Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ліцензія на стартовий пістолет: потрібна чи ні?

  • 21.05.2024, 19:22
  • 851

Стартові пістолети — це особливий вид зброї. Їх використовують у різних сферах: відраховують час на змаганнях, відлякують тварин або привертають увагу в разі небезпеки.

Візуально такий пістолет схожий на справжню зброю. За посиланням https://one-click.com.ua/ у магазині Ванклік ви знайдете подібні моделі. Але для початку варто з’ясувати, чи потрібен дозвіл на стартовий пістолет в Україні.

Що говорить законодавство?

В Україні діє Закон «Про обіг зброї невійськового призначення». Саме він регулює правила володіння та вільного перенесення зброї на вулиці. Відповідно до цього на стартовий пістолет не потрібна ліцензія. Але власник повинен бути повнолітнім на момент купівлі та володіння подібною зброєю.

Якщо калібр стартової моделі перевищує 6 мм, ліцензія теж не знадобиться. Але в цьому випадку потрібно зареєструвати пістолет у місцевому відділенні поліції.

Єдина проблема, з якою можете зіткнутися, — порушення режиму тиші. Особливо це стосується спальних районів. Однак достатньо пояснити представникам поліції мету пострілу. Іноді доводиться скласти акт про напад і захист.

Як працює стартовий пістолет?

Стартова зброя відрізняється від бойової двома основними характеристиками:

  • матеріал корпусу — частіше це цинковий сплав;
  • можливість стріляти холостими патронами.

Ці характеристики відразу ж забезпечують високий рівень безпеки під час використання стартової зброї. Її можна носити з собою, а єдине обмеження — вік власника.

Під час купівлі стартового пістолета продавець не цікавитиметься метою застосування. Незважаючи на гучний звуковий ефект під час виштовхування кулі з корпусу, така зброя не може нікому нашкодити. Через це її часто задіюють для психологічного впливу: нападники далеко не відразу можуть відрізнити стартовий пістолет від бойового. Зброя просто відлякує зловмисників.

Стартовий пістолет — багатофункціональна зброя. А головне — заподіяти нею шкоду не можна, тому й ліцензія не потрібна.

Схожі новини