Передплата 2024 «Добрий господар»

Cім районів замість двадцяти

У Києві перекроїли Львівщину. Мінрегіон оприлюднив карту нового адміністративного поділу районів України

На Львівщині таки буде сім районів замість двадцяти. Міністерство громад і територій оприлюднило проєкти майбутніх районів України в рамках реформи децентралізації, яка розпочалася в Україні 2014 року. Карта оприлюднена на сайті decentralization.gov.ua, який є головним порталом реформи. У цій карті ще можливі зміни.

Згідно з проєктом, най­більшим районом Львів­щини буде Львівський ра­йон — із населенням майже 1 млн 125 тисяч мешканців. Найменшим — Золочівський — із населенням 163 тисячі мешканців. Інші райони Львів­щини мають бути такими (в ал­фавітному порядку): Дрого­бицький (239 тис.), Самбірський (228 тис.), Стрийський (328 тис.), Червоноградський (233 тис.), Яворівський (207 тис.). До Львівського району увійдуть теперішні райцентри Пусто­мити, Перемишляни, Городок, Жовква, Кам’янка-Бузька. Най­ближче до Львова — на північ­ному заході — проляжуть межі Яворівського району. А на пів­денному сході Львівський ра­йон межуватиме з Івано-Фран­ківською областю.

«Цей проєкт не є догмою. Ще вноситимуться пропозиції, які будуть обов’язково розгляну­ті і, якщо вони не суперечитимуть критеріям, яким мають відпо­відати майбутні райони, будуть враховані. Ключове — майбутні райони повинні бути оптималь­ними за своїми параметрами для того, щоб в них організува­ти ефективну систему держав­ного управління, зокрема — фор­мування на цьому рівні дієвих органів виконавчої влади», — прокоментував заступник міні­стра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Такий формат майбутніх ра­йонів Мінрегіон скерував на по­годження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій і асоціацій органів місцевого самовряду­вання. Варіанти майбутніх ра­йонів підготовлені на основі пропозицій обласних держадмі­ністрацій і тривалих консульта­цій з асоціаціями та експертним середовищем, повідомляє сайт «Децентралізація». Мінрегіон зауважує, що ці карти є лише першим проєктним докумен­том, який ще зазнає змін у ході погоджень та попередніх обго­ворень на рівні Кабміну — перед його схваленням.

Згідно з урядовою концеп­цією, поділ Львівщини на сім районів має стати наступним етапом адміністративно-те­риторіальної реформи після створення об’єднаних терито­ріальних громад (ОТГ). Зі ство­ренням ОТГ, нагадаємо, осно­вні функції районної влади переходять на місця. Через це така велика кількість районних чиновників, яка існувала досі, стає непотрібною. Натомість райони залишаються центра­ми, через які держава буде презентувати свої функції. Там будуть податкова адміністра­ція, прокуратура, районні суди, поліція тощо. Саме щодо ню­ансів створення ОТГ на Львів­щині ламали списи на останній сесії Львівської обласної ради. «Укрупнення» ж Львівщини до семи районів такого ажіотажу не викликає.

«Карта, яку оприлюднено, — це субрегіональний другий рі­вень адміністративного поділу, — пояснив „ВЗ“ голова Львів­ської обласної ради Олек­сандр Ганущин. — Карта є ціл­ком робочою і, як на мене, там майже все гаразд. Я не думаю, що обласна рада буде туди вносити якісь зміни. Від себе я би сказав, що адміністратив­ний центр Бродівсько-Золочів­сько-Буського району має бути у Бродах, а не в Золочеві. Згід­но зі спеціальною методикою визначення адміністративно­го центру району, центр може бути у Бродах, а може бути в Зо­лочеві. На цій карті центр райо­ну намальовано у Золочеві. На мою думку, він має бути в Бро­дах. Решта, вважаю, зроблено достатньо коректно. А того, що Львівський район такий вели­кий, — не уникнути в цій систе­мі, яка дає мало можливостей».

Більше про децентралізацію, її перспективи і ймовірні наслідки, зокрема, про ідею утворити на Закарпатті так званий «угорський» район, читайте тут.

Схожі новини