«Борщовий набір» подорожчав
Морква — 30 гривень, капуста — 25, буряк — 28, а ціни на м’ясо наразі не зросли
Кінець вересня приніс українцям суттєве подорожчання овочів «борщового набору». Якщо на початку осені овочі для борщу можна було придбати кожен складник за менш ніж 20 гривень за кілограм, тепер майже усе коштує плюс-мінус 30 гривень за кілограм.
«Якщо порахувати усі складники, то борщ з початку вересня подорожчав майже на 9 гривень, і це ще не межа, — розповів „ВЗ“ експерт гуртового ринку сільськогосподарської продукції Ігор Яцина. — У жовтні-листопаді ціна „борщового набору“ зросте на 15%. Сьогоднішнє подорожчання можна пояснити тим, що сезон більшості інґредієнтів, серед яких в основному овочі, закінчився. Пропозиція від виробників впала, а ціна на овочі зросла».
На сільськогосподарському ринку «Сихів» (у народі це «Іскра») цибулю продають по 25 гривень за кілограм, бульбу — 18−20, моркву — 25−30, буряк — 28−30, капусту — 25. «Подорожчали бульба, капуста, морква, — каже продавчиня Анна. — Чому так — не знаю. Може, через інфляцію та курс долара? Люди все одно купують овочі для борщу, супу. Куди дінуться?».
Болгарський перець — 45−60 гривень за кілограм. Цей овоч або фермерський, або вирощений на городах домогосподарств. Географія перцю — переважно Львівська, Закарпатська та Тернопільська області. Перець чилі - 150−200 гривень за кілограм.
Значно подорожчали огірки — 60 гривень, а помідори — від 45 до 70 гривень. Кабачки — 25 гривень, баклажани — 28−35.
Сезонних фруктів на прилавках ринків не поменшало, попит на них високий. Продавці ринку торгом задоволені. Кілограм кавуна — 25 гривень, диня — 55−60, виноград — 85−120 гривень. А ось знайти зараз лохину вкрай важко… Різні види цитрусових — 35−65 гривень за кілограм, персики, нектарини — 80−110 гривень за кілограм, груші - 45−55, яблука — від 25 гривень, сливи — 45−50.
Яка ситуація зі свіжим м’ясом? На ринку покупців у м’ясному відділі вдосталь, торгівля йде жваво. Свинина й телятина не подорожчали. Кілограм свіжої телячої шинки — 220−250 грн, вирізка — 300, фарш — 160, шпондер — 190, ребра — 220, сало — 200−260 грн. Телятина від 180 гривень за кілограм, на стейки — 250 грн.