Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

З центральної площі Вінниці перепоховали останки 67 китайців-«продрозверстників»

Меморіально-пошуковий центр «Доля» проводить декомунізацію не тільки на Львівщині, а й у інших областях

Декомунізація на Львівщині йде семимильними кроками.

Першою повну декомунізацію на своїй території завершила Мостиська громада. Про це розповів сьогодні, 4 липня, виступаючи з трибуни сесії Львівської обласної ради, директор Меморіально-пошукового центру «Доля», депутат ЛОР Святослав Шеремета..

«Хочу відзначити в першу чергу Мостиську громаду, — сказав Шеремета. — Учора (3 липня. — Авт.) у місті Мостиська завершилася повна декомунізація. Окрім того, що були знесені всі комуністичні символи, пам’ятники і меморіали, вчора завершилися ексгумації НКВДистів, це поховання Другої світової війни. Вони були перепоховані там, де вони мають бути — на кладовищі».

За словами Святослава Шеремети, спостерігається цікава тенденція: радянська влада в офіційних документах системно приписувала кількість загиблих військовослужбовців червоної армії. Так, у місті Мостиська, відповідно до радянської облікової документації, мало бути поховано 56 останків загиблих у часи Другої світової війни і 36 останків НКВДистів та партійних діячів. Але реально було віднайдено 36 одиночних поховань НКВДистів і партійних діячів. А з 56-ти загиблих реальних фронтовиків липня — серпня 1944 року було віднайдено лише п’ять останків.

У Пустомитах також розпочинається проєкт перенесення останків. І там подібна ситуація — кількість реальних останків буде значно меншою від офіційної документації. Після цього перенесення останків відбудеться в багатьох інших населених пунктах — Меденичах, Дорошеві, Бориславі, Східниці, Щирці та інших.

«Спільними зусиллями ми зробимо все для того, щоб декомунізація на Львівщині пройшла успішно, — сказав Святослав Шеремета. — До нашого досвіду також звертаються й інші області. Зокрема, фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля» провели повну декомунізацію також і у Мукачевому. Там з центральної площі були перепоховані загиблі солдати радянської армії і партизани.

А також у місті Вінниці з Європейської площі були перепоховані як загиблі військовослужбовці часів Другої світової війни, так і з загиблі червоноармійці, так звані «продрозверстники» часів Першої визвольної боротьби. Це ті, які воювали проти Української народної республіки, їздили по селах і грабували українських селян, забирали в них провіант для червоної армії. Цікаво, що серед тих загиблих часів Першої визвольної боротьби було 67 китайців. Невідомо, чи то були добровольці, чи найманці, які служили в радянській армії".

Схожі новини