Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У мережі розкритикували цифровий аватар МЗС за колір шкіри

  • 01.05.2024, 17:45
  • 611

У соцмережах виникла хвиля хейту щодо кольору шкіри ШІ-аватара Вікторії, якого створили в МЗС України

Аватар Вікторія. Фото МЗС
Аватар Вікторія. Фото МЗС

Це перша в історії цифрова особа, яку зробили за допомогою штучного інтелекту. Вона коментуватиме консульську інформацію для медіа.

Прототипом для представниці МЗС з консульських питань Вікторії Ші стала українська співачка Розалі Номбре, яку команда проєкту відзняла та оцифрувала.

«Моє імʼя символізує нашу головну мету — перемогу України, а прізвище — штучний інтелект, який мене створив. Моя робота полягатиме в донесенні до громадськості оперативної та перевіреної інформації консульського департаменту МЗС України», — зазначила Вікторія Ші у своєму відеозверненні.

Однак у соцмережах користувачі поширюють расистські коментарі щодо аватара, звертаючи увагу на її колір шкіри.

«Обурює те, що Україну та все українське розтоптують та стирають, використовуючи психологію впливу на підсвідомість. Іншими словами — етнічних українців нам не показують ні з телевізора, ні в паспорті (також прибрали по батькові - а це ідентифікація і традиція) і ШІ теж представляє НЕ українка», — обурився користувач з ніком @olegk.8932 у коментарях до відео з ШІ.

«Україну має представляти аватар на основі українки — слов’янки. І для цього не обов’язково брати за основу реальну людину. ШІ сам згенерує досить якісного персонажа», — додав ще один коментатор.

Інші користувачі стримувалися ще менше і просто писали образи до аватара та самої Розалі.

Як розповіла співачка, такого хейту вона не очікувала.

«Я вже давно знайома з тими печерними людьми, які зі своїх сховищ пишуть анонімні смс-ки в інтернеті. Мене здивувало інше. Вони писали: „Не могли взяти українку?“ Це означає, що українці не розуміють, хто такі українці. 11-й рік війни… Українці - це не раса. Нація — політичний конструкт, і всі, хто набуває громадянства України або народжується з ним, як би вони не виглядали, є українцями. Люди цього не розуміють», — наголосила Розалі.

Також вона додала, що тенденція до расистських висловлювань у нашій країні її гнітить.

Розалі Номбре — із Донецька. Вона довго жила у Харкові. Наразі дівчина займається блогерством, моделінгом та співає.

Схожі новини