо чоловіків від 18 до 60 років. Правда, у нас є студенти, яким виповнилося 18 років. Але вони усі працюють на благодійних умовах – рубають дрова для опалення приміщень, збирають меблі і допомагають облаштувати приміщення для біженців.

- А хто приїхав без путівки, і місць у санаторіях вже нема, тоді що?

- Якщо жінки з дітьми не можуть знайти місця у приватному секторі, то ми таких поселяємо у школі, де вони можуть переночувати, відпочити, поїсти. Їм підвозять гаряче харчування. До потреб воєнного часу приєдналися ресторани, які дають безоплатне харчування біженцям. На місці у школі жінки з маленькими дітьми мають можливість приготувати їм суміші.

- У місті спокійно?

- У нас чудова територіальна оборона, яка організовує цілодобове патрулювання. У Трускавці 20 тисяч мешканців. І поселити ми можемо стільки ж. На щастя, трускавчани поінформовані, навчені і як тільки щось (чи хтось) підозріле з’являється, тож моментально повідомляють або нам, у міську раду, або в поліцію.

У Східниці чоловіків призовного віку теж не поселяють.

Читайте також: З початку війни на Львівщині мобілізовано майже 9 тисяч осіб

Схожі новини