Передплата 2024 «Добрий господар»

У МОЗ тепер «треба працювати по понятіям»

Директору департаменту медпослуг запропонували звільнитись, бо відмовила соратниці Богатирьової закуповувати препарат по 4000 доларів

У Міністерстві охорони здоров’я — безпрецедентний скандал. Команда працівників директоратів МОЗ, яка відповідала за втілення медреформи, звернулася з відкритим листом до прем’єра Олексія Гончарука, у якому звинувачує нове керівництво МОЗ у репресіях. «Для того, щоб вам запропонували звільнитись «по-хорошому», достатньо просто мати власну думку і силу захищати закон і зміни, які мають стати відчутними для всіх українців якомога скоріше. Нам прямо кажуть, що тепер треба працювати «по понятіям»…

Робота міністерства фактич­но паралізована останні 3,5 тижня: не підписуються навіть докумен­ти щодо закупівель та поставки ліків для важко хворих пацієнтів; блокуються за­купівлі машин екстреної медичної допо­моги в пілотних регіонах; призупинено процес автономізації Інституту раку, Ін­ституту серця, ОХМАТДИТ, Інституту ди­тячої кардіології ім. Ємця. Послуги у цих закладах мають з 2020 року стати до­ступними для всіх… Не затверджуєть­ся реєстр цін на Нацперелік, що дозво­лить уникнути завищення цін на лікарські засоби, які закуповуються медични­ми закладами самостійно через систе­му Prozorrо, завдяки якому заклади змо­жуть забезпечити більше безоплатних ліків для своїх пацієнтів під час лікуван­ня в стаціонарі", — йдеться у відкритому листі до прем’єра.

Скандал розпочався з того, що за­ступник міністра охорони здоров’я Михайло Загрійчук запропону­вав звільнитись «за власним бажан­ням» гендиректору Директорату ме­дичних послуг Оксані Сухоруковій «через розбіжність у поглядах». Вона відмовилась. Аби разом з Сухоруко­вою не написала заяви на звільнення уся команда, Загрійчук скликав нара­ду. На ній намагався пояснити людям, що усі вони можуть працювати і далі, просто треба дотримуватись правиль­них поглядів. Конкретних причин, через які вирішили звільнити Сухорукову, За­грійчук озвучити не зміг. Однак з аудіозапису наради, який оприлюднили на «Українській правді», дещо стає зрозу­міло. Секретар громадської ради при МОЗ Євген Гончар заявив, що «з пер­ших днів керівництва нової команди до них у кабінет прийшла радниця міністра пані Голубовська і прямим текстом ска­зала, що нам і надалі потрібно закупо­вувати конкретний лікарський засіб вартістю 4 000 $ за курс. І те, що його не планують далі купувати, — це непра­вильно. І вона буде з цим розбиратись. «Я правильно вважаю, що якщо ми з нею не згодні, то ми порушуємо думку керівництва, і нам потрібно звільнятись або виконувати таке доручення керів­ництва. Я правильно розумію?» — допи­тувався Євген Гончар.

«Голубовська в моїй присутності на­полягала на тому, щоб її включили в експертну групу і закуповували препа­рат, який коштує 4 000 $! Я її попроси­ла написати свої зауваження до гро­мадського обговорення, на що вона сказала, що вона не така, як усі, що вона покаже „кузькіну мать“, і пішла з кімнати», — додала Сухорукова. На це Загрійчук спромігся відповісти, що за дії та слова Голубовської не відпові­дає. До речі, Ольга Голубовська була позаштатним спеціалістом МОЗ за ча­сів Богатирьової. Тож побоювання Уля­ни Супрун, що зі зміною керівництва на посади у МОЗ повернуться ті, хто роками заробляв на тендерах або до­зволяв існувати медичним феодалам, справджуються.

Схожі новини