Передплата 2024 ВЗ

Відбитки пальців – ще не перепустка в Європу

Поки нема угоди про безвізовий режим з ЄС, власникам біометричних паспортів доведеться отримувати візи

Від 12 січня в Україні стартував прийом документів на закордонні біометричні паспорти. Аби дізнатись, чим відрізняється новий документ від старого закордонного паспорта, домовились про інтерв’ю з т. в. о. начальника ГУ Державної міграційної служби у Львівській області Лідією Котеляк. Однак потрапити на зустріч виявилось непросто. Під дверима міграційної служби велетенська жива черга — хто кого випхав, той і перший. Кажуть, десь були списки, та якась пані їх... вкрала. Найбільше за списками шкодують ті, хто стоїть уже другий день, — тепер доведеться займати чергу наново. “Не пускайте ту в білій шапці, вона тут не стояла”, — волає огрядна жінка на іншу, яка буквально біля дверей. “То ти не стояла, я тут з сьомої ранку, а тебе не бачила”... Люди мало не б’ються. Охоронець, який пропускає по кілька людей, безпорадно дивиться на натовп. Мені ледве вдалось переконати юрбу, що я не за паспортом.

-Люди собі придумали гарну казку — що вони здадуть документи на біометричний паспорт, через місяць отримають його і спокійно зможуть їздити без віз в Європу. Це не так, — пояснює Лідія Котеляк. — Біометричним паспортом не зможемо сповна скористатись до того моменту, поки не буде підписано угоду про безвізовий режим України з ЄС. Та навіть якщо її підпишуть (Арсеній Яценюк обіцяє, що це станеться десь в середині травня), це не означає, що відразу ж зможемо їздити в Європу без віз. Доведеться врегулювати багато технічних питань, процедур. Прогнозують, що якщо нам вдасться підписати угоду про безвізовий режим в середині травня, то ми зможемо скористатись безвізовим режимом лише з кінця 2015 року, а то й перенесемо на 2016 рік. Тому намагаємось людям пояснити, що необов’язково стояти по три дні в черзі, псувати собі нерви, якщо в цьому нема нагальної потреби. Десь наприкінці лютого ажіотаж вщухне, і можна буде без проблем подати документи на біометричний паспорт. Адже зараз є лише один пункт прийому заявок. Вже до кінця цього тижня плануємо встановити обладнання для зняття біометричних даних у всіх районах Львова, а з наступного тижня і до кінця січня обладнання має бути в усіх територіальних підрозділах міграційної служби Львівської області.

— Тобто поки нема угоди про безвізовий режим, біометричний паспорт не має жодних переваг над звичайним?

— Деякі переваги все ж є. На першій сторінці там вклеєний електронний чіп, де міститься вся інформація про власника паспорта. Тому власник такого паспорта зможе швидше пройти через пункт пропуску на кордоні, адже там існують спеціальні термінали для зчитування інформації з чіпів. Крім того, такий паспорт більш захищений.

— Яка інформація міститиметься на чіпах?

— Відбитки вказівних пальців лівої та правої руки, електронний підпис та електронне фото. Але якщо громадянин з якихось причин не хоче залишати відбитки своїх пальців, може відмовитись. Наприклад, з певних релігійних переконань...

— Або через проблеми з законом у минулому...

— Якщо людина, що має біометричний паспорт, вчинить якийсь злочин за кордоном, про це відразу ж знатимуть усі служби. Однак ажіотаж величезний. У перший день до нас на чергу записались 273 людини, але після роз’яснень понад сімдесят людей пішли робити паспорт старого взірця. Сьогодні самі бачите, що коїться. Наші працівники не могли прорватись на свої робочі місця. Мабуть, чоловік з чотириста буде. А ми маємо лише одне робоче місце. Аби оформити заявку та взяти біометричні дані з одного громадянина, йде близько двадцяти хвилин. Обладнання нове, періодично дає збої, доводиться перезавантажувати. Люди не знають, як правильно ставити палець, аби здати відбитки. А це все займає час...

— Скільки коштує такий паспорт?

— Якщо людина хоче отримати паспорт у звичайному режимі, тобто за 20-30 днів, то виготовлення коштує 518 гривень. Якщо громадянин хоче пришвидшити отримання паспорта, це коштуватиме 770 гривень, а термін видачі буде від семи до десяти днів. Законодавством передбачено три види закордонних паспортів. Перше, паспорт з електронним носієм, де внесені усі біометричні дані власника паспорта, другий варіант — паспорт з електронним носієм, але без біометричних даних. Третій різновид — паспорт без електронного носія. Фактично це такий самий паспорт, який видавали досі, але з трошки зміненим дизайном. Багато хто думає, що біометричний паспорт — це така собі пластикова картка. Ні. Це буде звичайна книжечка на 32 сторінки, але міститиме електронну інформацію. У вигляді пластикової карти у подальшому планують видавати паспорт громадянина України.

— З якого віку можна отримати біометричний паспорт?

— До 1 квітня нам дозволили видавати проїзні дитячі документи. Як буде далі — чекаємо роз’яснень. Знаємо, що дітям до дванадцяти років видаватимемо закордонні паспорти, які будуть чинними впродовж чотирьох років. Це будуть паспорти без біометричних даних. Після дванадцяти років за згодою батьків дитина зможе отримати біометричний паспорт.

— Якщо людина має чинний закордонний паспорт, але хоче отримати ще й біометричний, вона зможе залишити собі старий паспорт?

— Законодавство передбачає, що громадянин України має право мати два закордонні паспорти. Якщо ви маєте паспорт старого взірця, і його термін дії ще рік-два-три, то маєте повне право ним скористатись. Особливо, якщо там є відкриті візи. Паспорт буде чинний до закінчення його терміну. А поза тим, можете зробити ще й біометричний.

— Коли набуде чинності безвізовий режим, але людина матиме чинний паспорт старого зразка, без чіпа, доведеться отримувати візу?

— Умова безвізового режиму — біометричний паспорт. Без нього їздити в Європу без візи не вийде.

P. S. Вийти з приміщення виявилось так само важко, як і зайти. Коли пробивалась надвір, чоловік з посвідченням МВС намагався переконати натовп, що йому треба в Міграційну службу по роботі. Тітоньки (у черзі небагато молоді, чомусь переважно люди середнього віку) були впевнені, що “мент” так само хоче паспорт, і “світить корєшком”, щоб пролізти без черги...

Думка з черги

Віталій ГРАБЕЛЬСЬКИЙ,

колишній учитель

Прийшов за біометричним паспортом, бо хочу швидше відчути себе європейцем, хочу волі пересування по світу. Про асоціацію України з ЄС вже багато сказано, але мало що зроблено. Була ілюзія, що новий документ бодай трішки наблизить мене до євроспільноти. Не дуже вникав у всі процедурні тонкощі, думав, що новий паспорт автоматично дозволить перетинати кордон Євросоюзу — а у черзі зрозумів, що це не так. Мало було роз’яснювальної інформації, люди — збаламучені. Керувався і мотивами ощадливості. Розраховував, що за одним махом вб’ю два зайці: матиму новенький паспорт і водночас — перспективу безперешкодного виїзду за кордон. Сподівався, що більше не треба буде вистоювати в чергах за візами. Тому не шкодував часу, здоров’я, аби лишень швидше здати документи. Заради здійснення своєї мрії готовий був стояти у черзі навіть вночі...