Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Клімкін продемонстрував зразки біометричних паспортів

  • 14.12.2014, 12:29
  • 1 537

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін продемонстрував, який вигляд мають нові біометричні паспорти.

Фото зі зразками документів глава МЗС опублікував на своїй сторінці у Twitter.

"З аеропорту на роботу, а тут — біометричні красені. Працюватиму, щоб з цими книжечками українці без віз у багато країн",- написав Клімкін.

Варто зазначити, що дипломатичні паспорти і зараз дають право на безвізовий в'їзд до ЄС, біометричні службові також даватимуть право на безвізовий в'їзд від початку їх випуску.

Водночас, звичайні біометричні не даватимуть такого права до виконання українським урядом плану дій візової лібералізації.

Нагадаємо, біометричний паспорт в Україні буде запроваджений з 1 січня 2015 року і коштуватиме 518 гривень. Звичайний термін виготовлення такого паспорту становитиме 20 днів. У разі потреби, паспорт можна буде виготовити у терміновому порядку — за десять днів. У такому випадку він коштуватиме 775 гривень.

З січня працюватимуть лише 30 пунктів оформлення нових паспортів, але за місяць їх видаватимуть в усіх відділеннях служби в Україні. Щоб отримати документ, треба буде пред'явити внутрішній паспорт громадянина України, сфотографуватися, залишити відбитки вказівних пальців та поставити підпис на електронному планшеті. Ці дані заноситимуть на вмонтований електронний чіп. Крім того, від внесення відбитків пальців і електронного чіпа можна буде відмовитись та оформити звичайний паспорт. Він коштуватиме дешевше — 461 гривню.

Усі закордонні паспорти, видані до нового року залишаться чинними, і змінювати їх на біометричні не обов’язково.