Передплата 2024 «Добрий господар»

Жоден з кандидатів «другого ешелону» не підставив плече Садовому

У неділю, 22 листопада, другий тур виборів голови Львівської ОТГ

Львів — в очікуванні головної електоральної атракції: у неділю, 22 листопада, другий тур виборів голови Львівської ОТГ. У двобої зійдуться чинний мер Львова Андрій Садовий (отримав у першому турі 39,96% голосів виборців) і його колишній перший заступник, згодом голова Львівської ОДА, а нині нардеп від «Європейської Солідарності» Олег Синютка (31,03%).

Досі зберігається інтрига, чи вдасться Синютці наздогнати і перегнати Садового. Незважаю­чи на відставання, перемога Олега Михайловича не видається аналітикам аж такою примарною. Адже на старті ви­борчої кампанії він мав підтримку 6−8%, а потім «включив турборежим» і вже ди­хає у спину своєму конкурентові. Зараз вважається, що шанси обох є однакови­ми, тобто 50 на 50.

Беззаперечним плюсом Олега Си­нютки було те, що він побудував свою кампанію на зустрічах із локальними групами львів’ян. Вдень проводив до п’яти таких зустрічей. Технологія «Від двору до двору» дала свої плоди, люди почали впізнавати досі непублічного Синютку. Живе спілкування, без сумніву, викликає довіру і емпатію до кандидата. У той час як Андрій Садовий практично не зустрічався сам на сам з людьми, на­голошуючи у виступах з екрана на тому, що показує свою щоденну роботу із підвищення благополуччя львів’ян (ремонт доріг тощо), а вже виборці, мовляв, не­хай роблять висновки самі.

А ось у «війні бігбордів» переміг чин­ний мер — його наочна агітація була креативнішою за подачею. Щоправ­да, закинути Садовому можна не зо­всім коректне використання у логотипі трьох «європейських» зірочок на си­ньому тлі, які асоціюються із «Європей­ською Солідарністю», хоча і не є в її ло­готипі. Натомість гасла Синютки були «лобовими», що викликало шквал ме­мів в Інтернеті.

Загалом виборча кампанія не була дуже брудною. Принаймні могло бути і гірше. Це свідчить про європейське мислення обох кандидатів. Щоправда, за кілька днів до фіналу з’явилась ін­формаційна провокація проти Синют­ки, відвертий фейк, що його нібито під­тримує партія «Опозиційна платформа — за життя», яку очолює кум Путіна Ві­ктор Медведчук. З серйозних ЗМІ про це написали лише медіа-ресурси, які пов’язують із Андрієм Садовим. Синют­ка назвав цю інформаційну провокацію «істерикою влади».

Напередодні другого туру більшість кандидатів, які балотувалися на мера, визначились, кого підтримають у друго­му турі. І жоден з них не підставив плече Андрію Садовому.

12 листопада представники «Єв­ропейської Солідарності», «Варти» та «Свободи» підписали «Меморандум про співпрацю депутатів у Раді Львів­ської ОТГ». Олег Синютка офіційно подякував лідерам «Свободи» за під­тримку. Публічно підтримав Олега Си­нютку і кандидат від Народного руху України, архітектор Ігор Кузьмак, так само, як і Національна спілка архітек­торів, членом якої він є. Підтримав Синютку і самовисуванець Ігор Васю­ник.

Незрозумілою залишається пози­ція партії «Голос», яка до останнього не віддавала перевагу ні Синютці, ні Са­довому. Це при тому, що на виборах мера Рівного «Голос» офіційно підтри­мав кандидата від «Європейської Солі­дарності» Олександра Третяка. Тож логічно, що на рівні Львова ця підтримка мала би також бути. Натомість нардеп Ярослав Рущишин, який балотував­ся на мера Львова від «Голосу», нара­зі відмовчується. Немає також офіцій­ної заяви на сайті партії.

Схожі новини