Передплата 2024 «Добре здоров’я»

МЗС вимагає від Росії негайно повідомити, де знаходяться затримані українці

  • 31.12.2014, 14:28
  • 1 004

Консулу України відмовлено у зустрічі затриманими на території РФ українськими громадянами М.Карпюком та С.Клихом

Головним слідчим управлінням Слідчого комітету Росії по Північно-Кавказькому округу відмовлено у допуску консула України в Ростові-на-Дону на зустріч з утримуваними під вартою на території Росії українськими громадянами М.Карпюком та С.Клихом

Про це йдеться у коментарі речника МЗС Євгена Перебийноса, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу зовнішньополітичного відомства.

"Це є грубим порушенням як прав наших співвітчизників, так і прав консульських посадових осіб на безперешкодний доступ до громадян України і фактичним блокуванням можливості здійснення функції захисту громадян.

Вкотре наголошуємо, що несвоєчасне інформування консульської установи України про затримання громадян України, а, тим більше, ігнорування російською стороною звернень дипломатичних та консульських установ щодо зустрічі українських дипломатів із затриманими суперечить положенням Віденської конвенції про консульські зносини та пунктів 1 та 2 статті 13 Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією.

Перешкоджання російською стороною здійсненню консульськими посадовими особами України контактів із затриманими громадянами України М.Карпюком та С.Клихом викликають глибоке занепокоєння на тлі заяв О.Сенцова та С.Литвинова, інших утримуваних на території РФ громадян України, про застосування до них в ході слідства фізичного насилля та тортур з метою отримання свідчень, що є грубим порушенням положень Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання", — йдеться у коментарі.

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони негайно надати інформацію щодо місця утримання громадян М. Карпюка і С.Клиха та забезпечити безперешкодний допуск консульських посадових осіб України до українських громадян за місцем їх утримання, а також припинити практику застосування до них тортур.

Схожі новини