Передплата 2024 «Добра кухня»

Вітамінна «солона трава»

Свіжі овочі та фрукти завжди вважалися найбагатшим джерелом вітамінів і мінеральних речовин. Але варто звернути увагу і на різноманітну їстівну зелень і салати, які в цей період з’явилися на прилавках

На жаль, зелені листочки салату не надто часто з’являються на нашому столі. Салатне листя дехто навіть не вважає їжею, думаючи, що воно підходить лише для прикрашання блюд або для тих, хто мріє схуднути, чи переконаним вегетаріанцям. І, звичайно, листям салату не нагодуєш справжнього чоловіка. Однак іронія в цьому випадку зовсім недоречна — цей «легкий» продукт за своїми корисними властивостями дасть фори багатьом звичним для всіх стравам.

Листя салату із задоволенням їли ще римляни. Його назва походить від herba salata, що в перекладі з латинської означає «солона трава». Листя рослини рвали великими шматочками, заправляли оливковою олією, солили. Вже пізніше листочки салату подавали на стіл як гарнір до м’ясних страв.

Існує понад сто видів сала­тів: листові і качанні, найрізно­манітніших форм і забарвлень — від ніжно-зелених до темно-бордових — і всі смачні та корисні.

Рукола — це листовий салат з яскраво вираженим пряним смаком. Цей вид відомий давно, більш як два тисячоліття. Руко­ла дуже цінується за рекордний вміст каротиноїдів і вітаміну С.

Крес-салат — не тільки смач­ний овоч, а й хороший помічник проти весняного авітамінозу, чу­дова профілактика онкологічних захворювань.

Салат латук дуже корисний — у ньому багато вітамінів і мінералів.

Айсберг — найпопулярніший вид салату, який отримав таку назву завдяки хорошому збері­ганню: під час доставки листочки салату пересипали льодом. Лис­точки айсберга апетитно хрум­тять, як свіжа капуста. Однак на смак цей продукт набагато смач­ніший і ніжніший. Містить велику кількість води.

До хрустких салатів відносять листочки ромену, багатого натрі­єм, радиккіо червоний — він міс­тить багато кальцію і заліза, китай­ську капусту — качанний салат.

Гарно виглядає на святковому столі листя дуболистого салату або яскравий з дрібними листоч­ками корн.

Кучерявий фризе або зелену­вато-червоний лолло-россо не­замінні для подачі з м’ясними або рибними стравами.

Салат латук — не лише смач­ний і корисний листовий овоч. Він може служити для прикраси страв на святковому столі.

Латук широко застосовується в кулінарії. Найчастіше його вико­ристовують в їжу у сирому вигля­ді, додаючи в овочеві салати, соу­си, супи, закуски, страви з овочів, м’яса, птиці або риби. Іноді салат тушкують або обсмажують, але необхідно пам’ятати, що під час термічної обробки втрачається значна частина вітамінів, а отже, і його корисних властивостей.

Листя салату містить дуже малу кількість калорій (у 100 г са­лату латуку в середньому близько 15 ккал), зате велику кількість ві­таміну A і фолієвої кислоти. Ба­гатий на мінеральні речовини і вітаміни групи В, РР, каротин, а за вмістом аскорбінової кислоти майже не поступається яблукам. Підвищений вміст вітаміну Е. У листі салату є вітаміни, бета-ка­ротин, органічні кислоти, солі ка­лію, кальцію, фосфору, магнію, натрію. Специфічна речовина лактуцин заспокоює нервову сис­тему, покращує сон, знижує від­кладення солей. А пектини і фо­лієва кислота стимулюють роботу кишечнику і виводять з організму поганий холестерин.

Завдяки наявності солей за­ліза салат латук рекомендується для лікування залізодефіцитної анемії.

Салат латук — цінний дієтичний і лікувальний листовий овоч. Його рекомендують використовувати в дитячому та дієтичному харчуван­ні, додавати в раціон людям похи­лого віку і тим, хто переніс важку виснажливу хворобу.

