Передплата 2024 «Добрий господар»

Московський шабаш на українському ТБ

Російському каналу «Россия 1» дали в Україні «ЗЕ-лене» світло?

Телеканал «112 Україна», який пов’язують з кумом президента Росії Путіна Віктором Медведчуком, цілий день 9 березня транслював передачі пропагадистського російського каналу «Россия 1». Зокрема ввечері показував гумористичну програму «Аншлаг». Про це на своїй сторінці у соцмережах повідомив політолог Андрій Смолій.

«На медведчуківському 112 каналі московський шабаш. Транслюються програми ро­сійського федеративного ка­налу „Россия 1“. І так протягом дня. Це називається „святковий прайм“, — написав пан Смолій. — Відбувається повноцінне повер­нення України до русскоміров­ського інформаційного простору, а в цей час Зеленський звільнив двох проукраїнських членів Нацради. І плювати каналу Медвед­чука на порушення ліцензій, за­конів України і здорового глузду. Прокатить, бо тепер немає кому протистояти. Країна в усіх сфе­рах розвертається під Росію».

Не лише у день народження українського поета Тараса Шев­ченка 112-й зневажав українців, а й в останній день старого року. 31 грудня 2019-го канал Медвед­чука у новорічний вечір «годував» українців забутим російським «Аншлагом» під назвою «Свят­ковий прайм». В ефірі з’явилися 71-річна радянська ведуча Регіна Дубовицька та дует «Кролики», а також російський артист Володи­мир Винокур, який так мріє, щоб «Австро-Угорщина і Польща за­брали собі шматки України, і тоді все дуже мирно відбудеться…».

Не відстав і телеканал «Інтер», який 8 березня показав виступ російських зірок, більшість з яких підтримала окупацію України, дехто відкрито виявив підтримку анексії Криму. На це звернув ува­гу офіцер ЗСУ, полковник Ана­толій Штефан (Штірліц). Він під­креслив, що концерт російських зірок був показаний у день, коли російські окупанти обстріляли з ПТРК вантажний автомобіль од­ного з підрозділів ОС. В резуль­таті чого один воїн загинув, ще двоє отримали поранення і один — бойове ураження, ще троє бій­ців були поранені під час обстрілу українських позицій. «Наступним кроком потрібно, мабуть, обійня­тися, вибачитися і зробити спіль­ний військовий парад, який буде транслювати «Інтер», — написав Штірліц.

Чому «112 Україна» та «Інтер» дозволяють собі у час війни такі речі, журналіст «ВЗ» запитала у народного депутата України Миколи Княжицького.

— Оцінюю це не лише як ганеб­ні факти, а й як порушення закону. Я підготував відповідні звернен­ня і до Національної ради України з питань телебачення і радіомов­лення, і до інших державних та правоохоронних органів. Показу­вати ці концерти не можна було з кількох причин. По-перше, час­тина осіб, які взяли участь у цих концертах, становлять загрозу національній безпеці України. Окрім того, показ цих концертів у багатьох випадках, зокрема на каналі 112, був прямим порушен­ням Закону про мову. Виходячи з цього, а також з інших пунктів порушень, я написав звернення і до Національної ради, і до право­охоронних та державних органів. А також звернувся приватно до члена Нацради пана Коваля. Він сказав, що це — складне питан­ня, але Нацрада займається цим питанням і, мабуть, звернеться до суду. На жаль, я не перекона­ний, що буде адекватна і законна реакція Національної ради, але сподіваюся на це.

— Але ж вже не вперше ці канали дозволяють собі такі речі. Наприклад, 31 грудня «112 Україна» крутив «Ан­шлаг» з Винокуром… Чому ще тоді не відреагували на це?

— Канал забороняють або не за­бороняють не Національна рада, а суди. Вони, на жаль, залишилися корумпованими. І як тільки влада змінилася, повернулися всі посі­паки Януковича і, по суті, керують цими судами у ручному режимі. Ми це бачили на прикладі переслі­дувань Софії Федини, Сергія По­яркова без жодних на те підстав та багатьох інших журналістів чи по­літиків. Тому це питання до судової системи, яка, на жаль, спробувала працювати більш-менш адекват­но у часи президентства Поро­шенка, а зараз, скориставшись перемогою Зеленського і тим, що Зеленський дозволяє це робити, фактично приймає антиукраїнські рішення.

На фото: Кадр з «Аншлагу», яким 9 березня українців розважав телеканал «112 Україна».

Схожі новини