Передплата 2024 «Добра кухня»

«Поліцейські не відчувають підтримки з боку керівництва»

Чому з Львівського районного управління поліції №1 майже усі слідчі написали рапорт на звільнення?

У ЗМІ з'явилась резонансна інформація про те, що з Львівського районного управління поліції № 1 звільнилося 14 слідчих з 15! Це колишній Личаківський райвідділ, що на вул.Романчука, 18.

Як повідомив ZAXID.NET причиною звільнення стала не низька зарплата, а непорозуміння із тимчасовим виконувачем обов'язків заступника начальника ЛРУ №1, начальником відділу кримінальної поліції підполковником Василем Шимоном.

Львівське районне управління поліції №1 обслуговує Личаківський і Галицький райони Львова із населенням у 113 тис. людей. Чисельність особового складу – 140 осіб, з яких 133 поліцейських.

То що стало причиною конфлікту між поліцейськими та керівником?

Журналістка “ВЗ” намагалася розпитати про ситуацію у районному управлінні поліції “№1 в начальника Львівського районного управління поліції Павла Гарасима. Однак поліцейський “збиває” дзвінок... Не відповідають й у відділі комунікацій обласного управління поліції. Ніхто не бере слухавку й у черговій частині районного управління поліції, де виник конфлікт... Може, чергова частина теж звільнилась?

“Збільшення зарплати на 5 % - це смішно”

Насправді така ситуація є вкрай небезпечною. І свідчить про колапс правоохоронної системи Львівщини. На жаль, те, що розповідають мені на правах анонімності поліцейські, жахає! Робота у поліції щодня тільки погіршується. Я кілька років тому писала матеріал про умови праці поліцейських, які змушені їздити по роботі на власних автомобілях, заправляти автівки за свої кошти, купувати оргтехніку, канцтовари та навіть папір... З того часу не змінилося нічого!

Читайте також: Поліцейські отримують менше, ніж кондуктори чи охоронці у супермаркетах...

Ось що буквально недавно мені розповіли дільничні інспектори. У них зарплата 12-13 тисяч грн на місяць. Те, що їм хочуть підняти заробітну плату на 5 %, це смішно. Загальної картини це не змінить! “Роботи — валом, - зауважили поліцейські. - Ще й дурнуваті вказівки керівництва. Щомісяця треба подавати показники злочинів (є певні вимоги). А правдиві вони, чи ні — не має значення! Керівник може сказати: “Йди злови бомжа, оформи крадіжку ... ”.

Зарплата у слідчих - “в районі” - 15 тисяч грн. “Паперової роботи — море, - каже мені поліцейський-розшуківець. - Наче ми якісь поштарі. Часу на основну роботу — бракує! Бо ще додається робота у конвоях — під час слідчих дій, наприклад, або у судах.

Старші за віком поліцейські тільки чекають моменту, аби звільнитися. Молодь приходить після інститутів, не знає, що треба робити у поліції. “Зеленого” поняття не має. Бо навчальний заклад — це одне, а реальне життя — інше! Поліцейські працюють на виснаження!

“Маємо буремні 90-ті? Ні, гірше. Бо у 90-х бандити боялися правоохоронців...”

Після 25 років служби, поліцейський може вийти на пенсію. Зараз влада хоче збільшити вислугу років до 30 років.

Думаю, поліцейські будуть “пачками” звільнятися! Ви подивіться скільки п’яних їздить за кермом... У “патрульку” йдуть непрофесійні люди, усі, кому не лінь! Маємо буремні 90-ті? Ні, гірше. Бо у 90-х бандити боялися правоохоронців... А зараз мало того, що влада не поважає поліцейських, ще й “добиває” правоохоронну систему. Люди зневажливо відносяться до людей у формі. Мають нас за порожнє місце. А риба, як відомо, гниє з голови... Усі правоохоронці тільки й жаліються на умови праці. Щодня — тільки гірше!

У Європі поліцейські мають, як мінімум, 3 тисячі євро зарплати, плюс соцпакет! А що найбільше обурює: керівництво не захищає своїх підлеглих. Поліцейські не відчувають надійного тилу (спини). У разі якоїсь форс-мажорної ситуації керівник каже: “Твої проблеми! Їх і вирішуй”. Тому поліцейський може розраховувати хіба сам на себе. А це демотивує працівників правоохоронних органів...”.

А тим часом…

На своїй сторінці у Фейсбуці журналістка Вікторія Балицька написала:

“Під час ефіру на Телеканал НТА 1 лютого 2022 ведучий Олег Галів звернувся до керівництва Патрульної поліції Львівської області з проханням не переслідувати патрульних поліцейських, які прийшли в студію і відкрито говорили про проблеми. Олег тоді додав, що журналісти слідкуватимуть, щоб на цих людей не чинився тиск. Я підтримала кивком Олега, а сама подумала, що ми (журналісти), на жаль, ніяк не зможемо захистити цих людей. Це поза нашими можливостями. Бо керівництво таких структур як поліція має сотні різних «катувальних інструментів» для того, щоб поквитатися з неугодним. І це буде так тонко і філігранно, що важко «калібрувати» це як покарання чи тиск.

Але до суті.

Сергій Желіба, інспектор патрульної поліці УПП у Львівській області відкрито прийшов на ефір і говорив про проблеми. «Атвєтка» керівництва не забарилася. Через кілька днів під моїм постом про ефір з’явився коментар про те, що Сергія поставили «на будку».

Я маю можливість це перевірити, не звертаючись до самого Сергія чи його керівництва. Це підтвердили мені - останні чергування він був «на буді». Минулої ночі був, а перед тим - денні зміни. Тобто можна говорити про системність переслідування. Це, здається, є проявом конфлікту інтересів та корупції - коли керівництво переслідує працівника через критику. Досліджу це окремо. Тепер про «буду» або пост-шлагбаум. От це як раз те, що я називаю філігранними «катувальними інструментами».

Що таке «буда»?

Це фактично ізоляція від нормальної повноцінної служби. Поліцейський має там цілу зміну сидіти, піднімати шлагбаум, перевіряти документи у візитерів, записувати щось там в мега-важний журнал і нудитися. Для неробів - це мрія. Для людини дієвої, розумної, активної - це нестерпна мука. І це має ознаки покарання! Сергій Желіба, я так розумію, дієвий і активний поліцейський...».

Читайте також: “Украли з шафи 3 тисячі доларів і 10 тисяч гривень”

Схожі новини