Передплата 2024 ВЗ

Кримська влада в кожній людині бачить шпигуна і диверсанта

Для чого встановлюються «шпигунські» системи у дворі багатоповерхівок?

В окупованому Криму наростає обстановка шпигуноманії. В Росії також. Так, з настанням зими ФСБ Росії заявила про затримання трьох осіб, яких називає агентами українських спецслужб: Головного управління розвідки Міністерства оборони і СБУ.

«Подібні заяви ФСБ Росії слід розглядати виключно через призму гібридної війни, в якій інформаційна пропаганда і поширення фейків грають важливу роль», — заявив речник СБУ Артем Дехтяренко для Радіо «Свобода». За його даними, протягом перших дев'яти місяців 2021 року Служба викрила близько 50 іноземних агентів, «двох з них — при спробі здійснення диверсійно-терористичних актів».

Зі свого боку Держсекретар США Ентоні Блінкен під час виступу на 28-й зустрічі Ради міністрів ОБСЄ в Стокгольмі заявив, що «силове захоплення Криму призвело до зловживань щодо кримських татар, етнічних українців та інших осіб, які мирно виступають проти окупації».

Тому кримчани сьогодні сторожко дивляться по сторонах і очікують від влади всіляких несподіванок. Наприклад, жителі мікрорайону Пневматика в Сімферополі кілька днів тому були сильно стривожені тим, що невідомі люди прийшли в їх двір і почали встановлювати системи відеоспостереження не тільки у дворах, але і на під’їздах будинків. Це не на жарт їх злякало. Одна з мешканок повідомила в соціальній мережі: «Активізувалася група шахраїв, яка здійснює збір персональних даних про мешканців, автотранспорт та час їх переміщення, прибуття і відбуття…».

За словами кримчанки, молоді люди, що встановлювали обладнання, заявили їй, що камери закуплені «за державною програмою», однак трохи пізніше зізналися, що обладнання надав приватний інтернет-провайдер «СімСтар», а вони — просто підрядники.

У самій компанії, куди звернулися жителі, запевнили, що установка відеоспостереження була узгоджена з головами обслуговуючих підприємств багатоквартирних будинків, де велися роботи. Вони пояснили, що доступ до системи відеоспостереження, до речі, буде надано і всім мешканцям будинку (!), і правоохоронним органам. І таких камер по Сімферополю провайдер встановив вже понад 300.

Законодавство Росії, яке незаконно поширене і на окупований Крим, не забороняє установку та експлуатацію систем відеоспостереження в громадських місцях, оскільки це не вважається втручанням в приватне життя. Однак доступ до записів відео всім мешканцям сильно обурила жителів. Тим більше, що рішення про встановлення систем відеоспостереження в багатоповерховому будинку або у дворі повинні були приймати не керівники ЖЕКу, а самі мешканці.

«Всі питання, які стосуються спільного майна, в тому числі і установка камер, вирішуються на загальних зборах власників квартир і приймаються більшістю голосів. Якщо власники не давали своєї згоди або не передавали такі повноваження голові, то установка камер незаконна», — пояснив журналістам служби новин ForPost керівник Кримського правового центру Євген Куликов. У разі виявлення порушень Житлового кодексу, що регулює відносини між мешканцями багатоквартирних будинків, власники квартир, незгодні з установкою відеоспостереження, можуть домагатися його демонтажу.

Багато жителів мікрорайону заявили про незгоду з тим, що записами системи будуть розпоряджатися приватні особи, і що ними якщо є бажання користуватимуться всі жителі, які можуть використати їх з незаконною метою. Так, в обговоренні проблеми в інтернеті, зокрема, Марія Рожкова заявляє: «Тож, „гарна“ справа, мешканці знатимуть переміщення сусідів і зможуть злити інформацію за гроші, наприклад домушникам».

Читайте також: Які щеплення роблять дітям в Криму насправді?

Схожі новини