Передплата 2024 ВЗ

Шахтарі без зарплати, а у ЛОДА захмарні премії дають!

Зокрема, першому заступнику Максима Козицького Андрію Годику нарахували за листопад... майже чверть мільйона гривень

Кінець року – час закривати фінансові звіти на підприємствах і в установах. Але не усім пощастило добре «підбити бабки». Наприклад, шахтарі ДП «Львіввугілля» щойно перекривали прикордонні траси, пікетували біля Львівської ОДА, вимагаючи виплати зарплатного боргу за чотири місяці. Натомість чиновники Львівської ОДА себе у матеріальному плані не кривдять. Наприкінці року “подаруночки під ялинку” – високі зарплати, щедрі премії, надбавки, матеріальні допомоги на оздоровлення, доплати за інтенсивність праці – отримали заступники голови Львівської ОДА.

Конкретні суми оприлюдни­ло інтернет-видання “Варіан­ти”. “Рекордсменом” став пер­ший заступник голови ЛОДА Андрій Годик. За листопад він отримав майже... чверть міль­йона гривень! Як повідомили у ЛОДА на офіційний запит «Ва­ріантів», у листопаді Годику за­галом нарахували 246 тисяч гривень доходу, який складав­ся із зарплати та допомоги на оздоровлення. Чиновник отри­мав 113 тис. 180 грн матеріаль­ної допомоги на оздоровлення та 132 тис. 969 грн зарплати. Зо­крема, у суму зарплати увійшли:

  • посадовий оклад – 10 ти­сяч 780 грн;
  • надбавка за інтенсивність праці – 10 тисяч 780 грн;
  • надбавка за вислугу ро­ків – 1293,60 грн;
  • премія відповідно до осо­бистого внеску в загальні ре­зультати роботи – 86 тисяч 240 грн;
  • відпускні – 23 тисячі 707,90 грн;
  • індексація доходу – 168,04 грн.

Після сплати усіх податків та військового збору перший за­ступник губернатора отримав «на руки» 107 тис. 040 грн. Це не рахуючи 113 тисяч матдопо­моги на оздоровлення...

Ці захмарні суми викликали бурхливе обговорення у соцмережах. Люди обурюються: за що такі зарплати? Ні покращен­ня, ні особливих проривів в об­ласті непомітно… Наталія Синютка, дружина попереднього голови ЛОДА Олега Синютки, зауважила: «А що, так можна було? Синютка за рік стільки за­робляв, будучи головою ОДА»... «А викладачі хіба за два роки так зароблять. Просто руки опуска­ються», – підтримала її науко­виця-еколог ЛНУ ім. І. Франка Дзвінка Калинець-Мамчур.

Решта заступників губерна­тора теж не пасуть задніх. Так, Іван Собко за листопад отри­мав «чистими» 100 тис. 539 грн. Юрію Холоду нарахували 94 тис. 422 грн зарплати. У цю суму, зокрема, входить і 55 тис. 207 грн матеріальної допомо­ги для вирішення соціально-по­бутових питань… Після сплати податків, профвнесків та вій­ськового збору Холод отримав «чистими» 75 тис. 065 грн.

Чистий дохід за листопад Віталія Загайного91 тис. 888 грн. Зокрема, йому нараху­вали премію – 76 тис. 037 грн. Олександру Кулепіну нарахува­ли 70 тис. 109 грн матеріаль­ної допомоги на оздоровлення та 116 тис. 305 грн зарпла­ти. Чистий дохід Кулепіна – 93 тис. 625 грн, не рахуючи матдо­помоги на оздоровлення. Юрію Бучку нарахували 124 тис. 931 грн зарплати, зокрема 90 тис. 750 грн премії. «На руки» Бучко отримав 100 тис. 569 грн.

На тлі своїх заступників го­лова ЛОДА Максим Козицький у матеріальному плані вигля­дає досить скромно. У листопа­ді цього року голові Львівської ОДА Максиму Козицькому нарахували 63 тис. 888 грн зарп­лати, що складалася з посадо­вого окладу – 62 тис. 028 грн та надбавки за вислугу років – 1 тис. 860 грн.

Нагадаємо, голова ЛОДА, відколи прийшов на посаду, традиційно відмовляється від премій. Людина він не бідна, мільйонер, прийшов із бізне­су. Зокрема, за 2020 рік, крім «губернаторської» зарплати, Максим Козицький отримав загалом ще 2,25 млн грн у 15 компаніях, які належать родині Козицьких.

