Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Криму - черговий облік трофеїв для запобігання голоду

Сільгоспперепис Росії на окупованій території – це порушення Четвертої Женевської конвенції про захист цивільного населення

В серпні по всій Росії проводять перший сільськогосподарський мікроперепис. Його замисел полягає в тому, щоб в умовах продуктових санкцій, коли імпортозаміщення безсиле замінити деякі продукти, відстрочити їх дефіцит, підрахувати, скільки харчів залишилось в країні, та в якому стані перебуває російське село.

Результати, як вони повідомляють, будуть використані для «розробки і здійснення заходів, які сприятимуть динамічному розвитку конкурентоспроможної галузі, надійно забезпечать продовольчу безпеку країни». Але слова про динамічний розвиток та конкурентоспроможність уже нікого не здатні ввести в оману — якщо не вжити термінових заходів щодо закупок продуктів у світі, де тільки продадуть, то в Росії може настати черговий голод.

Цього разу перепис також проводиться і в Криму, адже Росія має знати обсяг своїх продуктових трофеїв. Кремль удає, що це рядовий економічний захід. Водночас такі заходи, як переписи населення та різного майна на окупованих територіях, — заборонені Четвертою Женевською конвенцією з захисту мирного населення, прирівнюються до військового злочину.

На пресконференції в Сімферополі віцепрем'єр кримського уряду-міністр сільського господарства Андрій Рюмшин, заступник міністра сільського господарства Криму Маргарита Єкимова, керівник Управління Федеральної служби державної статистики Ольга Балдина і її заступник Наталія Григорій розповіли, як це буде робитись. За допомогою мікроперепису фахівці запишуть дані про ресурси, якими володіють фермерські та підсобні господарства, індивідуальні підприємці, сільськогосподарські організації і садівничі об'єднання. А також дані про результати їх діяльності, поголів'я худоби і багато іншого.

Отримані цифри ляжуть в основу прогнозу соціально-економічного розвитку сільського господарства. Про розробку програм ефективності, як видно, мова не йтиме, бо яка є тут ефективність, якщо в Криму цього року зібрали лише близько мільйона тонн зернових культур, за умови, що при Україні Крим давав до двох і більше мільйонів тонн зерна. Тепер же кримське зерно окупанти через кримські порти вивозять в Сирію та інші країни.

«У нас буде прозора і ясна картина за всіма формами власності в сільгоспгалузі — від особистих підсобних господарств та власних підприємств — до найбільших комплексів АПК, щодо виноградарства і виноробства, садівництва і рослинництва, тваринництва, фермерів і кооперативів. Вивчивши результати перепису, ми дамо чіткі рекомендації, що робити місцевій владі», — уточнив Андрій Рюмшин.

Ольга Балдина повідомила, що в такій процедурі у Криму візьмуть участь близько трьох тисяч сільськогосподарських підприємств, організацій, близько семи тисяч селянських (фермерських) господарств, індивідуальних підприємців, 329 тисяч особистих підсобних господарств громадян і 1,7 тисячі дачних, садівничих товариств. Збором даних займуться 685 переписувачів, які пройшли спеціальне навчання. Їм належить обійти кожне подвір'я в сільській місцевості, садово-городні об'єднання.

І як звичай, але це робиться в Росії, підсумки перепису засекретять. Працівник Кримстату попередила, що отримані відомості про об'єкти сільськогосподарського перепису є конфіденційною інформацією, не підлягають розголошенню та використовуються тільки з метою формування федеральних інформаційних ресурсів. Процес обробки даних захищений від несанкціонованого доступу.

Ніхто не повинен знати правдивого стану Росії в продуктовій сфері. Владі, мабуть, соромно. Адже надворі двадцять перше століття, і дефіцит продуктів — це нонсенс.

Читайте також: Міністр вирішив, що краще відставка, ніж сором відключення мереж

Схожі новини