Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мерія закрила Будинок вчених за порушення карантину під час неетичного святкування Дня народження блогера із Чернівців

Тепер заклад не зможе проводити жодні заходи

У понеділок, 29 листопада, у Львівській міській раді провели позачергове засідання комісії з надзвичайних ситуацій. За грубе порушення карантинних вимог призупинено господарську дільність Будинку вчених Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України. Про це повідомив «ВЗ» перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Чиновник відзначив, що зі скаргою на порушення карантину під час святкування Дня народження блогера з Чернівців Олександра Заліска звернулася моніторингова група Галицького району Львова, яка навідалася в заклад і склала протокол.

«Комісія розглянула документ і вирішила закрити Будинок вчених, — каже Москаленко. — Тепер заклад не зможе проводити жодні заходи, для цього потрібно буде виправити недоліки і окреме рішення міської комісії з надзвичайних ситуацій. Щодо святкування Дня народження у поминальні дні — то тут дуже важко щось коментувати… Це, як мінімум неетично».

"Туса". Фото взяті з Інстаграм-сторінки Олександра Заліска
"Туса". Фото взяті з Інстаграм-сторінки Олександра Заліска

Блогер Олександр Заліско, який має понад мільйон підписників в Інстаграм інцидент прокоментував так:

«Найграндіозніша вечірка року відбулася, це було так кайфово. Відсвяткувати своє 29-ти річчя вийшло гучно. Настільки гучно, що всі раптово стали супер правильними, і блогери винні у всіх проблемах світу. День пам’яті жертв голодомору — важливий день. І я поважаю людей, які, й правда, згадують і запалюють свічку. Але не в сторіс в Інстаграмі. А щиро. І не кричать популістськими заявами, які вони правильні і після сторіс з свічкою ідуть в караоке, на концерт, у ресторан з друзями чи на футбол. До чого це лицемірство? Чому люди тільки шукають кого б це у чомусь звинуватити? Їм настільки скучно жити? У поминальний день працювало все: телебачення, розважальні шоу, люди святкували весілля і безліч різних забав. Тому досить розпиляти інформаційну „отруту“ навколо! Я народився 27 листопада! Я не вибирав цей день. Він вибрав мене! І я не дозволю комусь псувати мій настрій! Святкую так, як захочеться мені».

Нагадаємо, прикрий інцидент трапився в День пам'яті жертв Голодоморів, 27 листопада. У львівському Будинку вчених, українські блогери-мільйонники влаштували гучну вечірку з елементами… еротики. В одному зі сторісів блогера вечірку названо вкрай неетично — «Блогерська голодна туса».

Скріншот з Інстаграму
Скріншот з Інстаграму

На святкування дня народження Олександра Заліска прийшли блогери — Наталі Литвин (1 млн підписників), Таня Самбурська (1,5 млн), Валерія Юрченко (1,3 млн), Саша Бо (1,9 млн). Ведучий вечора — Володимир Остапчук. Гості вечора проводили вульгарні конкурси, танцювали на столах, було й еротичне шоу.

Чимало львів’ян засудили вечірку блогерів у День вшанування жертв голодомору та політичних репресій. Натомість «лідери думок» (так називають блогерів) подали у сторісах свою вечірку як нечуваний хайп. Жоден із блогерів досі не вибачився за свою поведінку на вечірці.

Як розповів «ВЗ» директор Будинку вчених Роман Славітич, посередник, який організовував вечірку з нагоди дня народження чернівецького блогера, підставив дирекцію будинку.

«Мені неприємно, що так трапилося, нас дуже підставили, — каже Роман Ілліч. — Нам ніхто не говорив про таку тематику святкування, це мала бути звичайна вечірка з нагоди дня народження. Спочатку нам казали, що має бути 30 осіб, а потім, що 40… Гості сиділи допізна. Вони заплатили за оренду залу, питань щодо коштів до них немає. Але за все інше нам так прикро…».

Заступник директора Будинку вчених Василь Мастикаш додав: «Відтепер ми не лише будемо питати івент-агенції, які хочуть у нас провести вечірку, тематику заходу, а й самі чергувати і дивитися, чи немає там чогось забороненого, і у разі чого припиняти все. Організатори заплатили нам за оренду плюс за комунальні (воду та газ) — 33 тисячі гривень. Ці гроші нам потрібні, бо треба якось виживати. З такими цінами за газ нам важко… Де нам взяти на місяць 37 тисяч гривень? Тому мусимо проводити заходи, аби хоч якось вижити. Але ми не знали, що тепер нас так підставлять… Кладу руку на серце — нам ніхто не казав, якою буде вечірка. Нам казали, що це буде святкування Дня народження 29-річного хлопця на 30 персон. Вони самовільно влаштували еротичне шоу… Я передав приміщення в оренду, згідно з договором оренди. Вечірка відбулася в одному із залів та у вестибюлі Будинку вчених».

Василь Мастикаш обурився, що комісія з надзвичайних ситуацій Львівської міської ради закрила заклад за порушення карантину, оскільки порушень там, на його думку, не було.

«Нас запевнили, що гості вакциновані, деякі мають ПЛР-тести, — каже заступник директора Будинку вчених. — Тричі наголосив організаторам на тому, що потрібно чітко дотримуватися карантину, бо в центрі міста заклади відвідує спеціальна комісія».

Схожі новини