Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Ковідну тисячу" - на українську армію

Пропонують віддавати громадські активісти. Банкова відмовчується на таку ініціативу...

У смартфонах багатьох українців, які пройшли повний курс вакцинації і мають застосунок "Дія", з'явилися повідомлення про зарахування на їхній віртуальний рахунок "преміальних" 1000 гривень з держбюджету (загалом на заохочення вакцинованих передбачено 8 млрд грн). У народі ці кошти називають "ковідною тисячею". Спочатку повідомляли, що їх можна буде використати для занять у басейні, спортзалі, фітнес-клубі, для придбання книг, перегляду кінофільмів, здійснення подорожей. Згодом пообіцяли, що за цю суму українці зможуть ще й купити ліки. Відомі громадські активісти, волонтери запропонували розширити перелік цих можливостей. Так, доцент Львівського університету ім. Івана Франка, знаний захисник державної мови Святослав Літинський висловився за те, щоб у "Дії" передбачити опцію, яка дозволяла б нашим громадянам перераховувати згадані кошти на потреби українського війська. Відповідну пропозицію він оформив як петицію до президента. Святослав вважає, що 1000 бюджетних гривень було б раціональніше використати на придбання протитанкових ракетних комплексів Javelin, так потрібних нашим захисникам. Станом на ранок 18 грудня петицію підтримало 2390 громадян (щоб глава держави її розглянув, петиція має набрати 25 тисяч голосів).

Аналогічну ідею про перерахунок "ковідної тисячі" для потреб армії озвучив відомий публіцист, заступник директора кримськотатарської телекомпанії ATR Айдер Муждабаєв. Її підтримали тисячі волонтерів... Але не влада, яка найперше мала би бути зацікавленою у тому, щоб Збройні сили України у зв'язку з новими російськими загрозами отримали додаткову фінансову підмогу. Це вкотре свідчить, яким насправді, попри "потік галасливих фраз", є ставлення наших "небожителів" до захисників держави.

Кореспондент "Високого Замку" поспілкувався з обома ініціаторами доброї справи. Найперше ми запитали, чи вірять вони у те, що до їхньої патріотичної пропозиції прислухаються…

Айдер Муждабаєв:

"Народний мільярд для армії лежить на дорозі. Його треба просто підняти"

- Публічних відгуків з боку влади на свою пропозицію я не бачив. Єдина політична структура, яка мене відразу підтримала - "Демократична сокира". Через годину, коли я озвучив свою ініціативу, банер із тисячною купюрою для нашої армії зробив активіст "Демсокири" Вадим Балановський. Ця організація звернулася до Кабміну із закликом створити технічну можливість, щоб обіцяні владою тисячу гривень можна було перерахувати на потреби армії. Про реакцію на це звернення не знаю.

Через своїх знайомих дізнався, що на Банковій цю ідею обговорювали. Але чим все закінчилося, невідомо. Можу припустити - нічим. І все ж не полишаю надії, що до ініціативи прислухаються.

У мене була мрія до Нового року зібрати для української армії народний мільярд гривень. Вірю, що мільйон українців зробили б такий внесок. Цей мільярд, образно кажучи, лежить на дорозі! Його просто треба підняти. Чи зайвим буде цей мільярд для нашого війська? Запитання риторичне…

Не хочу приписувати собі авторство цієї ідеї. Не важливо, кому вона спала на думку. Мені важливо, що тисячі людей у соцмережах її схвалюють. Це дуже простий спосіб підтримки нашої армії, дуже швидкий. Зазвичай, найскладніше у будь-якій справі - її логістична складова. А тут додай одну лише опцію у "Дії", натисни на клавішу - і все!

За народні кошти армія могла би придбати щось вкрай необхідне для себе. Президент Зеленський чи міністр оборони мали би сказати громадянам: "Дякуємо вам!". До речі, ні Міністерство оборони, ні Генеральний штаб так і не відгукнулися на висловлену пропозицію підтримати армію 1000 "вакцинаторськими" гривнями. Склалося враження, що нікому цього не треба…

Думаю, у нас ще є час реалізувати цю ідею. Ще можна встигнути. Ще раз звертаюся до президента, до парламенту (хоча він чомусь вже на канікулах), звертаюся до нашого Кабміну, до Міноборони: ви готові підтримати ініціативу про народний мільярд для української армії? Так чи ні?

Це потрібно не мені. Багато людей хотіли б зробити подарунок рідній армії. Якщо "так", ми швидко, ще до Нового року, зберемо мільярд для свого війська. І це буде так приємно нашим захисникам.

Це важливо не тільки з матеріальної точки зору, а і з моральної. Ми покажемо ворогові, що є об'єднаними.

Святослав Літинський:

"Багато друзів пропонували альтернативу - допомогти армії "живими" грошима"

- Реакції влади на нашу ініціативу матеріально підтримати українську армію не було. Влада - це те, що ми вибрали, що ми заслужили. Яка влада - така й реакція. Нам не треба плакати через це, а робити висновки. І у майбутньому обирати тих, хто до голосу народу буде прислуховуватися…

Виділені кошти для тих, хто провакцинувався, можна було би одним натиском у "Дії" скерувати на бюджетні рахунки Міністерства оборони. Хоча насторожує, що віртуальні картки першими відкрили у банку, за яким стоять росіяни…

Закумульовані кошти могли би піти на закупівлю сучасних засобів оборони, на ті ж самі "джавеліни", або на їх українські аналоги, на ті ж безпілотники. Бо якщо нас завоює Росія, нам буде все одно, чи є в нас університети, чи є в нас книжки. Безпека - найголовніше. У короткотерміновій перспективі її забезпечує армія. У довготерміновій - освіта і культура.

Треба дати людям можливість вибору - на що вони хотіли би потратити передбачену законом 1000 гривень: на спортзал, на кіно чи на оборону своєї країни?

Багато моїх друзів готові зробити цей внесок на потреби української армії. Вони писали, що підтримують це починання. Навіть пропонували альтернативний спосіб збору коштів - допомогти армії "живими" грошима, оскільки влада не прислуховується до голосу своїх громадян. Дуже шкода, що у високих кабінетах до таких ініціатив глухі. Зібрані кошти серйозно допомогли б захисту нашої держави. Якщо ми були б достатньо озброєні тими ж "джавелінами", це підняло б для ворога ціну вторгнення. Тому нам треба старатися…

Читайте також: Війна - як останній порятунок для Путіна

Схожі новини