Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Петро Порошенко: «Україна, проти якої наразі здійснюється військова агресія, більше, ніж будь-яка інша держава, цінує мир»

  • 08.05.2015, 16:10
  • 1 276

Глава держави виступив на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Європі

Україна, проти якої наразі здійснюється військова агресія, більше, ніж будь-яка інша держава, цінує мир. Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час виступу на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Європі, передає кореспондент Укрінформу.

"Хіба можна, дорогі українці, знайти переконливішу, ніж історія родини Залужних, відповідь на питання, чому ми так широко відзначаємо і День пам'яті, і День Перемоги над нацизмом? Тому що такі величні подвиги не забуваються, і в історію карбуються золотими літерами. Тому що наша країна, проти якої здійснюється військова агресія, більше, ніж будь-яка інша, цінує мир, який тривав майже 70 років. Тому що, — сказав би Олександр Довженко,  — знову "Україна в огні". Тому що надто очевидними є паралелі між подіями в Європі наприкінці 30-х років минулого століття і тепер. Тому що Україна, яка не була в ті роки незалежною державою, де-факто, стала членом антигітлерівської коаліції, а ми, український народ — народом-переможцем. Хоча закінчення Другої світової так і не зробило Україну вільною", — сказав він.

Так, Президент розповів історію родини 96-річного ветерана Івана Залужного, який пройшов усю Другу світову війну, брав участь у боях за Сталінград і завершив свій фронтовий шлях аж на Далекому Сході. Однак, такій людині довелося поховати свого 23-річного онука, молодшого лейтенанта Івана, який, рятуючи своїх товаришів, загинув 10 серпня минулого року під Амвросіївкою на Донеччині.

"Дорогий Іване Анікійовичу! Вся Україна дякує Вам за онука-патріота. Вашій доньці Галині Іванівні — низький уклін за сина, як і всім мамам усіх українських героїв. Дозвольте вклонитися у Вашій особі всім ветеранам за великий ратний подвиг, за звільнення і порятунок України та цілої Європи!", — наголосив Порошенко, звертаючись до присутнього у сесійному залі парламенту ветерана.

"Агресивна політика Росії щодо України коштувала життя майже 7 тисяч громадян України, більше тисячі – зникли безвісти, 1675 військовослужбовців загинули", — наголосив у своєму подальшому виступі президент. Звертаючись до ветеранів, він сказав, що вони не могли й уявити, що через 70 років у життя їхніх онуків і правнуків "війна увірветься зі сходу".

"Слава Богу, масштаби її не ті, що у світової. Але мотиви ті самі: кордони тиснуть комусь, як замалі чоботи, імперські амбіції, марення повернення "ісконних земель", грубе нехтування міжнародним правом і нібито боротьба за права своїх одномовців", — заявив Порошенко. За його словами, "подібна "турбота" виявилася справжньою трагедію, яку Москва влаштувала, насамперед, російськомовним громадянам Донбасу, більша частина яких живе саме на Донбасі".

"Агресивна політика нашого сусіда коштувала життя майже 7 тисяч громадян України. До речі, це дані Організації об’єднаних націй. Більше тисячі зникли безвісти. Сотні тисяч людей внаслідок так званої "руської весни" стали біженцями і мусили рятуватися по всій території України", — заявив президент. "І вперше за 70 років ми зі зброєю в руках знову захищаємо свою країну, суверенітет, територіальну цілісність, незалежність нашої держави", — додав він.

1675 військовослужбовців віддали життя на Донбасі, сказав президент. На його прохання у парламенті вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих і у Другій Світовій, і у війні України "за незалежність 2014-2015 років". "21 людині присвоєно високе звання Герой України", — повідомив також президент і озвучив їхні імена.

Урочисте засідання парламенту, присвячене 70-ій річниці перемоги над нацизмом у Європі,  відкрив перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій. У сесійній залі крім президента Петра Порошенка, присутні генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, члени уряду, екс-президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, всі колишні прем’єри, спікери, а також ветерани.

Джерело: Укрінформ.

Схожі новини