Передплата 2024 «Добрий господар»

Усі дороги ведуть у Львів

Багато киян вирішили перечекати напружену ситуацію у місті Лева

У ці тривожні дні, коли зросла ймовірність вторгнення Росії в Україну, до міста Лева з Києва переїжджають не тільки дипломатичні представництва. Багато киян вирішили перечекати непевну ситуацію у Львові. І це видно неозброєним оком. На львівських вулицях людно, численні автівки «коркують» проїзд. Кияни бронюють готелі, орендують квартири, багато хто живе у львівських родичів.

Вас може зацікавити: До Львова переїхало посольство США. Яке на черзі?

«З моїх київських знайомих дві сім'ї вирішили на певний час переїхати до Львова, - розповіла «ВЗ» львів'янка пані Лариса. – Одна сім'я поселилася в апарт-готелі, інша - житиме в окремому будинку родичів у передмісті».

«Кияни бронюються активніше»

Зрозуміти людей можна: у разі чого зі Львова швидше буде виїхати у Європу. У львівських готелях прямо не підтверджують певний ажіотаж, який створили кияни, що цими днями переїжджають до міста Лева. Але й не спростовують, що попит від киян суттєво зріс.

«Запити на бронювання до нас ідуть. Ми поставили тариф, який унеможливлює бронювання без фінансової гарантії з боку гостей, - розповіла «ВЗ» заступниця генерального директора готелю «Дністер» Олександра Гагаріна. – До нас були запити від ІТ-компаній, які планували перевести у Львів своїх працівників. Але жодної паніки нема. Чекаємо у гості туристів, іноземців. Не знаємо, з якої причини українці йдуть до нас – можливо, повертаються з відпочинку в Карпатах, можливо – з питань безпеки…».

«По тих готелях у Львові, з якими маємо зв'язок і працюємо, останнім часом спостерігається бронювання на період 7-14 днів зі сходу України, - розповів «ВЗ» керівник Школи гостинного сервісу Horeca School, маркетинг-SEO-менеджер готелю «Швейцарський» Михайло Шевелюк. - Із Києва й раніше були бронювання, але зараз кияни бронюються активніше. Загалом по тих готелях, то близько 30% усіх гостей – з Києва, а близько 15% - зі східних областей України. Щодо готелю «Швейцарський», то у нас зараз проживає з Києва 33% гостей, а зі східних областей України – 17%. У нас бронюються на 7-14 днів багато консульських та дипломатичних установ, які мають представництва на теренах східної України».

Чи бачать у Львівській міській раді наплив людей до Львова і як реагуватимуть на таку ситуацію?

Міський голова Львова Андрій Садовий в ефірі ZAXID.NET розповів:

«Ми координуємо свою роботу з усіма мерами міст Західної України. Я мав розмови телефоном із мерами Тернополя, Івано-Франківська, Луцька, Хмельницького, Чернівців, Ужгорода. Звичайно, з мерами міст Львівської області також. Якщо буде потреба в розселенні людей, ми допоможемо. Але ми повинні розподілити, хто скільки може допомогти. Такі плани є. У Львові вже давно працює спеціальна комісія з цього питання. Така ж комісія, згідно із чинним законодавством, є у кожній громаді. Зараз оновлюємо всі протоколи. Люди, які до нас можуть приїхати – це ж наші українці, наша земля. Маємо досвід 2014 року, коли ми приймали в себе людей із Криму, Донецька, Луганська. Досі пам'ятаємо ті теплі слова, які ми тоді чули від них про Львів…».

Дипломати також переселяються

Як уже повідомляв «ВЗ», починаючи від 14 лютого, до Львова з Києва тимчасово перевели дипломатів із посольств США, Канади, Австралії. Є інформація, що до Львова переїхав офіс Генконсульства Німеччини, який з 2014 року розташований у Дніпрі.

«Працюємо у нормальному режимі, виконуємо свої функції, як і раніше, - розповіла «ВЗ» почесний консул Німеччини у Львові Мирослава Дякович. – Збільшення звернень до нас нема. Ніяких вказівок із посольства Німеччини в Україні ми не отримували (функціонуємо в їхній структурі)».

Із власних джерел «ВЗ» стало відомо, що до Львова таки приїхали кілька працівників амбасади ФРН в Україні, але про їхні плани інформації наразі немає.

А от посол Канади в Україні Лариса Галадза вже провела свій перший робочий день у Львові, зокрема, зустрілася з міським головою Львова Андрієм Садовим.

Про це мер Львова написав у своєму ФБ: «Цей тимчасовий переїзд – вимушене рішення задля збереження дипломатичних відносин і консульської підтримки громадян Канади, які залишаються жити і працювати в Україні. Сьогодні перед нами стоїть завдання — зробити все необхідне для того, щоб Львів залишався безпечним для мешканців навіть у найскладнішій ситуації. Ми вдячні нашим канадським партнерам за підтримку та допомогу - не на словах, а у конкретних справах».

«Усі вірять, що ситуація виправиться, - розповів Андрій Садовий. - Але у західних урядів є чіткий протокол: коли рівень загрози підвищується, це надзвичайна ситуація, тож вони повинні дбати про своїх дипломатичних працівників. А коли на кордоні з Україною 130-тисячна армія російських військ – це надзвичайна ситуація. Дякувати Богу, що всі посольства залишилися в Україні, це дуже важливо».

Читайте також: «Продають квартиру в Харкові й купують у Львові»

Схожі новини