Передплата 2024 ВЗ

«Борщовий набір» подорожчав

Морква — 30 гривень, капуста — 25, буряк — 28, а ціни на м’ясо наразі не зросли

Фото автора
Фото автора

Кінець вересня приніс українцям суттєве подорожчання овочів «борщового набору». Якщо на початку осені овочі для борщу можна було придбати кожен складник за менш ніж 20 гривень за кілограм, тепер майже усе коштує плюс-мінус 30 гривень за кілограм.

«Якщо порахувати усі складники, то борщ з початку вересня подорожчав май­же на 9 гривень, і це ще не межа, — розповів „ВЗ“ експерт гуртового ринку сільсько­господарської продукції Ігор Яцина. — У жовтні-листопаді ціна „борщового набо­ру“ зросте на 15%. Сьогоднішнє подорож­чання можна пояснити тим, що сезон біль­шості інґредієнтів, серед яких в основному овочі, закінчився. Пропозиція від виробни­ків впала, а ціна на овочі зросла».

На сільськогосподарському ринку «Си­хів» (у народі це «Іскра») цибулю продають по 25 гривень за кілограм, бульбу — 18−20, моркву — 25−30, буряк — 28−30, капусту — 25. «Подорожчали бульба, капуста, морк­ва, — каже продавчиня Анна. — Чому так — не знаю. Може, через інфляцію та курс долара? Люди все одно купують овочі для борщу, супу. Куди дінуться?».

Болгарський перець — 45−60 гривень за кілограм. Цей овоч або фермерський, або вирощений на городах домогосподарств. Географія перцю — переважно Львівська, Закарпатська та Тернопільська облас­ті. Перець чилі - 150−200 гривень за кіло­грам.

Значно подорожчали огірки — 60 гри­вень, а помідори — від 45 до 70 гривень. Кабачки — 25 гривень, баклажани — 28−35.

Сезонних фруктів на прилавках ринків не поменшало, попит на них високий. Про­давці ринку торгом задоволені. Кілограм кавуна — 25 гривень, диня — 55−60, вино­град — 85−120 гривень. А ось знайти зараз лохину вкрай важко… Різні види цитрусо­вих — 35−65 гривень за кілограм, персики, нектарини — 80−110 гривень за кілограм, груші - 45−55, яблука — від 25 гривень, сли­ви — 45−50.

Яка ситуація зі свіжим м’ясом? На ринку покупців у м’ясному відділі вдосталь, тор­гівля йде жваво. Свинина й телятина не по­дорожчали. Кілограм свіжої телячої шинки — 220−250 грн, вирізка — 300, фарш — 160, шпондер — 190, ребра — 220, сало — 200−260 грн. Телятина від 180 гривень за кіло­грам, на стейки — 250 грн.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень