Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Часослов" хотіли продати іноземним колекціонерам

Конфісковану пам’ятку можуть взяти у бібліотеці ім. В. Стефаника усі охочі

Фондове зібрання Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника поповнилося новим цінним експонатом - рідкісним примірником книги «Часослов (Молитвослов)». Раритетний стародрук у вересні 2019 року двоє мешканців Тернопільщини намагалися вивез ти у Польщу. Там його хотіли продати іноземним колекціонерам.

Зловмисники планували переправити «Часосолов» контрабандним способом, приховавши його від митного контролю у особистих речах. Про це повідомили в СБУ у Львівській області.

Стародрук вилучили у контрабандистів на пункті пропуску «Шегині». Суд визнав обох махінаторів винними у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 15, ч.2 ст. 201 Кримінального кодексу України. Ініціатора оборудки засуджено до п’яти років позбавлення волі із звільненням від відбування покарання з випробуванням.

«Часослов» надруковано старослов’янською мовою, книга містить 329 аркушів тексту у шкіряній палітурці. Тест видання прикрашений гравюрами. За висновками експертів воно є цінним зразком книгодрукарського мистецтва.

Фото СБУ у Львівській області
Фото СБУ у Львівській області

Працівниця Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, яка займалась цим питанням, заступник директора з наукової роботи, заввіділом рідкісної книги Ольга Колосовська розповіла журналісту «ВЗ», що видання, вилучене на митному пункті пропуску «Шегині», було скероване на експертизу для з’ясування його історико-культурної цінності та матеріальної вартості.

«Часослов, виданий у друкарні Почаївської Успенської лаври 1861 р., — одна з найпопулярніших церковних книг, яку часто публікували і тиражували. Назва походить від слова «часи» (години) — частини церковної служби. Видання містить молитви щоденних церковних служб, воно призначене для читання і навчання грамоти, цитування, заучування напам'ять текстів і молитов священників, читців і співаків.

Хоч видання належить до часто тиражованих і не є унікальним або надзвичайно рідкісним, однак становить значну історичну та культурну цінність. Виявлення і реєстрація кожного примірника такої пам’ятки сприятиме створенню вичерпної бібліографії української книги. Усі перелічені факти, як і відсутність означеного видання у бібліотечних зібраннях, стали вагомим аргументом передачі примірника до бібліотечних фондів, де він буде описаним і введеним в науковий обіг, доступним користувачам бібліотеки».

Фото СБУ у Львівській області
Фото СБУ у Львівській області

Читайте також: Про що вчить, чим нас озброює та від чого застерігає історичний «космос» Ярослава Грицака?

Схожі новини