Передплата 2024 «Добра кухня»

«Святкування на кістках померлих від Голодомору»

Скандальний блогер з Чернівців Олександр Заліско, який влаштував на День пам’яті жертв Голодомору «Голодну тусу» з еротичними танцями, вибачився лише з другої спроби

Топскандал тижня — у Львівському будинку вчених блогери з мільйонною аудиторією у День пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій розважалися на гучній вечірці, яку самі ж провокативно і цинічно назвали «Голодна блогерська туса».

Атмосфера вечірки — російськомовна попса, еротичне шоу, деякі гості виголошували тости, стоячи на столах… Так помпезно блогер з Чернівців Олександр Заліско відсвяткував свої 29 років. Блогеру подарували квиток на стендап російського артиста Павла Волі. Іменинник зрадів, як дитина…

Інакше як глум над пам’яттю загиблих від голоду і репресій це дійство важко сприйняти. Відтак вибухнув гучний скандал, блогера-винуватця події викли­кали до поліції (за порушення ка­рантину його оштрафували на 17 тисяч гривень. — Авт.). А від співпраці з «лідерами думок» (так називають популярних блогерів), які були гостями вечірки, вже від­мовилися провідні українські компанії — Metro, Нова Пошта, Фокстрот, Pepsі, Rozetka, «Київ­стар», Jysk Ukraine, Lovare, бренд одягу Andreas Moskin.

«Це найнижча мерзотність, — відреагував на скандал громад­ський діяч, юрист-міжнарод­ник, співробітник Інституту держави і права імені Корець­кого НАН України Андрій Смо­лій. — „Інстаграм-блогери“ вла­штували святкування на кістках померлих від Голодомору. У день, коли вся країна згадувала най­страшніший злочин проти Украї­ни, Заліско влаштував собі вечір­ку у Будинку вчених. Ведучим був Володимир Остапчук, який ци­нічно московською мовою підпи­сав фото „Блогєрская галодная туса“. Люди з мільйонною моло­діжною аудиторією — чого вони вчать. Зневажати пам’ять? Топта­тись по історії? Плювати на свою країну? Ці особи мають платити за свої вчинки, і платити найдо­рожчим в їхньому житті — грішми. Десятки українських та міжнарод­них компаній платять тисячі дола­рів цим блогерам за рекламу».

Фото зі сторінки Володимира Остапчука в Інстаграмі
Фото зі сторінки Володимира Остапчука в Інстаграмі

«Чого ще чекати від блогерів, які на пропозицію компанії під­тримати благодійну акцію відпо­відають: „А які мені з цього плю­си“ або „Можу підтримати, але за гонорар“, — сказала для „ВЗ“ представниця компанії „Епі­центр“ Олена Ходорчук. — Дав­но розчарувалася у „лідерах ду­мок“. Хочеться, щоб ця історія провчила блогерів».

Після нищівної хвилі обурення організатор вечірки та іменинник спочатку написав зверхній пост, мовляв, це його день народжен­ня, тому святкує так, як йому хо­четься… «Найграндіозніша ве­чірка року відбулася, це було так кайфово, — написав Олександр Заліско у своєму Інстаграмі. — Відсвяткувати своє 29-річчя ви­йшло гучно. Настільки гучно, що всі раптово стали суперправиль­ними, і блогери винні у всіх про­блемах світу. День пам’яті жертв Голодомору — важливий день. І я поважаю людей, які і правда зга­дують і запалюють свічку. Але не в сторіз в Інстаграмі. А щиро. І не кричать популістськими заявами, які вони правильні і після сторіз зі свічкою ідуть в караоке, на кон­церт, в ресторан з друзями чи на футбол. До чого це лицемірство? У поминальний день працюва­ло все: телебачення, розважаль­ні шоу, люди святкували весілля і безліч різних забав. Тому досить розпиляти інформаційну „отруту“ навколо! Я народився 27 листо­пада! Я не вибирав цей день. Він вибрав мене! І я не дозволю ко­мусь псувати мій настрій! Свят­кую так, як захочеться мені».

