Передплата 2024 ВЗ

До Львова переїхало посольство США. Яке на черзі?

У понеділок, 14 лютого, основний штат співробітників посольства США в Україні переїхав до Львова

Це вже третє посольство, яке офіційно заявило про базування у столиці Галичини.

"Основний штат співробітників посольства переїхав до Львова, щоб продовжити нашу важливу роботу щодо підтримки України й пошуку дипломатичного вирішення цієї кризи, яку, звісно, створила Росія" – розповів журналістам чиновник Державного департаменту США.

Раніше в Адміністрації президента США Джо Байдена заявляли, що вони готуються вивезти увесь свій персонал з Києва протягом двох днів.

Тоді ж Держдепартамент США наказав дипломатам зберегти лише невелику консульську присутність у Львові для вирішення надзвичайних ситуацій.

Як повідомив “ВЗ” голова Львівської ОТГ Андрій Садовий, щодо теми переселення консульських установ уже зустрічався з послом Канади, а 15 лютого — робоча зустріч з послом США.

“Наразі посольство США облаштовує у Львові приміщення, - наголосив Садовий. - Але більш детальну інформацію щодо адреси не можна сказати - з цілей безпеки. У посольстві це самі скажуть. Бо є питання державної охорони”.

З 15 лютого у Львові працюватиме Генеральне Консульство Німеччини, котре переїхало з Дніпра

“Усіляко помагаємо і сприяємо посольствам, це наш обов’язок”, - відзначив Садовий. - Ця робота почалася не сьогодні, а давніше. Кожне посольство має різні варіанти на випадок екстремальних ситуацій. Ми в оперативному контакті. Усе, що їм потрібно — допомагаємо”.

Раніше міністерка зовнішніх справ Канади Мелані Жолі повідомила: “Наш тимчасовий офіс буде у Львові, тож тимчасово призупинимо роботу нашого посольства в Києві. Дипломатична присутність Канади та активна участь в Україні триватиме. Прийом громадян у Львові здійснюватимуть лише за попереднім записом”.

Тим часом

Понад 28 країн закликали своїх громадян виїхати з України

Як пише Бабель з посиланням на ізраїльський портал NewsRu.co.il, міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід домовився з українським МЗС про те, що в разі початку вторгнення військ Росії ізраїльське посольство з Києва перенесуть до Львова.

Читайте також: У Києві єврейські об'єкти взято під охорону поліції

Польща ж заявила, що не планує евакуацію дипломатів із Києва та Харкова. Спікер польського уряду Петр Мюллер заявив, що рішення про евакуацію ухвалюватиметься в разі крайньої необхідності.

Читайте також: CNN: українці занепокоєні чи впорається їх комік, який став президентом, із військовою загрозою

Схожі новини