Передплата 2024 «Добра кухня»

330 мільйонів гривень: шахтарям ДП «Львіввугілля» боргують зарплату за три місяці

На Львівщині тривають масштабні протести шахтарів

Новий рік «на носі», а львівським шахтарям боргують зарплату за три місяці. Нагадаємо, 9 грудня близько 11.30 львівські гірники вдалися до попереджувальної акції протесту — перекрили дорогу до пункту пропуску на українсько-польському кордоні у Раві-Руській. Близько ста осіб рухалися пішохідним переходом, проїзд транспорту був неможливий, повідомляє ZAXID.NET.

Фото з Фб сторінки Михайла Волинця
Фото з Фб сторінки Михайла Волинця

Зі страйкарями спілкувалися поліцейські з Жовківського відділу поліції, поліція діалогу та патрульні. Шахтарі привертали увагу до протестної акції своїх колег: ще 7 грудня страйк почався на копальні «Червоноградська». Там тридцять гірників не вийшли на поверхню після першої зміни. Протестуючи, просиділи майже добу під землею. Трьох з них протягом цього часу через погіршення стану здоров'я підняли на поверхню. Страйкарів підтримали колеги на поверхні. До протесту долучилися шахтарі ще на шести копальнях області — «Лісова», «Степова», «Межирічанська», «Великомостівська» та інших. Востаннє на шахті отримували зарплату ще у вересні. Гірники пікетували офіс ДП «Львіввугілля».

Фото з Фб сторінки Михайла Волинця
Фото з Фб сторінки Михайла Волинця

Гендиректор ДП «Львіввугілля» Олег Акімов розповів у коментарі «5 каналу», що шахти дотаційні і їх фінансує держава. Вони неодноразово зверталися до уряду, чекали, що буде рішення про погашення боргу. Але його не прийняли — не вистачило голосів. Питання винесено на позачергову сесію ВР, з тим щоб внести зміни до бюджету і погасити борг шахтарям.

Як розповів шахтар Микола Павлівський, ніхто з його колег не надіється на зарплату на шахті, а шукає ще додаткової роботи — на будові чи підсобним робочим. «Нам зарплату переводять фактично тричі на рік — Паска, День шахтаря та Різдво, — каже Микола Павлівський. — Я у відпустці не був вже чотири роки. На кожну свою відпустку я їду в Польщу на заробітки».

8 грудня на сайті ДП «Львіввугілля» з'явилася інформація, що частину коштів таки перевели: «На рахунок ДП „Львіввугілля“ в казначействі поступили кошти за бюджетною програмою „Реструктуризація вугільної галузі“ на виплату 38% заробітної плати за листопад 2021 року промислово-виробничому персоналу. Кошти надходять на особові рахунки працівників».

Надвечір 8 грудня шахтарі «Червоноградської» вийшли на поверхню.

О 13.30 акція протесту 9 грудня була тимчасово призупинена, протестанти розблокували трасу перед пунктом пропуску у Рава-Руській.

Фото з Фб сторінки Михайла Волинця
Фото з Фб сторінки Михайла Волинця

Як розповів «ВЗ» голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, шахтарі наразі визначаються з подальшою стратегією дій: «Вони не виключають, що повністю перекриють доступ до митниці у разі, якщо влада не відреагує на їхні законні вимоги — виплатити зароблені гроші. Навіть попри нарахування коштів 8 грудня, борг перед працівниками копалень ДП „Львіввугілля“ залишається на рівні 330 млн грн. А загальний борг перед працівниками вітчизняних держшахт перевищує 2 мільярди гривень».

Коментар для «ВЗ»

Богдан КЕЙВАН, директор департаменту паливно-енергетичного комплексу та ЖКГ Львівської ОДА

Станом на сьогодні загальна заборгованість перед шахтами ДП «Львіввугілля» — 236 млн грн. Ця сума складається із заборгованості за липень-серпень: лікарняні (12 млн) і виплати учасникам АТО (18 млн). Плюс заборгованість із зарплати за вересень-жовтень — 206 млн.

Станом на 8 грудня з держбюджету надійшли 39,9 млн, які пішли на виплату частини заборгованості за листопад. Відповідно боргу за листопад залишилося ще 108 млн і ці кошти мають бути погашені до кінця року.

Ця сума заборгованості — 236 млн грн — виникла, зокрема, і через те, що постачальники не розрахувалися за поставлену вугільну продукцію. Борг постачальників — близько 200 млн грн. Це «Центренерго», Калуська ТЕЦ, «Укрзбагачення груп» та інші. «Укрзбагачення груп» реструктуризувало борг і виплачує щомісяця по 15 мільйонів.

8 грудня голова ЛОДА Максим Козицький звернувся до прем'єр-міністра щодо пришвидшення розрахунків за відвантажену продукцію. Це пришвидшить погашення заборгованості.

8 грудня Міністерство енергетики звернулося до Міністерства фінансів — виділити додаткових 900 млн грн з держбюджету для скерування шахтарям за програмою «Реструктуризація вугільної галузі». Для цього треба внести зміни в держбюджет. 900 мільйонів — це для всіх шахт України, частку шахтарів Львівщини визначать пропорційно. Сподіваємося, що ці зміни в держбюджет таки внесуть. Зауважу, загалом за 2021 рік ДП «Львіввугілля» отримало держпідтримки з держбюджету 978 млн грн.

Як на мене, ці страйки, заворушення — не підуть на користь. Треба дивитися на перспективу, хоча б на місяць-два наперед. Якщо шахта не працює, то не видає вугілля, відповідно немає що продати постачальникам, відповідно не буде грошей на зарплату. Тобто це замкнене коло. Так, треба добиватися, щоб за роботу шахтарям виплатили гроші. Але так само ті ж профспілки мають бути свідомі: якщо шахта не працює, вона потім потребуватиме певного часу для відновлення роботи. Ми мали невтішний приклад — шахта «Надія». Там не працювали місяць-півтора і не було звідки виплатити грошей.

На сьогодні дві шахти не припиняли роботу — це «Відродження» і «Лісова». На шахті «Межирічанська» друга зміна вже приступила до роботи. Там зараз проводяться перемовини з керівництвом і не виключено, що третя зміна також приступить до роботи. Тобто загалом три шахти вже працюють.

Читайте також: Влада анонсувала масові «фінансові» перевірки

Схожі новини