Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Тюремні “ловеласи” провернули таку схему не з однією жінкою…»

28-річна львів’янка взяла на себе онлайн-кредит, сума боргу зросла до 57 тисяч грн!

28-річна Оксана (ім’я з етичних міркувань змінено) наївно повірила у те, що чоловік з яким вона познайомилась, щиро її кохає. Вона закрила очі навіть на те, що Віталік перебував у місцях позбавлення волі. Спілкувались телефоном, переписувалися. Гарний голос, говорив приємні слова, обіцяв, що невдовзі одружаться... Аж раптом поскаржився, що у тюрмі погано годують, отож потрібні гроші. Ще й заборгував кошти своєму співкамернику, на них купив собі продукти…

Оксана вирішила допомогти. Віталік порадив, щоб дівчина взяла онлайн-кредит. Вона погодилась, 5 тисяч грн ніби невелика сума. Тим більше, він обіцяв, коли 5 травня вийде з “тюряги”, все поверне до копійки! Оксана “влізла” у кредитні борги. Щодня наростають відсотки. Сума боргу уже сягнула 57 тисяч грн! До справи взялися колектори, які вимагають повернути кошти (частину суми разом із подругою їй вдалося віддати). Колектори дзвонять, погрожують, пишуть листи-підозри...

Журналіст “ВЗ” поспілкувалася з Оксаною, дівчина з особливими потребами, сирота. Проживає у Львівському геріатричному пансіонаті.

Дівчина дуже шкодує, що повірила горе-залицяльнику. Почувається розгубленою і наляканою.

Ця історія триває уже рік

- Моя подруга, з якою ми вчились у школі, запропонувала познайомитися з Віталіком. Її знайомий Юра сидів з Віталіком у тюрмі. Я спершу не хотіла, але вона мене вмовила! Казала: “Він такий класний!”. Я йому зателефонувала. Слово за слово, почали спілкуватися. Він казав, що його “підставили”. Була якась крадіжка. З тюрми має вийти 5 травня. Спочатку була романтика. Він зізнавався у коханні, казав, що все у нас буде добре! Та коли почав просити гроші, ми почали сваритися. Він не раз казав: «Ми разом, тож маємо підтримувати один одного». Або: «У нас має бути все спільне». У якийсь момент я піддалась. Хоча фраза “у нас має бути все спільне”, мене насторожила.

- Чи може бути причетною до цієї історії ваша колежанка?

- Я з нею не спілкуюся, - каже Оксана. - Як я зрозуміла з нашої останньої розмови (якщо вона не брехала, звичайно), що о цей її знайомий Юра, її теж обдурив. Вона дала йому гроші, і він пропав. Вона мені написала: “Він такий самий, як Віталік”. Потім вона у мене позичила 8 тисяч грн, але віддала лише 2 тисячі грн. Пояснювала, що у неї двоє дітей, важка ситуація. Коли сказала, що Юра її обдурив, я з нею перестала спілкуватися.

- Тобто Віталік вмовив вас оформити Інтернет-позику? Куди ви надіслали йому гроші?

- Я через Інтернет оформила цю позику. Треба було лише копію паспорта та ідентифікаційний код. Взяла для нього 5 тисяч грн. Він дав номер картки свого товариша Саші. І на цю картку я перевела гроші (Віталік розповідав Оксані, що цей Саша допомагає йому вийти з тюрми достроково, і на це, мовляв, теж потрібні гроші. Але Саші не вдалося витягнути товариша з в’язниці раніше терміну. - Авт.). Вчасно позику я не погасила, - веде далі Оксана. - Набігли відсотки. Перекрила їх другим кредитом, третім. Зараз сума боргу — 57 тисяч грн! Частину боргу повернула, допомогла подруга. Зараз у мене немає коштів, а борг лише зростає.

Оксана надіслала мені лист-підозру, який їй надійшов з компанії, у якої вона позичила гроші (лист оформлений з помилками). У ньому посилання на статті про шахрайство та вимога сплатити прострочену заборгованість – 2630 грн. Дівчина каже, що їй постійно телефонують колектори, погрожують. Вона звернулась по консультацію до юриста з Львівського геріатричного пансіонату. Він обіцяв розібратися з документами. Оксана, як на голках, чекає дзвінка його помічниці.

- Коли ви зрозуміли, що той Віталік вас обдурив?

- Я йому сказала, що чекати з тюрми не буду. Він хотів, щоб я його чекала. Все казав: «Ось, я вийду, 5 травня, одружимось!».

Прийшло 5 травня – він пропав. Я йому дзвонила, він слухавки не брав. Потім передзвонив, сказав, «що його забрали, він на «ямі» (Так зеки називають тюрму у тюрмі. – Авт.). Питаю: “Коли думаєш гроші віддавати?”. Він: «Ой, я не маю зараз. Ти знаєш, яка у мене ситуація». Кажу: “Я все розумію, але…”. Ще раз наголошую, що чекати його з тюрми не буду! А він: “О, тебе намовили. Добре. Давай». І все, так ми попрощалися. Більше він не дзвонив…

Коментар для «ВЗ»

Богдан Хаустов, голова правління Український офіс захисту даних

Це класичний вид шахрайства “візьми на себе кредит, а я його віддам”. Шахрай зрозумів, що з жертви грошей більше не виманити, спровокував конфлікт і припинив спілкування. Така афера працює ще з початку 2000-х. Рік тому я робив відеоогляд судового вироку у справі, де людина оформила на себе кредит в 500 гривень, щоб продовжити гулянку у кафе, а через пів року прийшла вибивати борг з нарахованими відсотками у “колеги по чарці”. Погано те, що при частковому поверненні кредиту, жінка не поцікавилася, на що підуть її гроші та, звісно, не читала договір перед його укладенням. Взяла кредит, як і більшість позичальників, за 10-15 хвилин. При складних обставинах чи таких специфічних ситуаціях, як ця, фінансова компанія може піти на зустріч і переглянути суму заборгованості.

Проблема у тому, що Оксана з власної волі взяла кредит на себе і розпорядилася позиченими грошима. Якщо людина їх втратить, програє в казино, комусь подарує, то це не є проблемою фінкомпанії, яка видала гроші під зависокий відсоток. Якщо ж сталася така безвихідь, що ви вимушені позичати чужі гроші навіть добре знайомій людині, навіть на кілька днів, навіть невелику суму - поставте собі запитання: чому ця людина не може знайти кілька тисяч у родичів, близьких або взяти кредит сама, а саме ви повинні його оформлювати? Після невеликого аналізу влазити у кабалу перехочеться!

У цьому випадку потерпіла знає, кому вона відправила гроші, і хто її ошукав. Їй необхідно звернутися у правоохоронні органи та знайти інших ошуканих жінок. Схема є досить популярною і, переконаний, тюремні “ловеласи” провернули це не з однією жінкою.

Читайте також: На Дрогобиччині шахраї активізувались: Новий рік наближається!

Схожі новини