Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Український борщ такий смачний, що матиме своє свято?

Народні депутати пропонують відзначати День українського борщу у другу суботу вересня

Ще у лютому цього року український борщ потрапив до списку 20 найсмачніших супів світу. Українські кухарі провадять кампанію за внесення українського борщу до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А українські нардепи переконані, що український борщ повинен мати ще й своє свято — День українського борщу.

Тож у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про запровадження національного свята — Дня українського борщу!

Автори проєкту постанови зазначають, що український борщ — традиційна перша страва українців, а також маркер національної ідентичності. Про давність борщу та його значення в українському житті свідчить велика кількість топонімів та прізвищ (від початку ХІV ст), перші писемні згадки про борщ та його рецептуру належать до ХVІ — початку ХVІІ століття.

У пояснювальній записці, зокрема, йдеться, що одні з перших згадок про борщ датовані другою половиною жовтня 1584 року у подорожніх записах німецького торговця Мартина Грюневега. Водночас у жовтні достатньо багато інших пам’ятних дат (перша неділя жовтня — День вчителя, 14 жовтня — День захисників та захисниць, Свята Покрова, День Української повстанської армії, 28 жовтня — День визволення України від фашистських загарбників), тому пропонують відзначати День борщу у другу суботу вересня.

Серед ініціаторів законопроєкту 24 депутати, серед яких — Наталя Піпа, Володимир В'ятрович, Софія Федина, Галина Васильченко і Микола Княжицький.

Журналістка «ВЗ» поцікавилася у народного депутата Миколи Княжицького, який є одним з підписантів, чому вирішили зробити таке смачне свято — День українського борщу?

— Це ініціатива відомого ресторатора Клопотенка, оскільки Міністерство культури скерувало до офісу ЮНЕСКО в Парижі досьє на борщ, що дозволить внести страву до списку нематеріальної культурної спадщини світу. Оскільки у нас є конкуренція з Росією, яка проти цього і стверджує, що борщ — їхня національна страва, то потрібно мати додаткові підстави для такого міжнародного визнання.

Читайте також: Україна подала борщ до ЮНЕСКО

Схожі новини