Передплата 2024 «Добра кухня»

Шахрайство - родова травма окупаційних адміністрацій

Одна з характерних галузей шахрайства – оборудки з нерухомістю

Місцева кримська газета в статті під заголовком «Шахрай на шахраї» пише, що «Шахраї підстерігають нас на кожному кроці, і для того, щоб стати їх жертвою, навіть не доведеться виходити з дому».

Наприклад, за день зареєстрували 13 фактів шахрайства. Сім кримчан стали жертвами інтернет-шахраїв, які промишляють на майданчиках продажів. Один з замовників став жертвою уже перевіреного продавця. У перший раз він замовив запчастини на суму 35 тис. рублів. Товар прийшов вчасно. Вдруге, коли сума досягла 100 тис. рублів, продавець просто перестав виходити на зв'язок. Двоє постраждалих оплатили установку вікон, однак так і не дочекалися замовлення. Ще двоє людей стали жертвами «співробітників служби безпеки банків». Вони сумарно віддали шахраям 300 тисяч рублів. Також двоє чоловіків вирішили не складати іспитів на водійське посвідчення і довірилися шахраям, які пообіцяли «вирішити питання». Сумарно вони втратили 75 тисяч рублів. Декількома днями раніше на виверти аферистів попалася пенсіонерка з Красноперекопська. Їй зателефонував незнайомий чоловік, який представився співробітником служби безпеки банку і повідомив, що з її рахунку прямо в цей момент відбувається несанкціоноване списання грошей. Жінка, злякавшись за свої заощадження, повірила, і назвала пароль карточки. Всього за один день троє жителів Севастополя втратили близько 230 000 рублів, потрапивши на стандартні прийоми, на зразок «дзвінка з банку».

Так за одну добу в органи російської поліції в Криму звернулося понад 20 клієнтів кредитно-фінансових установ, які стали жертвами дистанційних шахрайств. І це лише верхівка айсберга. Реальне число обдурених громадян в рази перевищує офіційну статистику.

Характерно те, що при Україні в Криму шахрайство не мало такого розмаху, тому кримчани стали довірливими людьми, але тепер до кримінального світу на півострові долучилися бандити і шахраї з усієї Росії. Кількість шахрайств стрімко зростає. А офіційні органи окупаційних адміністрацій не встигають їх викривати і розслідувати.

На думку експертів, втрата грошей в результаті дій шахраїв в Севастополі з рідкісної події вже давно стала поширеною нормою, а зіткнутися зі спробою крадіжки грошових коштів може кожен. За один лише день в вересні 2020 року понад 500 тисяч рублів перекочувало з рахунків жителів Севастополя на рахунки зловмисників. Наприкінці серпня за один день довірливі громадяни перерахували зловмисникам близько 400 тисяч рублів.

Одна з характерних галузей шахрайства — оборудки з нерухомістю. Нерухомість в Криму на вагу золота. З початку року на півострові виявили вже кілька випадків роботи «чорних ріелторів». Це маклери, які обманом, а часом і насильством намагається заволодіти чужою нерухомістю. З 2017-го до 2018 року організована злочинна група, до якої входив співробітник поліції, промишляла незаконним відчуженням і перепродажем квартир, будинків і земельних ділянок одиноких померлих кримчан. Всього обвинуваченими у кримінальній справі проходять вісім осіб.

Так, Слідком Росії в Криму передав прокурору справи трьох уродженців Північно-Кавказького регіону, обвинувачених у викраденні і вимаганні у жителя Ялти. За версією слідчих, у червні 2020 року троє чоловіків, які прибули в Ялту з Чеченської Республіки, викрали місцевого жителя і вимагали у нього гроші. Вони силоміць посадили жертву в машину і вивезли в глухий лісовий масив неподалік від селища. Там жителя Ялти били, вимагаючи за звільнення 1 мільйон рублів. Потерпілому чудом вдалося втекти. А у Нижньогірському районі керівник сільськогосподарського підприємства скоїв викрадення 15-річного підлітка з метою отримання викупу в розмірі двох млн рублів. Залізничний районний суд Сімферополя виніс вирок двом співробітникам правоохоронних органів, які отримали великий хабар за «кришування» масажного салону.

«Перевертні», за версією слідства, отримали один мільйон рублів за цілий «пакет послуг», який дозволяв організаторам занять проституцією залишатися поза увагою правоохоронних органів. Завдяки цьому, притон міг спокійно працювати і отримувати своєчасну інформацію з МВС про прийдешні перевірки. Т

акож екс-поліцейські шляхом обману повинні були отримати ще два мільйони рублів, посприявши двом фігурантам справи змінити запобіжний захід зі взяття під варту на домашній арешт.

Все це не дивно, бо в Криму шахрайством займаються і організації, близькі до державних. Так, майже п'ять років у кримчан, власників приміщень у багатоквартирних будинках, є обов'язок оплачувати внески на капітальний ремонт загальнобудинкового майна. Більшість вже звикли до цього збору і оплачують регулярно. Але… квитанції перестали надходити. Виявляється, що роботу з ГУП «Кримський республіканський єдиний інформаційно-розрахунковий центр» припинили, і люди тепер переживають, бо може виявитись, що їхні гроші просто кудись зникли.

Схожі новини