Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Продають квартиру в Харкові й купують у Львові»

А ще налякані «війною» заможні українці зі сходу цікавляться житлом у турецькій Аланьї

Останнім часом у Львові зріс попит на квартири (на первинному й вторинному ринку), а також на котеджі поблизу міста. Покупці з Харкова, Дніпра, Сум, Полтави, Запоріжжя... Ріелтори кажуть, цей підвищений попит вони фіксують від початку розмов про можливе вторгнення російських військ в Україну, зокрема напад на Харків (значна частка тих, хто цікавиться нерухомістю у Львові, – жителі Харківщини. – Авт.). Власниця ріелторської компанії Ірина Яремко зазначила, що про бажання переїхати на постійне місце проживання саме до столиці Галичини заявляють і кияни, причому активніше, ніж минулих років.

Читайте також: Підробив документи й оформив квартиру на себе

У Львові зросла вартість оренди

“Зараз усе частіше чую від жителів столиці, що причиною переїзду до Львова стала за­грозлива ситуація на кордоні з Росією, – каже Ірина Яремко. – Бачимо, що у Львові зараз тро­хи зросла вартість оренди. Хоча через карантин і відсутність сту­дентів не мала би зростати”. За словами ріелторки, якщо рані­ше вартість оренди однокімнат­ної квартири стартувала від 5 тисяч гривень, то зараз просять від 7 тисяч.

Ірина Яремко каже, в неї були клієнти, які не продавали свою квартиру в Харкові, а просто ку­пили у Львові додаткове жит­ло – на випадок війни, аби було куди втекти. “Шукали двокім­натну квартиру, яка коштує до 45 тисяч доларів. Погоджували­ся й на “хрущовку”, – розповідає ріелторка. – Але зараз у Львові важко знайти двокімнатну квар­тиру за такі гроші”.

“Чим більше буде чуток про вторгнення Росії, тим чутливіше реагуватиме львівський ринок нерухомості, – каже ріелтор, експерт із нерухомості Ро­ман Андрусяк. – Люди зі схо­ду шукатимуть помешкання у безпечніших регіонах. Зокрема, пропонуватимуть своїм дітям-студентам залишатися у Льво­ві після навчання: або орендува­ти житло, або купувати власне. Варіант – продають квартиру чи іншу нерухомість на сході і купу­ють житло у Львові. Знаю багато таких ситуацій”.

Вас може зацікавити: «2021 року квадратний метр у новобудах подорожчав на 15-30%»

Роман Андрусяк каже, за­раз чимало багатих українців зі сходу України цікавляться у ріелторів купівлею кварти­ри у... турецькій Аланьї. “Хто може, купує дві квартири: в од­ній збираються мешкати, іншу – здавати в оренду, – зазначає пан Роман. – Там двокімнат­на квартира коштує від 60 ти­сяч євро, однокімнатна – від 50 тисяч. В Аланьї ціни на помеш­кання формуються за таким самим принципом, як у Львові. Наприклад, квартира в центрі, але з не дуже хорошим пла­нуванням чи з іншими мінуса­ми коштує дешевше, ніж у но­вобудові на периферії. Є попит на помешкання і в Кемері. Там квартири навіть дешевші, ніж в Аланьї, оскільки теплий се­зон трохи коротший. Загалом, зараз серед українців чимало охочих виїхати на всю зиму у якесь курортне місто Туреччини. А жителі скандинавських та європейських країн давно до цього дозріли”.

За словами експерта, наля­кані “війною” українці думати­муть і про купівлю житла у сусід­ній Польщі

Проте, каже Роман Андрусяк, у Європі з документа­ми та іншими формальностями важче, ніж у Туреччині. “Напри­клад, в Іспанії ретельно переві­ряють походження коштів, яки­ми оплачують нерухомість, – наголошує Роман Андрусяк. – Але в Іспанії ціни на квартири космічні – від 150 тисяч євро за однокімнатну”.

...2021 року середня вар­тість квадратного метра житла у львівській новобудові зросла від 18 тисяч 300 гривень до 20 ти­сяч 900 гривень. Востаннє таке подорожчання фіксували 2014 року. Дорожчими за львівські є новобудови в Києві, Одесі та Дніпрі. Там середня ціна метра квадратного – 34 тисячі 700 грн. Торік у місті Лева спорудили 40 житлових комплексів. Більше збудували хіба що у Києві (58) та в Київській області (41).

Читайте також: «Планувала квартиру здавати туристам, але сама захотіла тут жити»

Схожі новини