Натомість посадовий оклад Козицького-«губернатора» таки зріс. Із лютого 2020-го Кабмін підвищив посадо­вий оклад голів ОДА – на рівні п’яти середньомісячних зарп­лат в економіці. Тобто від лю­того 2020-го посадовий оклад Максима Козицького становив 48 тис. 294 грн. І хоча після того на сайті Кабміну не спостері­галося нових повідомлень про підвищення зарплати очільни­кам областей, цього року поса­довий оклад Козицького підви­щився майже у півтора раза.

А от працівники нижчої ланки ЛОДА отримують набагато ниж­чі зарплати, ніж керівництво. За інформацією «ВЗ», торік серед­ня зарплата працівників ЛОДА та її структурних підрозділів становила 12 тис. 812 грн.

Коментар для «ВЗ»

Ірина Шурпяк, керуюча справами Львівської ОДА

Розумію людей, які обурюються високим зарплатам чиновників, бо і рік непростий, і загалом у зимовий період є багато фінансових нюансів. Але ми маємо бути конкурентними з високими зарплатами у бізнесі чи у ІТ-галузі. Заступники голови ЛОДА працюють не менше. Щодо зарплат, то вони в кінці року є стандартно більшими, ніж на початку року. Бо нагромаджуються кошти, які формують фонд оплати праці. Цього року ми прийняли рішення не відкладати на грудень кінцеворічні оплати і премії, а зробити це в листопаді. Щоб не перевантажувати нашу бухгалтерію і бачити, на чому ми стоїмо на кінець року.

Щодо зарплат, почну з посадового окладу голови ЛОДА, бо ми від нього відштовхуємося у розрахунках. Він формується відповідно до постанови Кабміну №304. Цей оклад періодично переглядається і корегується. Так, від 22 лютого 2020 року посадовий оклад голови ЛОДА становив 48 тисяч 294 грн. Від 1 квітня 2020 року - 50 тис. 490 грн. А вже від 21 жовтня 2021 року - 62 тисячі. Це стандартна процедура перерахунку зарплат голів облдержадміністрацій, вона діє по всіх областях України, а не тільки по Львівській.

До оплати праці голови ЛОДА ми прив'язуємо оплату праці заступників. Вони окрім посадового окладу мають надбавки за вислугу років, надбавку за інтенсивність праці тощо, і можуть мати премії – відповідно до особистого внеску в загальні результати роботи.

Це все вираховується у межах відповідного фонду оплати праці. Якщо фонд є більший, ми можемо собі дозволити зробити премію чи матеріальну допомогу більшою.

Щодо оплати праці першого заступника голови ЛОДА (отримав найбільше), то у листопаді він отримав нарахування за відпустку, оплату праці і матеріальну допомогу на оздоровлення, яка супроводжує відпустку. Згідно з чинним законодавством наш працівник має право отримати матеріальну допомогу у розмірі середньомісячної заробітної плати – один раз на рік на оздоровлення. Якщо фонд зарплати нам дозволяє, ми виплачуємо матеріальну допомогу на оздоровлення – не тільки заступникам, а й будь-якому працівнику ОДА, який напише відповідну заяву.

Виплати премій в ОДА здійснюються відповідно до певних критеріїв інтенсивності праці, які поставлені перед працівниками. Кожен заступник має у підпорядкуванні структурні підрозділи, які також мають свої критерії, за якими кожному працівнику виставляється щомісячна оцінка. Згідно із цими оцінками здійснюється фінансовий розподіл з фонду зарплати і таким чином ми оцінюємо персонал.

У середньому посадові оклади в ЛОДА варіюються від 5 тисяч 500 грн до 12 тисяч грн. Максимальний посадовий оклад у ЛОДА – 12 тисяч гривень (це з податками) на керівника структурного підрозділу. Я би хотіла, щоб цей перепад був більш рівним, але у нас зараз є ринкові конкурентні зарплати. Якщо говоримо про надбавки, премії, вислугу років тощо, то ми дотримуємося політики, що це має бути не більше 300% від посадового окладу.

За рахунок акумульованих коштів ми собі можемо дозволити тих 300%. І директор департаменту може мати зарплату загалом 36 тис. грн. Але на початку років виплати менші. На початку року багато і директорів департаментів, і працівників нижчої ланки отримують посадовий оклад, який не є конкурентним. Тому дуже важко втримувати у штаті персонал, аргументуючи тим, що, може, нам вдасться зекономити, акумулювати кошти і на кінець року персонал буде мати хороші премії.

Читайте також: Державна служба статистики порівняла тогорічні і теперішні ціни: здорожчало все

Схожі новини