Листя латуку має відхарку­вальну, протикашльову, сечогінну і седативну дію. Також латук ко­рисний у разі безсоння, ожиріння, цукрового діабету, туберкульозу, атеросклерозу, гіпертонії і захво­рювання сечостатевої, нервової і травної систем. Його регулярне вживання в їжу сприяє зниженню рівня холестерину у крові, покра­щує травлення, а також заспокій­ливо діє на нервову систему.

Сік з листя салату має сечо­гінну і послаблювальну дію, підви­щує апетит, покращує травлення і корисний людям, що хворіють на гіпертонію, атеросклероз, тубер­кульоз та шлунково-кишкові не­дуги.

У народній медицині сік сала­ту рекомендують проти безсоння і нервової збудливості, настій зі свіжого подрібненого листя вико­ристовують за хронічного гастри­ту, цинги і захворювань печінки, а настій подрібненого насіння сала­ту — для посилення лактації у ма­терів-годувальниць.

Салат протипоказаний хворим на гострі і хронічні коліти і енте­роколіти, подагру, сечокам’яну хворобу.

Рукола — пряна салатна рос­лина з насиченим смаком, на ви­гляд нагадує листя кульбаби і ре­диски. Широко застосувується в кулінарії багатьох країн, особливо в Італії. У їжу йдуть свіжі молоді пагони і листя, а насіння викорис­товують для приготування гірчиці та олії. Руколу додають в різні са­лати, випічку, піцу, пасту або вико­ристовують як овочеву добавку до м’ясних страв.

Рукола містить велику кіль­кість вітамінів і корисних речо­вин: залізо, мідь, марганець, се­лен, цинк; макроелементи калій, магній, кальцій, фосфор, натрій. Вітаміни групи В, бета-каротин (вітамін А), аскорбінову кисло­ту ©, токоферол (Е), філохінон (К). У молодих пагонах рослини багато йоду і флавоноїдів, які зміцнють кровоносні судини. Ру­кола корисна людям, що страж­дають від венозної недостатнос­ті, тромбофлебіту, підвищеного артеріального тиску.

Завдяки високому вмісту ві­тамінів, макро- і мікроелементів рукола є сильним енергетиком, вона швидко тонізує організм людини, підвищує працездат­ність, нормалізує водно-сольо­вий баланс і запобігає розвитку онкопатології. При цьому енер­гетична цінність рослини досить мала — 25 ккал на 100 г. Корис­ні властивості разом з низькою калорійністю роблять цю траву незамінною для тих, хто хоче по­вернути або зберегти стрункість фігури.

Регулярне вживання руколи нормалізує обмінні процеси, по­кращує травлення, зміцнює не­рвову систему. Рукола показана при стресах і депресіях, підви­щує рівень гемоглобіну, виво­дить надлишок холестерину, ре­комендується у разі недокрів'я. Регулярне вживання цієї корис­ної травички корисне хворим на цукровий діабет. Зелень руколи є незамінним джерелом вітамінів і мікроелементів в період вагіт­ності, під час лактації підвищує вироблення грудного молока.

Рукола має сечогінну і дезін­фікуючу дію, полегшує стан при подагрі, запальних процесах у нирках і сечовивідних шляхах. Завдяки бета-каротину покра­щує стан шкіри, нігтів і волосся. Олія руколи успішно застосову­ється для зміцнення волосяних цибулин і запобігає випаданню волосся.

Вживання руколи корисне при ожирінні, лікарі рекомендують влаштовувати розвантажувальні дні з включенням у меню тільки руколи. Вітаміни, що містяться в зелені, дадуть необхідну енергію, а мінімум калорій допоможе по­збутися зайвої ваги.

Ще одна важлива особливість руколи: найсильніші антивираз­кові властивості. Вона ефектив­но бореться з виразкою стінок шлунка, значно знижує розміри вже наявних виразок, перешко­джає розвитку нових вогнищ за­хворювання навіть у разі деяких порушень лікувальної дієти.

Віддавна відомо, що рукола — найсильніший афродизіак, ко­рисні властивості цієї рослини широко застосовували для по­ліпшення еректильної функції у чоловіків.

