Передплата 2024 «Добрий господар»

26 квітня — Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу

  • 26.04.2023, 08:22
  • 4 249

Сьогодні, 26 квітня, у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Ця подія — нагадування про небезпеку використання атомної енергетики, про героїзм ліквідаторів аварії, про наслідки, які ця катастрофа принесла довкіллю та людям

Чорнобильська катастрофа. Фото ілюстративне
Чорнобильська катастрофа. Фото ілюстративне

Саме цього дня 1986 року сталася страшна аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Це — найпотужніша і найбільша катастрофа, яку коли-небудь спричиняв мирний атом.

Через тридцять років після аварії ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті Чорнобиля.

Ця подія — нагадування про героїзм ліквідаторів аварії, про наслідки, які ця катастрофа принесла довкіллю та людям.

Також в пам’ять про трагічні події 26 квітня 1986 року було засновано Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Через 36 років Чорнобиль пережив другу катастрофу — окупацію російськими загарбниками.

Як повідомили у Державному агентстві України з управління зоною відчуження, 24 лютого 2022 року російські загарбники окупували зону відчуження та ЧАЕС. Майже 36 днів Чорнобильська зона потерпала від мародерських та руйнівних дій. Вони вивезли унікальну радіологічну лабораторію, полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах надмірного опромінення, електростанція 5 діб не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива.

Точне число жертв аварії встановити не вдалося, оскільки багато людей вмирали через роки. За приблизними розрахунками, від аварії на ЧАЕС померло близько 4000 осіб. 30 співробітників АЕС померло в перші дні і тижні аварії, ще сотні тисяч людей померли в наступні кілька років від онкологічних захворювань і променевої хвороби.

Схожі новини