Та після того, як рекламодав­ці один за одним почали відмов­лятися від співпраці з учасниками скандальної вечірки, Олександр Заліско змінив тон. Він запи­сав відеозвернення, де наре­шті вибачився. Але судячи з тек­сту цього вибачення, каяття не є до кінця щирим… «У тих, чиї по­чуття зачепив, прошу вибачен­ня. Але не у тих, хто просто під­тягнувся на шум, — заявив він. — Я блогер, а не політик. І це не мій профіль складно, глибоко і аналі­тично мислити. Я просто показую своє життя. Святкувати день на­родження до — погана прикмета, і я це вже перевірив. Після дати — починається піст. Гості вільні лише у вихідні. Коли запрошував гостей на свято, не звернув ува­ги, що ще буде відбуватися в цей день. Затупив, визнаю!».

Олександр Заліско визнав: від того, що «затупив», постраждав його гаманець, бо усі рекламо­давці розірвали з ним договір. Відеозвернення із «вибаченнями» один за одним почали оприлюд­нювати і деякі блогери, які були на «Голодній тусі». А одна молода блогерка щиро зізналася, що не знала, що вечірка відбувається у пам’ятний день жертв політичних репресій… І це яскраве свідчення того, що ці люди у прямому сенсі живуть у паралельній реальності.

Володимир Остапчук теж ви­бачився і пояснив, що мав на ува­зі, коли написав у сторіз «Голодна туса». Мовляв, це не стосувало­ся Голодомору, просто на вечірці гостям довго не виносили страви і всі зачекалися, трохи голодні…

Від трешової «блогерської туси» постраждав і Будинок вче­них, який офіційно належить Львівській обласній організації профспілки працівників освіти і науки. За грубі порушення каран­тину культурну установу закрили. Заступник директора Будинку вчених Василь Мастикаш обу­рився, що комісія з надзвичайних ситуацій Львівської міської ради закрила заклад, оскільки пору­шень, на його думку, не було. «Ор­ганізатори вечірки нас запевнили, що усі гості вакциновані, деякі ма­ють ПЛР-тести, — сказав заступ­ник директора Будинку вчених у коментарі для „ВЗ“. — Тричі наго­лосив організаторам на тому, що потрібно чітко дотримуватися ка­рантину, бо в центрі міста заклади відвідує спеціальна комісія».

Як розповів «ВЗ» директор Будинку вчених Роман Сла­вітич, посередник, який орга­нізовував вечірку з нагоди дня народження чернівецького бло­гера, підставив дирекцію будин­ку. «Мені неприємно, що так тра­пилося, — каже Роман Ілліч. — Нам ніхто не говорив про таку темати­ку святкування. Це мала бути зви­чайна вечірка з нагоди дня наро­дження. Спочатку нам казали, що має бути 30 осіб, потім 40… Гос­ті сиділи допізна. Вони заплати­ли за оренду залу, питань щодо коштів до них немає. Але за все інше нам прикро…».

«Відтепер не лише будемо пи­тати івент-агенції, які хочуть у нас провести вечірку, тематику захо­ду, а й самі чергувати і дивитися, чи немає там чогось заборонено­го, і у разі чого припиняти все, — додав Василь Мастикаш. — Орга­нізатори заплатили нам за оренду плюс за комунальні (воду та газ) — 33 тисячі гривень. Ці гроші нам по­трібні, бо треба якось виживати. З такими цінами за газ нам важ­ко… Де взяти на місяць 37 тисяч гривень? Але ми не знали, що те­пер нас так підставлять… Кладу руку на серце — нам ніхто не казав, якою буде вечірка. Вони само­вільно влаштували еротичне шоу… Я передав приміщення в оренду згідно з договором оренди. Вечір­ка відбулася в одному із залів та у вестибюлі Будинку вчених».

Читайте також: Скандальний блогер Олександр Заліско вибачився: «Це не мій профіль складно, глибоко аналітично мислити»

Схожі новини