Передплата 2024 «Добрий господар»

Судитимуть ексдиректорку Музею книги Ларису Спаську

За зниклі стародруки на суму 8,5 млн грн їй “світить” від 2 до 5 років ув’язнення

Не минуло й чотирьох років, як справа про резонансне зникнення стародруків із Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького перейшла до стадії суду. 25 січня у Галицькому районному суді має відбутися засідання у справі обвинувачення колишньої завідувачки відділу Музею мистецтва староукраїнської книги (підрозділу Галереї мистецтв).

Про це “ВЗ” повідомив суддя-спікер Галицького райсуду Львова Олег Юрків.

Ексзавідувачку Музею книги Ларису Спаську обвинувачують у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). Санкція статті - позбавлення волі на строк від 2 до 5 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від 100 до 205 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Як повідомили “ВЗ” у відділі інформаційної політики Львівської обласної прокуратури, слідство встановило, що службовиця не забезпечила збереження довірених їй матеріальних цінностей, що призвело до втрати низки книжок, які мають велику історичну цінність та є надбанням культурної спадщини. Зокрема, було втрачено «Апостол» - першу друковану в Україні книгу, яку у лютому 1574 року видав першодрукар Іван Федорович у Львові. Також зникли «Євангеліє» Святодухівського братства 1575 року видання, «Ключ розуміння» Ґалятовського Йоаникія 1665 року видання та інші цінні стародруки. Загальну суму матеріальної шкоди оцінено у понад 8,5 мільйона гривень.

Про зникнення раритетів вперше стало відомо 4 січня 2017 року, коли генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк провів резонансну пресконференцію. Оприлюднені факти спричинили у громадськості шок: із Музею книги зникли 95 кириличних стародруків XVI–XVIІ століть (серед них і «Апостол» Івана Федоровича) та два манускрипти (рукописні книги). На пресконференції Тарас Возняк заявив, що один із примірників «Апостола» свого часу продавався в Інтернеті за 300−400 тисяч доларів. Факт розкрадання Музею книги виявила комісія, яку Тарас Возняк створив своїм наказом після зміни генерального директора, Лариси Возницької-Разінкової. Керівництво музею звернулося до правоохоронців, відкрили кримінальне провадження.

Після піврічної глобальної перевірки у стінах Галереї мистецтв у Музеї книги недорахувалися вже 455 раритетів. Тарас Возняк тоді заявив: “Це тривало роками. Це був не спонтанний процес, а добре налагоджене і цілеспрямоване викрадання”.

29 липня 2021 року Ларисі Спаській було повідомлено про підозру за ч.2 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Про це повідомив сайт “Наші гроші. Львів”. 4 серпня 2021 року слідчий суддя Личаківського райсуду Львова наклав арешт на квартиру Лариси Спаської. Арешт наклали через цивільний позов представника Галереї мистецтв - «з метою забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення».

Читайте також: "Часослов" хотіли продати іноземним колекціонерам

Схожі новини