Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

День пам'яті та примирення: історія дати та програма заходів

Сьогодні, 8 травня, в Україні відзначають День пам'яті та примирення

Про це повідомляють #Букви.

Цей день в Україні відзначається щорічно згідно з указом Президента від 2015 року. Пам’ятна дата завжди випадає на 8 травня — річницю капітуляції нацистської Німеччини у 1945 році.

Як відомо, перша згода про капітуляцію була підписана 7 травня 1945 року о 2:30 ночі і набула чинності 8 травня о 23:01. Проте Йосиф Сталін відмовився визнати чинним підписаний там документ і зажадав повторного підписання акту про капітуляцію.

На його вимогу 8 травня 1945 року о 22:43 за центральноєвропейським часом у передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один акт. Текст другого «Акту про беззастережну капітуляцію» в основному дослівно повторював зміст документу від 7 травня і підтвердив час припинення вогню — 8 травня в 23:01 за центральноєвропейським часом.

Ухваливши капітуляцію, Радянський Союз не підписав з Німеччиною мирний договір і формально залишився з нею в стані війни до 25 січня 1955 року, коли відповідний указ про припинення війни був затверджений Президією Верховної Ради СРСР.

Метою урочистих заходів в Україні 8 травня є гідне вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні і висловлення поваги всім борцям проти нацизму.

Символом поваги до загиблих у Другій світовій війні є червоний мак. Ця квітка символізує кривавий слід від пострілу.

Варто зазначити, що в більшості країн Європи, у США та Великій Британії саме 8 травня вшановують пам’ять загиблих у Другій світовій війні.

Дні пам’яті та примирення були проголошені рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 24 листопада 2004 року.

Програма заходів до 8 і 9 травня
З нагоди Дня пам'яті та примирення в містах традиційно проходять меморіальні заходи, покладання квітів до пам'ятників жертв Другої світової війни, зустрічі та вшанування ветеранів, тематичні виставки. Також передбачені грошові виплати для учасників АТО, Революції Гідності та інших категорій громадян. Водночас цього року заходи відбудуться в умовах карантинних обмежень.

У Києві 8 травня в парку Вічної Слави проведуть урочисту церемонію покладання квітів до могили Невідомого солдата.

Програма заходів до 8 і 9 травня

У Музеї окупації Києва 8 травня проведуть зустріч з ветеранами бойових дій. А в бібліотеці імені Лесі Українки відкриють виставку «Пам'ятати заради майбутнього».

Від 6 до 16 травня в Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» працює фотовиставка «Мить історії», присвячена Другій світовій війні.

9 травня заплановано подію «Пам'ятаємо — Перемагаємо!» на території Національного музею історії України в Другій світовій війні, а також поминальні богослужіння за жертвами війни.

Схожі новини