Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Злодій має сидіти в тюрмі!»

Кабмін розробив законопроект про кримінальне переслідування злодіїв у законі

Кабінет Міністрів розробив законопроект про внесення змін до статті 255 ККУ — “створення злочинної організації”. Цими змінами, зокрема, передбачено встановлення кримінальної відповідальності (позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років) особам, “які займають вище становище в злочинній організації”, тобто для так званих злодіїв у законі.

У державах, що утворилися на пострадянському просторі, каста злодіїв у законі отримала такі фінансові та силові важелі впливу на суспільство, яким могли б позаздрити і американська “Коза Ностра”, і японська “Якудза”. В Росії злодіїв у законі, які контролюють чи не всі сфери бізнесу, навіть називають “чорними губернаторами”, бо ці люди мають на теренах певних областей більше реальної влади, ніж офіційні керівники області. Злодійська спільнота набрала такої могутності, що отримала змогу навіть міняти владу в таких маленьких країнах, як Грузія.

В Україні влада злодіїв у законі не була такою потужною та відчутною для суспільства, як у тій же Росії. Останній раз список злодіїв у законі, які постійно живуть в Україні, МВС склало 2004 року. У цьому списку значилися близько двадцяти осіб, яких правоохоронці вважають причетними до вищої злодійської касти.

Пропонуючи прийняти зміни до статті ККУ “створення злочинної організації”, Кабмін нагадав, що схожі закони запроваджені в законодавства Росії, Молдови, Грузії. Автору цих рядків доводилося бачити, як такі закони втілюють у життя в Грузії. Затримавши чергового зловмисника, поліцейські на відеокамеру запитують його: “Ти — злодій?”. Якщо затриманий доводить, що він не злодій, поліцейське “кіно” показують в усіх грузинських зонах. Після цього людина, яка заявила, що не є злодієм, вже ніколи не визнаватиметься “своєю” в професійному злодійському товаристві. Отож більшість затриманих на допиті заявляють: “Так, я — злодій!” і років на сім потрапляють за ґрати лише за “належність до злодійського світу”.

Коли схожі закони прийняли у Молдові та Росії, чимало злодіїв у законі спробували осісти в Україні, де наразі законодавство більш м’яке. Минулого тижня, скажімо, оперативники ГУБОЗ (головного управління боротьби з оргзлочинністю) МВС зірвали проведення у Киє­ві всеукраїнського злодійського “східняка”, який розпочався в одному з елітних ресторанів. На цей захід прибули й злодії в законі з Грузії — 38-річний урод­женець Кутаїсі на прізвисько Ватія, 33-річний злодій у законі Лавас-огли Батумський і представник так званого сухумського клану 43-річний злодій у законі Гуга.

“Чорна масть”, як називають себе злодії, зібралася у Києві, повідомили у прес-службі ГУБОЗ, щоб провести розподіл сфер впливу, взяти під злодійський контроль питання постачань енергетичного вугілля, пасажирських перевезень на залізниці, незаконного видобутку бурштину на теренах Західної України.

Автори кабмінівського законопроекту у пояснювальній записці до нього зауважили: “Після прийняття у нашій державі такого закону злодії в законі з інших країн не будуть шукати притулку в Україні, а правоохоронні органи отримають додатковий дієвий інструмент для боротьби з проявами організованої злочинності”.

Схожі новини