Передплата 2024 ВЗ

Колишні «смт» самі обиратимуть, стати їм містом чи селищем

Набув чинності закон, що ліквідовує «селища міського типу» і «міста республіканського значення»

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

За законом, ухваленим Верховною Радою, в Україні буде лише три види поселень — місто, селище і село. Також Закон «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» ліквідував такі поняття, як «селище міського типу» (смт) та «місто республіканського значення», натомість ввів новий статус — «поселення».

Закон регламентує, що міс­то є населеним пунктом з пере­важно компактною забудовою, загальна чисельність жителів якого не менше ніж 10 тисяч; селище — населений пункт із загальною чисельністю жителів не менш як 5 тисяч; село — на­селений пункт із загальною чи­сельністю менше ніж 5 тисяч та садибною забудовою.

А що таке «поселення»? «ВЗ» роз’яснив це директор депар­таменту економічної полі­тики Львівської ОВА Степан Куйбіда: «Згідно із Конститу­цією, систему адмінтерустрою України становлять АРК, облас­ті, райони, міста, райони в міс­тах, села і селища. На практиці маємо інколи компактні посе­лення поза межами міст і се­лищ. Наприклад, це можуть бути поселення на території ко­лишніх садових товариств або містечка для внутрішньо пере­міщених осіб. Оскільки ці посе­лення поза межами населених пунктів, законопроєкт визна­чає поселення як „компактне місце проживання людей поза межами населеного пункту, яке не має сталого складу населен­ня“. Ці поселення також мати­муть свої назви».

За словами пана Куйбіди, запровадження нових стату­сів населених пунктів зовсім не означає, що якісь населені пункти будуть приєднуватися до інших, змінювати свої межі тощо. Фактично на мешкан­ців цих населених пунктів це не вплине ніяк.

На Львівщині є 34 селища міського типу. Це, зокрема, Брюховичі, Великий Любінь, Краковець, Щирець, Розділ, Рудне, Східниця, Шкло та інші. Аби змінити статус, громади цих населених пунктів мають надіслати лист-клопотання до обласної військової адміністра­ції - з проханням підготувати подання у Кабмін щодо присво­єння, наприклад, статусу міста. Це залежить від кількості насе­лення та від волі територіальної громади. Після чого профіль­ний міністр має підготувати своє звернення до Верховної Ради з цього питання.

Схожі новини