Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сьогодні розпочинаються навчання "Сі Бриз-2014" у Чорному морі

  • 08.09.2014, 12:55
  • 933

Вони триватимуть три дні

У понеділок у північно-західній частині Чорного моря розпочинаються навчання ВМС України та США "Сі Бриз-2014".

Навчання стартують на тлі безпрецедентного загострення відносин між Україною та Росією й оголошеного 5 вересня перемир’я на Донбасі, пише ВВС Україна.

Навчання триватимуть три дні і проводитимуться згідно з програмою двосторонньої співпраці між міністерствами оборони України та США.

Темою маневрів, як сказано на сайті українського Міністерства оборони, є "проведення міжнародної операції зі встановлення та забезпечення зони безпеки судноплавства у кризовому районі".

"Учасники маневрів у морі відпрацюють такі завдання, як навчання з контролю за цивільним судноплавством у визначених зонах, пошук і виявлення судна-порушника, проведення дозорчих операцій, надання допомоги кораблю, що зазнав аварії, та інші", — зазначено в повідомленні Міноборони.

Ані наземної фази, ні заходження іноземних кораблів у порт Одеси чи інших міст України план навчання не передбачає.

Деякі експерти вважають "Сі-Бриз" викликом намаганням Росії домінувати в чорноморському регіоні.

У минулі роки через надмірну політизацію співпраці з країнами НАТО та через активність проросійських політичних організацій попередньо сплановані навчання доводилося скасовувати. Зокрема, 2009 року Верховна Рада не санкціонувала проведення "Сі Бризу".

2006 року, коли навчання хотіли провести поблизу Феодосії, Верховна Рада не ухвалила типового рішення про тимчасове перебування іноземних підрозділів на території країни.

Цього року планують, що крім України та США у цих дванадцятих за рахунком навчаннях "Сі Бриз" братимуть участь Іспанія, Канада, Румунія і Туреччина.

Грузія, Норвегія, Швеція та Франція відрядили своїх військовослужбовців як спостерігачів, додали у Міноборони.

Схожі новини