Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Не для того ми газ нюхали, щоб віддати КМДА»…

Столичну мерію розблокували. Але не всім активістам це рішення до душі. Кажуть про «змову проти Майдану»...

Київ

Після майже двомісячного “таборування” у приміщенні Київської міськдержадміністрації учора, 16 лютого, майданівці повністю звільнили цю будівлю і у належному стані передали її власникам. Відповідний акт про це підписали комендант КМДА Руслан Андрійко та посол Швейцарської Конфедерації Крістіан Шоненберг, який виступає посередником у переговорному процесі. Своєю чергою, новопризначенний голова КМДА Володимир Макеєнко поінформував про це розблокування Генпрокурора Віктора Пшонку і в.о. міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Розблокування КМДА і її передача господарям була однією з умов звільнення ув’язнених майданівців, передбачених у законі про “амністію”. Учора також розблокували транспортні комунікації на вул. Грушевського. Опозиція заявила, що свою частину зобов’язань виконала.

Після підписання документів про звільнення будівлі КМДА активіст Майдану Руслан Андрійко (справа) і посол Швейцарії в Україні Крістіан Шоненберг (зліва) потиснули один одному руки.
Після підписання документів про звільнення будівлі КМДА активіст Майдану Руслан Андрійко (справа) і посол Швейцарії в Україні Крістіан Шоненберг (зліва) потиснули один одному руки.

У неділю, 16 лютого, в обідню пору під приміщенням Київської міської державної адміністрації зібралося до двох тисяч активістів Євромайдану. Вимагали не віддавати столичну мерію владі, запевняли, що стоятимуть до кінця...

Охорона нікого не пускала всередину (ще вранці сюди можна було потрапити). На перших двох поверхах — повний хаос. Їдальня і медпункт вже не працюють... Близько 12-ї сталася провокація. Зокрема, за словами свідків, у деяких кабінетах мерії все розгромлено. «З «чорного» ходу до мерії під`їхала біла машина, — розповідає свідок Артур з Одеси. — Кілька людей у масках пробралися на 6-й поверх. Все там потрощили, вибили вікна, двері, поламали техніку. Намагалися винести телевізор, але не встигли. Підбігли хлопці з охорони». Активісти запевняють, що все це провокація, щоб дискредитувати Майдан.

Студентки Аліна і Марина тримають транспарант «КМДА не віддамо!». Дівчата проти того, щоб віддавати владі приміщення. «Влада не виконала жодних вимог. Чому ми маємо відступати і віддавати їм раду?» — обурюються студентки. Активіст із Одеси Артур теж налаштований рішуче, каже, добровільно не вступиться звідси. «Не для того ми газ нюхали і отримували кийками по голові, щоб зараз взяти і віддати КМДА. Я тут до кінця. Нас тут поки небагато, але стоятимемо до кінця».

Пан Василь зі Львова не стримує емоцій, коли говорить, стискає кулаки. «Нічого не розумію. Це якась змова проти Майдану. Жодних поступок від влади не отримали, а вони нам свої умови ставлять. Тримають невинних людей у заручниках і спекулюють ними», — каже чоловік. Командир спецпідрозділу швидкого реагування Андрій запевняє, що наразі ніхто здавати КМДА не збирається. «Вранці була команда покинути приміщення — ми покинули, — пояснює. — Потім надійшла — зайняти. Поки ми тут, а далі буде видно».

Неоднозначна ситуація була й на Грушевського. За барикади охорона нікого не пропускала. Тут зібралося кілька тисяч людей. Більшість із них були проти того, щоб розбирати барикади. Хлопці із Самооборони пояснили, що тут зроблять контрольно-пропускний пункт, аби могли проїжджати машини. «Ми барикади не розбираємо, а навпаки, укріплюємо, — розповів «самооборонець» Максим, — замість мішків зі снігом ставимо мішки з піском».

Активіст Роман із Чернівців цілу ніч носив на Грушевського мішки із піском. «Не знаю, хто там що розбирає, а я з хлопцями цілу ніч укріпляв барикади. Під ранок даішники почали зупиняти машини, які везли пісок з боку Дніпра. Також не пускали машин з дровами, то люди везли меблі на вогонь».

Пані Марина була категорично проти того, щоб на Грушевського робити КПП. Жінка впевнена, що це підступний хід з боку влади. «Вони хочуть, щоб тут зробили проїзд, — міркує активістка, — а насправді хочуть повністю тут все розчистити. Якщо робити проїзд, то треба і тротуари почистити, позабирати намети посеред вулиці. Стільки крові, поранених, загиблих — і на тобі, добровільно здатися».

У районі стадіону «Динамо» у неділю вже не було кордонів силовиків — вони пішли вгору, до Кабінету міністрів. Водночас там, де раніше стояли «беркутівці», працювали два екскаватори, які прибирали сніг і частину барикад. Вулиця Грушевського в районі Кабміну, як і раніше, залишалася заблокована автобусами міліції, а біля будинку уряду стояли два бронетранспортери.

А тим часом...

Після розблокування КМДА і вул. Грушевського лідери Майдану Арсеній Яценюк і Олег Тягнибок поїхали до Генпрокурора Віктора Пшонки з вимогою негайно закрити усі кримінальні справи проти раніше затриманих активістів Майдану (таких справ назбиралося дві тисячі) і офіційно повідомити про їх повну реабілітацію. Для виконання цієї вимоги відвели йому годину. У випадку, якщо Генпрокурор не виконає вимоги закону, пообіцяли знову зайняти приміщення КМДА та інші офіси влади.

Схожі новини