Передплата 2024 «Добра кухня»

Результати виборів на Львівщині

Останню соціологію озвучили під час пресконференції “Львівщина після першого туру виборів”

У другий тур виборів на голову Львівської ОТГ виходять чинний міський голова Андрій Садовий і народний депутат України від партії «Європейська Солідарність» Олег Синютка.

Результати паралельного підрахунку голосів, які проводив штаб «Європейської Солідарності», Олег Синютка озвучив під час пресконференції «Львівщина після першого туру виборів». Так, за результатами опрацювання 99,4% протоколів ДВК, чинний мер Андрій Садовий набирає 39,79%, Олег Синютка — 31,8%. Таким чином два головні конкуренти на посаду голови Львівської ОТГ мають різницю у 8%. Друге і третє місця посіли «свободівець» Руслан Кошулинський — 9,85% та Ярослав Рущишин — 4,68%.

На виборах до ради Львівської ОТГ опрацьовано 100% протоколів ДВК. Тут також лідирує «Європейська Солідарність» — 30,95%. На другому місці «Самопоміч» — 19,57%, далі йдуть «Голос» — 8,91%, «Варта» — 7% і ВО «Свобода» — 6,78%. Ці п'ять партій проходять у раду.

Інші не подолали п'ятивідсотковий прохідний бар'єр. Відповідно у раду Львівської ОТГ проходять 27 депутатів від «ЄС», 17 від «Самопомочі», по 6 від «Варти» і «Свободи».

Щодо виборів голів львівських ОТГ, то з 73-х голів ОТГ (а другий тур виборів пройде ще у Львові і в Дрогобичі), 36 голів ОТГ — це кандидати, яких висунула і підтримувала «Європейська солідарність». Це більше 50% усіх голів ОТГ, це найкращий і гідний результат.

За попередніми підрахунками, на виборах до Львівської районної ради також лідирує «ЄС» із результатом майже 35%. далі йдуть: «Самопоміч» (14,5%), «Голос» менше 10%, ВО «Свобода» (майже 7%), «Слуга народу» (трохи більше 5%).

Щодо виборів до Львівської облради, то тут, за попередніми підрахунками штабів політичних партій, також є «Європейська солідарність».

«Результат виборів однозначний — люди довірили „Європейській Солідарності“, — сказав Олег Синютка. — У новообраній раді Львівської ОТГ, як і у всіх інших радах, — районній і обласній, „Європейська Cолідарність“ матиме найбільшу фракцію. Після формального підрахунку голосів ми приступимо до процедури легітимізації влади. Але я би хотів сьогодні звернутися до всіх політичних сил. У першу чергу до тих політсил, які пройшли до Львівської ОТГ. У нас не повинно бути опозиціонерів. Ми повинні об'єднатися абсолютно всі: „Європейська Солідарність“, „Самопоміч“, „Свобода“, „Голос“, „Варта“. Ці політичні сили повинні об'єднатися довкола інтересів львів'ян, їхнього добробуту. Хотів би чесно і відверто сказати нашим виборцям: ви не помилилися у своєму виборі. Ми виправдаємо вашу довіру. Тому що більшість виборців у Львові проголосували за зміни. Вони проголосували за місто, в якому комфортно жити. За місто, в якому хочеться жити. Сьогодні завдання всіх політсил і в першу чергу „Європейської Солідарності“ — це докластися до того, щоб місто було саме таким, яким його хотіли бачити львів'яни. Але це також означає, що управління містом повинно змінитися. Передусім з міста треба викорінити корупцію. І це найголовніша вада, на яку вказували сьогодні виборці і це найсерйозніша заувага чинній владі. Необхідно також припинити хаотичну забудову і вирішити проблему заторів. Громадський транспорт має належно виконувати свою функцію. У місті нарешті повинні з'явитися нові дитячі садочки і школи. Хоча без сумніву, головним викликом уже наступної влади буде боротьба з коронавірусом».

Олег Синютка розповів, що під час виборчої кампанії провів 1095 зустрічей із людьми, з них 120 — зустрічей у дворах. Він переконаний, що найбільш дієвою передвиборчою агітацією є зустрічі з людьми.

«Не було жодної подібної зустрічі, кожна розмова і кожен біль людини були індивідуальними, — сказав Олег Синютка. — Я точно знаю і вже пообіцяв це виборцям, що голова Львівської ОТГ Синютка кожного кварталу в кожному районі буде проводити зустрічі з мешканцями. Це буде безпосередньо на території, з доступом кожної людини. Не будуть львів'яни шукати міського голову Синютку десь по кабінетах. Я буду з людьми і серед людей».

Не обійшов увагою Олег Синютка і майбутні дебати із чинним мером Андрієм Садовим:

«У другому турі я зустрінуся в поєдинку з чинним міським головою Андрієм Садовим. Я зроблю все можливе, щоб львів'яни отримали справді пропозицію альтернативного вибору. Перед другим туром все-таки повинні відбутися дебати, яких уникнув чинний міський голова в першому турі. Я читав його допис у ФБ, про те, що він готовий прийти на такі дебати. Він погодився із моєю пропозицією, яка лунала ще перед першим туром виборів у Львівську ОТГ. Для мене важливо, щоб ці дебати відбулися, щоб вони були змістовні і ми справді говорили про проблеми які є у місті. Щоб ми говорили не просто про корупцію, ремонт доріг, вирішення транспортного колапсу, відсутність садочків, про загрози союзу чинної міської влади з „зеленою“ владою. Дуже хотів би, щоб ми говорили про майбутнє, при вирішенні цих проблем, про стратегію розвитку нашого міста. Сподіваюся, що Львівський міський голова погодиться на ці дебати і не буде шукати причин, що їх ігнорувати».

Наразі майданчика для дебатування ще не визначили. Місце проведення і дата дебатів наразі не відомі.

Другий тур виборів може відбутися 15 або 22 листопада.

Схожі новини