Передплата 2024 ВЗ

Місцеві бюджети не потягнуть училища?

Директори цих установ побоюються, щоб із профтехосвітою не сталося так, як із дитячими садочками на початку 90-х.

Представники професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ) страйкували у п’ятницю, 29 січня, у Києві. Такий вияв спротиву спричинений тим, що, згідно із новим бюджетом, фінансування училищ передали на баланс міст обласних значень. Заклади І-ІІ рівнів акредитації (коледжі, технікуми) сюди не входять. Вони залишаються за бюджетною програмою з обсягом фінансування 4 мільярди гривень, що на 0,2 мільярда гривень більше, ніж торік.

«У Дрогобицькому міському бюджеті на утримання ПТУ потрібно виділити близько 25 мільйонів гривень. А загальний кошторис міста становить лише 150 мільйонів гривень. Це надто затратно. Руками місцевої влади держава, вочевидь, добивається закриття професійних техучилищ. Цього допустити не можна. Щороку ПТУ випускають десятки тисяч студентів, там працюють тисячі працівників та викладачів. Ми вирушили до Києва, щоб добитися скасування цього рішення та передбачити фінансування ПТУ у державному бюджеті», - заявляють мітингувальники.

“Жодного додаткового фінансування на місця не дали, - стверджує завідувач відділу соціально-економічного захисту Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Мар’ян Калин. - Фінансування професійно-технічних навчальних закладів лише з місцевих бюджетів призведе до ліквідації таких закладів. Місцеві бюджети нині ледве тягнуть дофінансування загальноосвітніх навчальних закладів. Вони не повною мірою забезпечують належне фінансування дошкільних та позашкільних закладів”.

“Як фінансування ПТНЗ відбуватиметься на практиці, добре було б довідатися у представників нашого уряду, - каже директор департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Галина Слічна. - Нас поставили перед фактом. У прийнятому Законі України “Про державний бюджет на 2016 рік” задекларували забезпечити передачу видатків на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних училищах на фінансування з місцевих бюджетів. Кабінету Міністрів доручили забезпечити передачу відповідних установ з державної форми власності у комунальну. 12 січня відбулася сесія Львівської обласної ради. На ній прийняли рішення передати 20 училищ на фінансування з бюджету Львова. А 14 січня ми прийняли ухвалу про виділення коштів для цих установ. У бюджеті на це передбачено 222,8 мільйона гривень. Ці кошти надійдуть на управління освіти міста. Механізм фінансування училищ відбуватиметься через районні відділи освіти.

Професійно-технічні навчальні заклади і далі є установами державної форми власності. Статути не перероблені, печатки теж. Є дуже багато запитань. Кабмін не надає абсолютно жодного алгоритму дій щодо передачі цих приміщень з державної у комунальну форму власності.

Зі свого боку, за підписом міського голови, ми підготували листа на ім’я президента, прем’єр-міністра, міністра фінансів та міністра освіти щодо ситуації, яка складається на місцевому рівні, щодо визначення і фінансування видатків на підготовку робітничих кадрів у проф­техосвіті... Потрібно переглянути саме фінансування. Згідно з Конституцією, держава забезпечує загальну середню освіту. А училища надають саме її. Мала б бути обов’язкова державна субвенція”.

“У випадку зі Львовом, місто проявило до нас доброзичливість і з розумінням поставилося до цього питання, - переконаний директор Вищого професійно-технічного училища №20 Володимир Кубай. - Але не усі міста обласного підпорядкування вчинили так само. Є такі, що відмовилися від фінансування ПТНЗ. Пояснюють це тим, що не мають на це кош­тів. Побоююся, щоб профтехосвіта не повторила сумно­звісної долі дитячих садочків у 90-х роках. Тоді говорили, що нам не потрібно такої великої кількості дитячих дошкільних закладів, закривали їх, віддавали в оренду. А нині черги, щоб записати дитину у садок. Якщо почнуть говорити про реорганізацію та оптимізацію, укрупнення та скорочення мережі професійно-технічних навчальних закладів, ні до чого доброго це не призведе. Робочі кадри — це основа будь-якої держави. Не можна ними нехтувати”.

“Немає нічого неприродного у тому, що місцева влада шукатиме оптимізації, - переконаний виконавчий директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний. - Влада на місцях зацікавлена, у першу чергу, у тому, щоб наповнювати локальний бюджет. З огляду на нинішню демографічну ситуацію, оптимізація мережі ПТНЗ для місцевої влади виглядатиме цілком виправданою. Тут є природний конфлікт інтересів, коли суб’єкту, який покликаний оптимально розпоряджатися комунальним майном, довіряють об’єкти, які потребують абсолютно іншого ставлення”.

“Під загрозою не просто система підготовки кваліфікованих робітників, а долі десятків тисяч людей. У системі професійно-технічної освіти України — 795 закладів, там навчаються 174 тисячі учнів. Третина з них — з малозабезпечених сімей, сироти та ін. Не маємо права забирати у них майбутнє, зробивши заручниками недолугості бюрократів. Систему профтехосвіти слід рятувати негайно”, - наголосили голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич.

На засіданні Комітету з питань науки та освіти йшлося про те, що багато міст не мають коштів на утримання професійно-технічних навчальних закладів. “Маємо надати для дофінансування професійно-технічної освіти субвенції державного бюджету на отримання середньої освіти та підготовку робітничих кадрів, - заявила Лілія Гриневич. - Слід врахувати, що учні у ПТНЗ здобувають загальну середню освіту, а отже, на це має надаватися освітня субвенція як і в загальноосвітніх школах”.

Схожі новини