У народній медицині руколу рекомендують при шкірних за­хворюваннях, а її сік використо­вують для лікування виразок і ви­ведення мозолів і ластовиння.

Вживання руколи протипо­казане у разі індивідуального несприйняття, зелень слід обе­режно вживати за сечокам’яної хвороби.

Крес-салат — не лише смачний овоч, а й добрий помічник проти авітамінозу і чудова профілактика онкологічних захворювань. Його широко застосовують в кулінарії - свіже листя має приємний гіркува­то-гострий смак, який нагадує хрін або редьку. Як інші листові овочі, використовується для приготу­вання салатів, супів, омлетів, бу­тербродів, а також як приправа до страв з м’яса, риби та яєць, сиру, картоплі, перших і других страв, закусок, соусів і підливи.

Крес-салат — джерело вітамі­нів, причому у вельми вдалому поєднанні. У ньому є вітаміни А, C, D, E, K і майже всі, що входять до групи В. Крім того, рослина ба­гата на мікроелементи, особливо йод, залізо, магній, кальцій, фос­фор, а також лепідин, пропсолін, ефірні олії, в незначних кількостях у ньому є білок і цукор.

Крес-салат збуджує апетит, покращує травлення, нормалізує сон, знижує артеріальний тиск, має протимікробну, протизапаль­ну, ранозагоювальну, відхарку­вальну, сечогінну і жовчогінну дії.

Дослідження показали, що регулярне вживання крес-салату зменшує пошкодження ДНК кров’яних клітин і сприяє змен­шенню ризику катаракти, вікової макулодистрофії, простатиту і он­кологічних захворювань.

Вживають крес-салат як про­філактичний і лікувальний засіб при виразках і опіках, шкірних, серцево-судинних, шлунково-кишкових і простудних захворю­ваннях, захворюваннях дихальних шляхів, жовчнокам’яній хворобі, авітамінозах, анемії, підвищеній нервовій збудливості, депресіях, безсонні, для зменшення набря­клості і болю запалених суглобів.

У народній медицині сік зі сві­жого листя салату використо­вують при недокрів'ї, кашлі, для полоскань горла, а також як про­тицинготний і загальнозміцню­вальний засіб. Надземну частину і коріння застосовують за лихо­манки, примочками з подрібне­ного свіжого листя лікують збіль­шену передміхурову залозу, рани, що довго не загоюються, мазь за­стосовують при алергії, золотусі, корості, а порошок з товченого насіння крес-салату використову­ють замість гірчичників.

Вживання крес-салату проти­показано у разі гастритів, колітів і дуоденітів.

Салат айсберг зовні дуже схо­жий на білокачанну капусту. Його ще називають «крижаною горою» або «кріспхедом».

У будь-якому з різновидів са­лату міститься величезна кіль­кість корисних речовин. Користь салату айсберг також не підлягає сумніву, адже він багатий на ві­таміни, мінерали і клітковину. До речі, гіркуватого присмаку листю салату надає речовина, що має назву алкалоїд лактуцин.

До його складу також входять вітаміни, А і С, В9 (практично до­бова норма для людини), а також такі мікроелементи, як залізо, кальцій, калій і натрій.

Завдяки регулярному вживан­ню салату айсберг поліпшується склад крові, регулюється обмін речовин в організмі, при цьому існує велика ймовірність скинути зайві кілограми.

Корисні властивості салату айсберг обумовлені чималою кількістю фолієвої кислоти, необ­хідної для зміцнення нервової системи (допомагає при стресах, депресіях та емоційних розла­дах). Користь цього салату — бла­готворний вплив на нервову сис­тему, тому лікарі рекомендують вживати його від безсоння. Для збільшення кількості молока ма­мам, що годують, радять прийма­ти настій з насіння салату айсберг. А ось сік листя цієї рослини дуже корисний для косметичних масок, він зміцнює волосся.

Єдиним протипоказанням до вживання цього продукту може бути особисте несприйняття ре­човин, які входять до його складу. Але такі випадки рідкісні і практич­но невідомі.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини