Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ми не хочемо «захищати бідних дітей»? Це брехня», - Княжицький

Партія "Європейська солідарність" мала цілу низку вагомих причин, аби у п'ятницю, 3 липня 2020 року, не голосувати за недоопрацьований президентський законопроєкт №3734 про вступ абітурієнтів із окупованих територій до вищих навчальних закладів України без зовнішнього незалежного оцінювання

Про це у себе на фейсбуці пише народний депутат від «ЄС» Микола Княжицький, передає Еспресо.TV.

«Вчора у Верховній Раді виник конфлікт через закон, який нібито допоможе, нібито дітям з окупованих територій вступати до українських вишів без ЗНО. Чому я пишу „нібито“? Бо це „не точно“. „Європейська солідарність“ готова була підтримати проєкт у першому читанні, але вимагала доопрацювання до другого, як цього вимагає закон. Але інші фракції, зокрема представник „Слуги народу“ звинуватили „ЄС“ у тому, що ми не хочемо „захищати бідних дітей“. Це брехня. Ми вважали і вважаємо, що держава має на ділі дбати про українців на окупованих територіях, як і про родини воїнів АТО та російсько-української війни. Цей закон до такого піклування немає жодного відношення. Мало того, що вступна кампанія завершується, квот немає, фінансування на закон не передбачене, а слуги його бігом приймають не для „дітей“, а щоб піарно відтінити власне захланне бажання подовше легалізовувати казіно й азартні ігри, у законі ще безліч злочинних дурниць!», — пояснив політик.

За його словами, відмовившись від підтримки законопроєкту № 3734, внесеного президентом Володимиром Зеленським як невідкладний, «Європейська солідарність» відштовхувалася від наступного:

«1. Законопроєкт передбачає право кожного мешканця окупованих ОРДЛО вступити до українського ВНЗ, не здаючи ЗНО, але за наявності «документу про повну загальну середню освіту». Водночас у законопроєкті не визначено, що це має бути за документ, і що робити з атестатами, виданими терористичними організаціями типу «ДНР»? Вони є цими документами?

Чи готова Україна визнати офіційними документами ті, що видані терористами?

Що має робити працівник приймальної комісії ВНЗ з Києва, Черкас або Івано-Франківська, коли в пакеті документів виявляє такий документ?

Верховна Рада мала сама вирішити це питання, підготувавши якісний закон. Але замість цього, таке політичне питання парламент скинув з себе на рівень приймальних комісій, які взагалі не повинні займатись політикою.

2. Законопроєкт відкриває корупційні ризики. Адже ЗНО — це ефективний засіб боротьби проти корупції під час прийому до ВНЗ. І скасування ЗНО для вступу до всіх ВНЗ — це множення корупції.

У прийнятому законі зазначається, що така поблажливе ставлення встановлюється для осіб, «місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей». Як визначається місце проживання в Луганську? Довідкою «ЛНР»? Або іншою довідкою? Чому б це питання не вирішити в законі?

Сьогодні не складно зробити будь-яку довідку: підробити, купити, отримати «по знайомству». І відкривши таку шпарину для всіх, ми фактично ширимо корупцію при вступі до вишів, яка була в значній мірі подолана ще за минулої влади.

3. Встановлення квот для вступу у всі ВНЗ для всіх людей.

Наразі держава встановлює квоти для вступу людей з АРК до акредитованих ВНЗ. Таких по всій Україні було 36, і вони формувались передусім за рахунок навчальних закладів, які були евакуйовані з окупації. Для них встановлювались квоти на вступ людей з Криму без ЗНО за конкурсом.

Зараз йдеться про встановлення загальної квоти, але як, для кого і за якими критеріями вона встановлюється наразі незрозуміло. Виходячи з тексту частини третьої статті 44 закону у вчорашній редакції, квота встановлюється саме для кількості людей з окупованих територій, які можуть вступити до українських ВНЗ. Це прямо суперечить Конституції, за якою не можуть встановлюватись обмеження за формальним місцем проживання. І закон не про дітей. 40-річні випускники ПТУ, які пострілювали в «укропів» теж отримують ці пільги".

За словами Княжицького, все це можна було б вирішити при підготовці до другого читання.

«Але турбо-режим, як ми бачимо, здатен або тиражувати корупцію, або приймати просто безграмотні закони, які не працюють. Так само, як і цей закон не працюватиме через купу проблем, пов’язаних з банальною низькою якістю законів, які готуються більшістю та офісом президента. Розповіді про те, що такий закон був раніше, лише збільшили кількість ВНЗ — брехня. Його кардинально змінили», — зазначив нардеп.

Також Микола Княжицький звернувся до колег з демократичних проукраїнських фракцій.

«Друзі! Не виправдовуйте власні помилки політичною доцільністю, любов'ю до дітей і плачем над важким життям на окупованих територіях. Працюйте просто професійно і відповідно до регламенту і солідаризуйтеся з однодумцями, а не з владою. Бо боротьба за європейську Україну важливіша ніж боротьба за виборця», — заявив народний депутат.

Довідка

Законопроєкт Зеленського № 3734 про вступ до вищих навчальних закладів України абітурієнтів із ОРДЛО без врахування ЗНО 310 нардепів.

По фракціях:

  • «Слуга народу» — 226 «за» із 248,
  • ОПЗЖ — 22 із 44,
  • «Європейська солідарність» — 0 із 27,
  • «Батьківщина» — 15 із 24,
  • «За майбутнє» — 12 із 24,
  • «Довіра» — 10 із 20,
  • «Голос» — 17 із 19″,
  • позафракційні — 8 із 17.

Прийняття закону супроводжувалося штовханиною й скупченням біля парламентської трибуни.

Спікер Дмитро Разумков при цьому звертався до сесійної зали російською мовою.

Схожі новини