Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За 5 хвилин до війни...

Рішучими діями на захист миру і демократії Захід змусив Путіна зупинитись. Але навряд чи Росія відмовиться від зазіхань на Україну

Із часів Другої світової війни наша планета не була настільки близькою до великомасштабного кровопролиття, як у ніч із минулого вівторка на середу, 15-16 лютого 2022 року. У прицілах опинилася Україна. “На мушку” її брала найбільша за територією держава і найближча сусідка – Росія. Із півночі, сходу, півдня, із суші, моря, повітря вона спрямувала на нас свою смертоносну армаду. Здавалося, ось-ось – і станеться непоправне. Лише холодний протверезний душ, який країни демократії, насамперед – США, у союзі із непоступливою Україною влаштували любителям руської бані, змусив їх схаменутися. Чи надовго?

Імперський оскал

Посилену підготовку до но­вого вторгнення в Україну Ро­сія вела ще з квітня. До наших кордонів Путін стягував авіа­цію, флот, ракетні комплекси, танки, артилерію, живу силу, обози забезпечення. На дода­чу – влаштував морську бло­каду. Звучали погрози органі­зувати енергетичний колапс. В арсеналі ворожих провока­цій і щоденний психологічний терор у вигляді фейкових за­мінувань, кібератак, вклю­чаючи портали Міністерства оборони, банківських уста­нов. Інспірована дестабіліза­ція спричинила падіння курсу гривні, ріст цін, у тому числі – на пальне...

Через примару війни за­хідні уряди евакуювали з Ки­єва свої представництва і за­кликали своїх громадян, які гостювали у нас, негайно по­вернутися додому. Зарубіж­ні авіаперевізники почали скасовувати рейси своїх ком­паній. Згортали бізнес захід­ні інвестори. Замандражили футболісти-легіонери в укра­їнських клубах. Україну один за одним покидали її олігар­хи і проросійськи налаштовані політики (вони, напевно, зна­ли, що саме задумали у Крем­лі). Принишкла орієнтована на Москву одіозна конфесія. Коли у національних церквах молилися за мир, “батюшки” відмовчувалися – виглядало, що готувалися зустрічати “но­вітніх визволителів”...

Путін готується узаконити окупацію

Апогеєм напруження між Ро­сією та Україною стало вівтор­кове звернення Держдуми РФ до президента Путіна з прохан­ням визнати “незалежні респу­бліки” на Донбасі. Із 368 росій­ських парламентаріїв, присутніх у залі, за таке визнання прого­лосував 351 депутат (16 були проти, один утримався).

Читайте також: Рецепт ефективного опору

Визнання Путіним так званих ДНР, ЛНР – по суті, черговий акт агресії проти нашої держави. Він означатиме, що російський президент офіційно санкціону­вав окупацію України. За слова­ми речника Міністерства закор­донних справ Олега Николенка, такий крок буде свідомим ви­ходом Росії із Мінських угод, спричинить руйнівні наслід­ки для міжнародного правопо­рядку і глобальної архітектури безпеки. На думку німецько­го канцлера Олафа Шольца, визнання самопроголошених утворень на Донбасі “стане політичною катастрофою”. Фран­цузький лідер Макрон за­кликав Путіна не схвалювати рішення Держдуми. Амери­канське диппредставництво у Києві розцінило цей намір як чергову одіозну спробу зама­ху на суверенітет України. Гла­ва литовського МЗС Габрюеліс Ландсбергіс назвав цей крок “відкритою ескалацією”. Але вирішальним стало слово пре­зидента США Джозефа Байде­на.

Виховний урок від Байдена

У вівторок, о 22.30, за кілька годин до анонсованого західни­ми розвідками і ЗМІ часу втор­гнення Росії (нібито мало стати­ся о 3-й ночі), господар Білого дому звернувся до своєї нації із посланням про стан справ в Україні. Говорив рішуче. Засте­ріг Путіна від нападу на Україну і попередив, що це матиме для Росії плачевні наслідки. “Ані у США, ані в НАТО немає ракет в Україні. У нас немає планів роз­містити їх там. Ми не націлені на народ РФ. Ми не прагнемо дес­табілізувати Росію. Громадянам Росії: ви не є нашим ворогом”, – заявив американський пре­зидент. Лідер США сказав, що не вірить у те, що росіяни хочуть “кривавої руйнівної війни про­ти України, країни та народу, з яким їх пов’язують такі глибо­кі сімейні та культурні зв’язки”. Нагадав, що у Другу світову американці й росіяни “боролися і жертвували собою пліч-о-пліч у найстрашнішій війні в історії”. При цьому додав: “Друга світо­ва війна була війною за потре­бою, але якщо Росія нападе на Україну, це буде війна вибору – війна без причини або приводу”.

Байден послав більш ніж про­мовистий сигнал Путіну: “Якщо Росія все ж таки вторгнеться в Україну, людські втрати для України будуть величезними і стратегічні втрати для Росії та­кож будуть величезними... Світ не забуде, що Росія обрала не­потрібну смерть та руйнування. Вторгнення в Україну виявиться раною, якої вона (Росія. – І. Ф.) завдасть собі сама”.

Вас може зацікавити: Дякуємо за допомогу! Тільки без інформаційної… пліз

Президент США попередив російського візаві: “Ми не бу­демо жертвувати основними принципами. Нації мають право на суверенітет та територіальну цілісність. Вони мають свобо­ду визначати свій власний курс і вибирати, з ким вони співпра­цюватимуть”.

І Путін відступив. У “час Х” ро­сійські ракети не злетіли в укра­їнське небо.

Нам своє робить!

Драматичні події останніх днів неабияк згуртували укра­їнців. Попри певний хаос серед політичного керівництва, ар­мія продемонструвала готов­ність дати належну відсіч воро­гу. Серед громадян відчувався небачений приплив патріотич­них почуттів. Хтось, знаю, купу­вав додаткові мисливські набої до своєї рушниці, хтось трену­вався у загонах територіальної оборони.

Під тиском демократичної опозиції запрацював парла­мент. Хоча певна його частина та чи не усі олігархи чкурнули з України.

Читайте також: Хто з нардепів перебуває за межами України? "Українська правда" опублікувала список

Схожі новини